hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Cranach: Madonna jegenyefenyőkkel


Cranach: Madonna jegenyefenyőkkel

| |
 

A hírek szerint visszakerült Wroclawba idősebb Lucas Cranach Madonna jegenyefenyőkkel című alkotása, melyet a lengyel művészeti gyűjtemények egyik legértékesebb festményeként tartanak számon.

A második világháború után a németektől visszaszerzett műtárgynak 1947-ben veszett nyoma, amikor a wroclawi érsekségi múzeum által a kép felújításával megbízott német származású pap visszacsempészte azt Berlinbe. A lopásra csak az 1960-as évek elején derült fény, amikor újra renoválni kellett a festményt: egy szakértő azonnal felismerte, hogy az eredeti alkotás helyett egy gyenge minőségű másolatot kapott kézhez - olvasható a Gazeta Wyborcza című napilap hétvégi kiadásában.

A Wroclawi Madonnaként is ismert festményt 1970 után német aukciósházak több alkalommal felajánlották német múzeumoknak: azok felkutatták a festmény eredetét, így nem vették meg azt, de a hatóságokat sem értesítették az elrabolt műkincsek listáján szereplő tárgy hollétéről. A képnek ezek után nyoma veszett és csak idén bukkant fel újra, amikor egy svájci ügyvéd felkérte a wroclawiakat a festmény dokumentációjának bemutatására. Ekkor derült ki, hogy a műkincset egy Svájcban élő műgyűjtő a helyi egyháznak ajándékozta. Az egyházfők azonban úgy döntöttek, hogy visszaadják eredeti tulajdonosának, azaz a wroclawi székesegyháznak.

Idősebb Lucas Cranach (1472-1553) német festő, az észak-európai reneszánsz egyik legkiemelkedőbb alakja volt.

Cranach Bölcs Frigyes, illetve Szász Frigyes fejedelem udvari művészeként, valamint a reformáció festőjeként működött, Luther hűséges társa volt. Lutherről készített portréin nyílt, okos tekintetű férfiként festi meg barátját, fejfedővel – mely a doktori címet jelképezi -, avagy szerzetesruhában. A reformáció a papok házasságát szorgalmazta és Luther is házas volt. Cranach művei a protestáns ideológia festészetben való megjelenítésének úttörői is.

Idősebb Lucas Cranach (1472, Kronach – 1553, Weimar) egyik legfőbb védjegye mégis a jellegzetes, vágott szemű, kerekded állú, ékszerrel díszített, finoman kidolgozott hajkoronájú misztikus nőalak, aki olyannyira elüt a reneszánsz olaszos, arányos szépségideáltól.

Mitológiai, biblikus, allegorikus hősnők, akik mind különleges kisugárzású nőalakként jelennek meg a képeken. I

Műhelyébe számos festő bedolgozott, és szinte manufaktúraként ontották a képeket.
A most megkerült festményt 1510-ben festette Thurzó János (1454-1520) boroszlói (Wroclaw) püspök megbízásából. A műkincset a XIX. században a helyi székesegyház kincstárába helyezték át, ahonnan 1943-ban a náci hatóságok vidékre evakuálták.

A festményen egy rendkívüli szépségű Madonna tartja a kisdedet, amelynek kezében egy szőlőfürt van. A rendkívüli precizitással ábrázolt háttérben egy vár és hatalmas jegenyefenyők láthatók. Óvatos becslések szerint a kép több millió dollárt ér.


MTI 2012. július 29., vasárnap

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Egy nagy klasszikus: Engel József

Engel József szobrászművész, az Akadémia előtt felállított Széchenyi-szobor alkotója 200 éve, 1815. október 26-án született.

Tovább


A fény, a színek, az árnyékok

Szinyei Merse Pál festő, a magyar plein air festészet megteremtője 170 éve, 1845. július 4-én született Szinyeújfalun (ma: Chminianska Nová Ves, Szlovákia).

Tovább


A gyógyító környezet: A pszichiátriai intézménykertek fejlesztésének tájépítészeti vonatkozásai - kiegészítő képek

Kutatások szerint az embert körülvevő környezet jelentős hatással van az egyén közérzetére, jólétérzetére és befolyásolhatja egészségi állapotát. A tágas, jól fenntartott, egészséges növényzettel dúsan borított területnek már a látványa is erősítheti az emberi szervezetet, így a betegek számára is előnyös lehet a gyógyulás elősegítése szempontjából. Tanulmányunk célja egyfelől, hogy a gyógyító kertekkel és terápiás kertekkel kapcsolatos nemzetközi irodalmakat, külföldi tapasztalatokat összegyűjt - sük. A másik célunk pedig, hogy bemutassuk az elméleti alapok megvalósíthatóságának lehetőségeit egy választott intézménykert részletes vizsgálatával, értékelésével és koncepciótervének elkészítésével. A pszichiátriai otthonkert tervezésében általánosan használható tervezési irányelveket is megfogalmaztunk. A kutatással az Európai Unió egyik fontos célkitűzéséhez, az esélyegyenlőség megteremtéséhez kívántunk hozzájárulni.

Tovább


Rejtőzködő Ferenczy-kép

Ferenczy Károly rejtőzködő képe 70 millió forintért kelt el

Tovább


Cranach: Madonna jegenyefenyőkkel