hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


ÉBER ÁLOM
- Hommage á ROZSDA ENDRE


ÉBER ÁLOM 
- Hommage á ROZSDA ENDRE

| |
 

A 2011-es év őszi kiállítási évadot a Várfok Galériában egy rendhagyó csoportos kiállítás nyitja. A képzőművészeti műfajok különböző ágait egyesítő tárlathoz tizennyolc alkotót kértek fel, egy vezérfonalként működő, specifikus téma köré csoportosítva a változatos világokat képviselő munkásságokat. Emellett, a kiállítás különlegessége hommage jellegében rejlik, hiszen az „Éber álom" Rozsda Endre (1913-1999) festőnek állít emléket.

Kiállító művészek: aatoth franyo, Böröcz Angelika, Csiszér Zsuzsi, Csurka Eszter, feLugossy László, Françoise Gilot, Győrffy László, Hangay Enikő, Herman Levente, Köves Éva, Misetics Mátyás, Nádler István, Rácmolnár Sándor, Szirtes János, Szotyory László, Tóth Szilvi, Ujházi Péter, Várady Róbert


Az "éber álom" tudományosan létező kifejezés. Az álmot, mely egy második valóságot is jelenthet számunkra, a köznapi gondolkodás az alvás tevékenységével kapcsolja össze. Előfordul azonban, hogy agyunk éber állapotban is álmokat sző, mégpedig az alany tudatos közreműködésével, illetve irányításával.

Rozsda kései, nagyjából 1945 utáni festészetének főbb jellemzőit a magyar közönség már jól ismerheti. Sajátos szürrealizmusa, mely kevéssé a képi világához, inkább a mögötte húzódó, annak előzményeként tekinthető elméleti utazásaihoz fűződnek, szorosan összefügg az idő, és az álom fogalmaival. A festő által hátrahagyott kevés írás közül az 1998-ban, a Műcsarnokbéli kiállítás alkalmával publikált Meditációk alapján válik egyértelművé, hogy Rozsda miként volt képes „utazni az időben". Rozsda ezen utazásai egyfajta álombéli állapot eredményei, ám ehhez nem kellett feltétlenül aludnia, hiszen (a szürrealistákhoz hasonlóan) éberen álmodott, meditált.

A Várfok Galéria csoportos kiállításán a Rozsda által kedvelt három műfaj - a festészet, a rajz és a fotográfia - egyaránt megszólal, sőt, egyéb médiumok is feltűnnek. A festők több generációt képviselve egy-egy igen sajátos alkotás révén álmodnak a kiállítás keretein belül. Anélkül, hogy felednék egyedi szókincsüket és színvilágukat, túllépnek a tőlük megszokott motívumok síkján, hogy felcsillanthassanak újdonsággal bíró ötletszikrákat. A kiállításon szereplő fiatal fotósok egészen más hangon szólalnak meg, mint analóg géppel dolgozó „elődjük" tette néhány évtizeddel korábban, ám mindegyik munkásságát eleve átszövi az álommal, a különböző valóságok közötti egyensúlyozással való kacérkodás. A tárlaton egyébként Rozsda többszörös expozícióval készült fotográfiái közül is képviselteti magát néhány a Magyar Fotográfiai Múzeum jóvoltából.

A legfiatalabb kiállító 27 éves, a legidősebb idén ünnepli 90. születésnapját, így nem csak a médiumok biztosítanak egy színes és gazdag palettát, hanem a különböző világszemléletekben is bővelkedik a kiállítás.

A cél, hogy Rozsda munkásságának egy lényeges komponensét, az éber álom gondolatát és a belőle fakadó újszerű megközelítéseket összekössék Rozsda munkásságát a mai kortárs (magyar) szcénával.

A Várfok Galériával egyébként szinte párhuzamosan Magyarország new yorki székhelyű ENSZ képviseletének kiállítóterében egy Rozsda Endre - Françoise Gilot közös kiállítás jön létre, a festményekből és papírmunkákból rendezett kiállítást néhány Robert Capa fotográfia is kiegészíti (2011. szeptember 27-én nyit a tárlat).Kulcsszavak

galéria, fotóművészet, képzőművészet, kiállítás, Rozsda Endre

Kapcsolódó anyagok

Hermann Ildi : NHL

Szorongástól szabadító festmények

A Lényeg elérése

Mindenki a saját szenvedéstörténete felől ismerhető meg

A leselkedő festő, avagy a kiérdemelt katonai kereszt

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Egy nagy klasszikus: Engel József

Engel József szobrászművész, az Akadémia előtt felállított Széchenyi-szobor alkotója 200 éve, 1815. október 26-án született.

Tovább


A fény, a színek, az árnyékok

Szinyei Merse Pál festő, a magyar plein air festészet megteremtője 170 éve, 1845. július 4-én született Szinyeújfalun (ma: Chminianska Nová Ves, Szlovákia).

Tovább


A gyógyító környezet: A pszichiátriai intézménykertek fejlesztésének tájépítészeti vonatkozásai - kiegészítő képek

Kutatások szerint az embert körülvevő környezet jelentős hatással van az egyén közérzetére, jólétérzetére és befolyásolhatja egészségi állapotát. A tágas, jól fenntartott, egészséges növényzettel dúsan borított területnek már a látványa is erősítheti az emberi szervezetet, így a betegek számára is előnyös lehet a gyógyulás elősegítése szempontjából. Tanulmányunk célja egyfelől, hogy a gyógyító kertekkel és terápiás kertekkel kapcsolatos nemzetközi irodalmakat, külföldi tapasztalatokat összegyűjt - sük. A másik célunk pedig, hogy bemutassuk az elméleti alapok megvalósíthatóságának lehetőségeit egy választott intézménykert részletes vizsgálatával, értékelésével és koncepciótervének elkészítésével. A pszichiátriai otthonkert tervezésében általánosan használható tervezési irányelveket is megfogalmaztunk. A kutatással az Európai Unió egyik fontos célkitűzéséhez, az esélyegyenlőség megteremtéséhez kívántunk hozzájárulni.

Tovább


Rejtőzködő Ferenczy-kép

Ferenczy Károly rejtőzködő képe 70 millió forintért kelt el

Tovább


ÉBER ÁLOM - Hommage á ROZSDA ENDRE