hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Fogjunk össze az egészségügyért!


Fogjunk össze az egészségügyért!

| | |
 

Úgy tűnik, az összefogás szükségessége már nem kérdés a magyar egészségügy szereplői számára, abban azonban még lehetnek, és nyilvánvalóan lesznek is viták, hogy milyen elképzelések mentén léphetnének fel egységesen – derült ki az egykoron nagy sikerű és a Literatura Medica Kiadó által újraindított LAM-Klub első estjén, 2009. november 19-én.

A Magyar Vöröskereszt székházában megtartott rendezvényen beszélgetőpartnereink voltak: Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter, az Egészségügyi Baráti Társaság egyik alapítója, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója; Kiss József, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár korábbi főigazgatója, az elbukott biztosítási reform idején alternatív törvénytervezetet készítő Korányi Alapítvány egyik alapítója; Koltai Tünde, a Nemzeti Egészségügyi Tanács civil alelnöke és Vitrai József, az Egészségmonitor Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője, az Egészségünkért Együtt Civil Kezdeményezés alapítója.

Vége az állam, az orvos és beteg között egykor megkötött ószövetségnek – mondta a LAM-Klub vendégei előtt Rácz Jenő, aki egyebek között arról a kutatási anyagról is rövid tájékoztatást adott, amelyet az Egészségügyi Baráti Társaság megbízásából Kató Gábor és munkatársai készítettek. A tanulmány az egészségipar és az egészségügyi rendszer szerepét és hozzájárulását elemzi a nemzetgazdaság teljesítményéhez.

Az anyag paradigmaváltást sürget: nemcsak az egészségügyről, hanem mega-egészségiparról beszél, amelybe a gyógyturizmustól a gyógyszergyártásig minden beletartozik, s amely olyan szemléletváltást feltételez, amely az egészségügyet nem a közpénzek elfogyasztójának, feneketlen zsáknak tekinti, hanem a nemzeti összterméket növelő, beruházásra érdemes ágazatnak.
Ha nem találjuk ki, hogy milyen országot is szeretnénk, ha nem fedezzük fel, hogy a mai – a közgazdászok által Kondratyev-ciklusnak nevezett – válságos helyzetből úgy tűnik, valóban a mega-egészségipar jelenthet kilábalást, akkor óhatatlanul a sereghajtók táborához fogunk tartozni.
Ennek a gondolatnak a megerősítéseként – mint arra a megújult LAM-Klub első estjén ígéretet tettünk – szerkesztőségünk közre bocsátja az Egészségügyi Baráti Társaság által társadalmi vitára szánt anyagokat.

Kapcsolódó anyagok:

Az egészségipar és az egészségügyi rendszer szerepe és hozzájárulása a nemzetgazdaság teljesítményéhez. Vezetői összefoglaló

Paradigmaváltás kell az egészségügyben

Világ,válság,változás - Boldogság a Magyar egészségügyben

elitmed.hu

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Világháború, forradalom és hidegháború a föld alatt: a budapesti Sziklakórház

A történelem fordulatait, amelyekben az emberi élet sokszor nem számít, végigkíséri a háborús orvoslás története, amely mérsékelni próbálja a károkat. Legtöbbször nem ideális körülmények között, orvosok, ápolók és önkéntesek heroikus munkájával, folyamatosan alkalmazkodva a pillanatnyi lehetőségekhez és szükségletekhez.

Tovább


Az azonos nemű párok gyermekvállalásának egészségügyi vonatkozásai

Az elmúlt évtizedek társadalmi változásai és tudományos eredményei hatására egyre több országban legalizálják az azonos nemű párok házasságát, biztosítják számukra a közös örökbefogadást és a támogatott reprodukcióhoz való hozzáférés jogát.

Tovább


Platina reneszánsz gyógyszakácskönyve

Az első ismert európai szakácskönyvet egy bizonyos Marcus Gavius Apicius írta latin nyelven, De re coquinaria (A konyhaművészet- ről) címmel, valószínűleg az 1. században. Fenn - maradt - immár magyarul is olvasható - változata azonban sokkal későbbi, a 4-5. századból származhat.

Tovább


„… legyőztem a betegséget, és legyőztem a halált…”

A fenti büszke kijelentést Paul Gascoigne egykori futballista tette, miután súlyos alkoholproblémái miatti terápiában vett részt. A betegségekkel, kezelésükkel és a gyógyulással kapcsolatos szokásos, már-már közhelyes kifejezések jelennek meg itt: a győzelem, a háttérben az esetleges vereséggel (X. Y. celebritást legyőzte a rák, vagy elvesztette a küzdelmet a rákkal stb.), azaz a harc, sőt háború kifejezéseivel írjuk le, ragadjuk meg az orvoslás folyamatát.

Tovább


Fogjunk össze az egészségügyért!