hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Tannhäuser-előadások


Tannhäuser-előadások

| |
 

A bolygó hollandi című opera bemutatójával kezdődik meg szerda este a 101. Bayreuthi Ünnepi Játékok eseménysorozata.

A bolygó hollandi az idei Wagner-fesztivál újdonsága, amelyet a játékok zenei tanácsadója, Christian Thielemann vezényel. A címszerepet a dél-koreai énekes, Samuel Youn alakítja. A szerepet eredetileg az orosz basszbariton, Jevgenyij Nyikityin énekelte volna, aki vitatott, egyesek szerint horogkeresztes tetoválásai miatt a premier előtt öt nappal visszalépett. Samuel Youn számára nem ismeretlen A bolygó hollandi címszerepe, Kölnben már énekelte ezt a darabban.

Christian Thielemann egyébként átveszi a tavaly bemutatott Tannhäuser-előadások vezénylését is Thomas Hengelbrocktól. Sebastian Baumgarten tavaly nagy vihart kavart rendezésében a svéd Lars Clevemant a német tenor, Torsten Kerl váltja a címszerepben, aki a próbákon kijelentette: esze ágában sincs alsónadrágban rohangálni a színpadon. Erzsébetet viszont idén is Camilla Nylund énekli.

Műsoron marad a 2010-ben - Hans Neuenfels vegyes visszhangot kiváltott interpretációjában - bemutatott Lohengrin. Idén az új sztártenor, Klaus Florian Vogt alakítja a címszerepet.

A repertoár része Stefan Herheim modern, de igen sikeres rendezésében a Parsifal, valamint a Trisztán és Izolda, amelyet Christoph Marthaler állított színpadra. Trisztánt az idén Budapesten Tannhäuserként megismert Robert Dean Smith, Izoldát a szintén a Művészetek Palotájában ünnepelt Iréne Theorin énekli.

Jövőre duplán ünnepi lesz a fesztivál: Wagner születésének 200. és halálának 130. évfordulója alkalmából A nibelungok gyűrűjének új előadására készülnek. Várhatóan azonban Christian Thielemann határozott fellépése ellenére sem készül el addigra a Wagner-család múzeummá alakított háza, a Wahnfried-villa felújítása.

A zeneszerző szülővárosa, Lipcse és Bayreuth megállapodott és elindított egy közös honlapot Lipcsétől Bayreuthig címmel.

MTI
2012. július 24., kedd

Kapcsolódó anyagok

Idegenség és idegen nyelv az Érkezés című filmben

Eosinophil granulomatosus polyangitis

Fulvesztrant: hosszú távú túlélés jó életminőséggel előrehaladott, endokrinérzékeny emlőrákban

Az adipokinom és a lipidparaméterek közötti összefüggések vizsgálata magyarországi elhízottakban

Paradigmaváltások korát éljük a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Hol helyezkednek el ebben az SGLT2-gátlók?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A baloldali könyvkiadó: Cserépfalvi

Cserépfalvi Imre könyvkiadó, könyvkereskedő 115 éve, 1900. július 28-án született.

Tovább


A számítógép atyja

Konrad Ernst Otto Zuse német tudós, feltaláló, a számítógép egyik "atyja" 105 éve 1910. június 22-én született Berlinben.

Tovább


A szemlencse-átültetés úttörője

Szvjatoszlav Fjodorov orosz szemorvos, a szemlencse-átültetés úttörője 15 éve, 2000. június 2-án halt meg.

Tovább


A zabolátlan költő

1431. április 8. Megszületett Francois Villon francia költő

Tovább


Tannhäuser-előadások