hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A gyógyszerész által küldött napi SMS-emlékeztető hatásossága


A gyógyszerész által küldött napi SMS-emlékeztető hatásossága

| |
 

A klinikai vizsgálatok szaklapja közölte az első regisztrált szlovákiai gyógyszerészeti klinikai vizsgálat protokollját. A tervezett vizsgálat elsődleges célja annak megállapítása, hogy a standard gyógyszerészi ellátáson felül nyújtott személyre szabott napi SMS-emlékeztető milyen mértékben javítja az 55 évnél idősebb, ambuláns ellátásban részesülő hypertoniás betegek gyógyszerszedési fegyelmét (SMS: Short messaging service).

A pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerészeti Tanszékének Patika-menedzsment részlege által finanszírozott vizsgálat elsődleges végpontját egy szubjektív, önbevallásos adherencia-skála betegek általi kitöltésével és az objektív tablettaszám segítségével mérik, míg a másodlagos végpont a szisztolés vérnyomás és a betegelégedettség változása különböző alcsoportok szerint. További végpontként megállapítják a kezelési költségeket és költség-hatékonysági elemzést végeznek, továbbá vizsgálják, hogyan befolyásolják a szociodemográfiai jellemzők az adherenciát.

A vizsgálat szükségességét az adja, hogy a kardiovaszkuláris (CV) betegségek világszerte a mortalitás 31-48%-áért felelősek, és az egyik legfontosabb CV-rizikófaktornak számító hipertenzió prevalenciája az európai országokban 30-45%, mindazonáltal, a magas vérnyomásos betegek adherenciája az egyébként is alacsony terápiás együttműködési értékek közül az egyik legalacsonyabb. Így bár hatékony és költség-hatékony antihipertenzív szerekkel rendelkezünk, csak a betegek kevesebb mint 50%-a esetében sikerül megfelelő vérnyomásértéket elérni. Mivel az idősebb magas vérnyomásos betegek esetében a gyógyszerszedési fegyelmezetlenség a kutatások szerint általában nem szándékos, azaz az 55 évnél idősebbek gyakran elfelejtik bevenni antihipertenzív gyógyszereiket vagy nem értik meg a gyógyszerszedési utasításokat, a szlovák gyógyszerészek azt feltételezik, hogy SMS-ben naponta küldött, egyszerűen követhető gyógyszerszedési emlékeztetőkkel olcsón és nagy hatásfokkal javítható a betegek adherenciája.

A vizsgálatot Szlovákia hat régiójának egy-egy közforgalmú gyógyszerellátást végző patikájában folytatják le; vidéki és városi, nagy forgalmú patikákat egyaránt beválasztanak; a vizsgálatot végző gyógyszerészek képzésben részesülnek; a részt vevő 55 éves vagy idősebb, primér hipertóniás betegek ambuláns keretek között legalább egy éve kapják receptre felírt gyógyszereiket. A betegek toborzása receptjük kiváltásakor történik, és kizárják a vizsgálatból azokat, akik a vizsgálati periódusban kórházba kerülnek.

Az 1:1 arányú, randomizált, kontrollált vizsgálat vizsgálati karjába kerülő betegek három hónapon át naponta kapnak személyre szabott SMS-emlékeztetőt (az időtartam-választást az indokolja, hogy a krónikus betegek Szlovákiában is 3 hónapra elegendő gyógyszert válthatnak ki egyszerre); az üzenet tartalmazza a beveendő gyógyszer nevét, adagolását és a szedés gyakoriságát; az SMS-küldés időpontját a beteg preferenciája határozza meg. Az adatok begyűjtése az 1. vizit során (amikor a betegtoborzás megtörténik) és a 2. vizit alkalmával történik, ez utóbbira a 3 hónapos vizsgálati periódus után kerül sor. A kutatók anonim módon a vizsgálatban való részvétel megtagadásának és felfüggesztésének az indokait is gyűjtik. A betegek gyógyszerszedési adherenciáját a nyolc pontos, önbevallásos MMAS-8 skála (Eight-item Morisky Medication Adherence Scale) segítségével (adherens: MMAS-8 ≥ 6) és a három hónap elteltével a patikába visszahozott, maradék tabletták megszámolásával mérik (adherens: a tabletták legalább 80%-a elfogyott; nem-adherens: ha legalább az egyik adherencia-feltétel nem teljesül).

A betegelégedettség változását saját fejlesztésű kérdőívvel állapítják meg, a szisztolés vérnyomás helyes mérését újratanítják a vizsgáló gyógyszerészeknek, a különböző beteg-alcsoportokat a következő paraméterek alapján képzik: nem, szisztolés vérnyomás a vizsgálat kezdetén, a hipertónia fennállásának időtartama, képzettség, az antihipertenzív medikáció száma, a gyógyszerszedés gyakorisága, MMAS-8 skála szerinti adherencia a vizsgálat kezdetén.

A szerzők célja egy olyan gyakorlatias protokoll összeállítása volt, amivel nemcsak az SMS-emlékeztetők hatékonyságát lehet bebizonyítani, de arra is alkalmas, hogy a vizsgálat végeztével könnyűszerrel implementálják a napi gyakorlatba. A vizsgálati protokoll szerzői korábbi vizsgálatok metaanalízise alapján azt remélik, hogy ezzel az olcsó és egyszerű módszerrel az idősebb, ambuláns kezelésben részesülő hipertóniás betegek gyógyszerszedési adherenciája 30%-ról 49%-ra növelhető.


Eredeti közlemény

Haramiova Z, Stasko M, Hulin M, Tesar T, Kuzelova M, Morisky DM. The effectiveness of daily SMS reminders in pharmaceutical care of older adults on improving patients' adherence to antihypertensive medication (SPPA): study protocol for a randomized controlled trial. Trials 2017 Jul 18;18(1):334.


Szemlézte:
Kovács Bence dr.


Kulcsszavak

SMS, hypertonia, gyógyszerészi gondozás, RCT, randomizált klinikai vizsgálat, infokommunikáció

Kapcsolódó anyagok

Igaz-e a „bölcsek próféciája”, hogy a szisztolés vérnyomás célértéke hamarosan 130 Hgmm-nél kevesebb lesz? - Kommentár a Magyar Hypertonia Társaság 11. szakmai irányelvéhez

Hypertonia és terhesség

Szérumhúgysavszint hypertoniában. Hazai tapasztalatok a Magyar Hypertonia Regiszter 2011., 2013. és 2015. évi adatai alapján - III. rész - A húgysavszint összefüggése a klinikai és laboratóriumi jellemzőkkel

A terápiarezisztens hypertonia prevalenciája

Az orvos-beteg együttműködés növelésének különböző módszerei és hatása a célvérnyomásra a Magyar Hypertonia Regiszter adatai alapján

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

A gyógyszerész részvételének mértéke meghatározhatja a hepatitis C vírus (HCV) elleni terápia sikerességét, ezért az amerikai szerzők összehasonlították, hogy melyik ellátási modellben gyógyulnak jobban az orális antivirális szerrel kezelt HCV-fertőzött betegek: vajon gyógyszerész által menedzselt vagy gyógyszerész által asszisztált ambulancián fejezi be több beteg a kezelést, mutat 12 héttel a kezelés befejezése után fenntartott virológiai választ (SVR-12), illetve vált ki többet a számára felírt direkt hatásmechanizmusú antivirális szerből (DAA)?

Tovább


A gyógyszerészeket is fel kell készíteni egyes betegségek diagnosztikájára

Számos egyetemen már el is kezdték a gyógyszerészi curriculum részévé tenni a pontos diagnózisalkotásra képessé tevő tréninget. A gyógyszerész ugyanis felismerheti, ha a betegnél új tünetek jelennek meg, vagy ha gyógyszerkölcsönhatás, gyógyszermellékhatás miatti problémák jelentkeznek, illetve orvoskollégája diagnosztikus tévedésének felismerésére is képessé válhat. A diagnosztikus tévedések 10%-a a körzeti orvosi ellátás során történik.

Tovább


A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

Egyik intézmény sem tudja elkerülni, hogy vezetője előbb-utóbb nyugdíjba menjen; a vezető pótlására az egyik leghatékonyabb módszer a formális utánpótlási terv kidolgozása, ami biztosítja az intézmény stabil működését az átmenet idején is, továbbá lehetővé teszi, hogy a vezető átadhassa tudását utódjának, és megkönnyíti a váltást a stáb többi tagja számára is.

Tovább


Krízismenedzsment oktatás szimulációval gyógyszerészhallgatók számára

Az egyetem 5 év elteltével értékelte a CRM-tréninget, megállapították, hogy az könnyen beilleszthető a gyógyszerészképzésbe. Megkérdezték a résztvevőket is, hogy mit gondolnak, mennyire hasznos ez a képzési forma. Valamennyi gyógyszerészhallgató igen jónak, illetve kiválónak minősítette a szimulációs tanulás hatékonyságát.

Tovább