Klinikum

A nők biológiai életkorának hatását immunrendszerük közvetíti

2019. DECEMBER 28.

Szöveg nagyítása:

-
+

A visceralis elhízás felgyorsítja a kognitív öregedést, míg a nagyobb izomtömeg védő hatást gyakorol. A középkorú nők esetében különösen fontos a rezisztencia-tréning; az elhízás és a testedzés intelligenciára kifejtett hatása nagyrészt az immunrendszer közvetítésével érvényesül.

A normális öregedés során bekövetkező kognitív hanyatlás jól dokumentált folyamat, ami magába foglalja az epizodikus memória, a végrehajtó funkciók, a visuospatialis képességek és a feldolgozási sebesség romlását, míg a verbális képességek viszonylag épek maradnak. A 40-es életévekkel elkezdődő öregedés során különösen a folyékony intelligencia romlik, míg a kristályos intelligencia kb. 65 éves korig gyarapszik, majd romlása csak ezután indul meg. A folyékony, fluid intelligencia (FI) a kognitív képességek területén belül a következőket foglalja magába: általános gondolkodó- és tanulóképesség, mintázat-felismerés és új problémák megoldása feladatspecifikus tapasztalatok hiányában. Az FI a prefrontális kéreghez köthető munkamemória-kapacitástól függ, és mivel a prefrontális kéreg az idősödés és a különböző encephalopathiák során a többi kérgi területnél gyorsabban degenerálódik, hanyatlása már a 20 éves életkor körül kialakuló FI-maximum elérése után megindul (a tapasztalatokra épülő, verbális és numerikus, deduktív kristályos intelligencia ezzel szemben a felnőtt kor során gyarapodik).

A kognitív öregedéssel párhuzamosan tipikus fizikai változások is bekövetkeznek: csökken az izomerő és az izomtömeg, nő a test zsírtartalma. A zsigeri elhízás szisztémás gyulladást eredményez, ami az afferens vagus-rostokon keresztül és a vér-agy gát áteresztőképességének fokozása révén idegrendszeri gyulladást is kialakít. Ezzel szemben a vázizom tömege direkt gyulladásgátló hatással bír, és ellensúlyozhatja az elhízás által kiváltott metabolikus diszfunkciót is. A testsúlymérés, a BMI megállapítása önmagában tehát nem szolgáltat kellő információt azzal kapcsolatban, hogy milyen az egyén kognitív hanyatlással kapcsolatos kockázata.

Jelen tanulmány azt vizsgálta, hogy 6 éves időtartamot figyelembe véve milyen összefüggés van az FI, a testösszetétel, valamint a leukocyta-számok változása között 40 évesnél idősebb, kognitív zavarban nem szenvedő személyek körében. A prospektív vizsgálat résztvevőit a UK Biobank kohorsz tagjai közül választották (n= 4800 fő; a UK Biobank study 2007 óta folyik több mint fél millió, 40-79 éves személy bevonásával). A vizsgálat indulásakor kétröntgenfotonos abszorptiometria (dual-energy x-ray absorptiometry, DEXA) segítségével megállapították a résztvevők subcutan és visceralis zsírszövetének mennyiségét és vázizom-tömegét (non-visceral adipose mass/NVAM, visceral adipose mass/VAM, lean muscle mass/LMM), kétévenként mérték a hematológiai paramétereket (monocyta-, neutrophil-, basophil-, eosinophil-, lymphocyta-szám; C-reaktív protein) és az FI-t. Függő változóként figyelembe vették az életkort, nemet, iskolai végzettséget, szocioökonómiai státuszt, APOE4-státuszt, dohányzást és alkoholfogyasztást.

Az eredmények szerint a nagyobb visceralis elhízás a fluid intelligencia erősebb romlásával jár együtt, míg az izomtömeg mérete védő hatású a kognitív öregedéssel szemben, mindkét nem esetében; nőknél mindkét összefüggés erősebb. A naptári kor önmagában nem befolyásolta az FI romlását, csak a zsír és izom arányával jellemzett biológiai életkor. Nők esetében a hasi zsír mennyisége és az FI-romlás közötti összefüggést teljes egészében megmagyarázta a lymphocyta- és az eosinophilsejt-szám változása, míg férfiak esetében a viscerális zsír–FI-összefüggésnek csak a felét fedte le hematológiai paraméter (a basophilsejt-szám változása).

A szerzők felhívják a figyelmet: mindkét nem esetében fontos, hogy a kognitív egészség megőrzése érdekében a 40-es életévektől kifejezettebbé váló elhízást és izomtömegvesztést ellensúlyozandó növeljük a testmozgást, ezen belül is a rezisztencia-tréning mennyiségét. Az eredmények transzlációjaként a kutatók hangsúlyozzák: az orvosoknak kifejezettebben kell figyelniük a középkorú nők egészséges zsír–izom-arányának megőrzésére, mivel a nők általában eleve kevesebb izommal bírnak, így esetükben nagyobb a fluid intelligencia hanyatlásának veszélye.

Eredeti közlemény:

Klinedinst, Brandon S., Colleen Pappas, Scott Le, Shan Yu, Qian Wang, Li Wang, Karin Allenspach-Jorn, Jonathan P. Mochel, and Auriel A. Willette. "Aging-related changes in fluid intelligence, muscle and adipose mass, and sex-specific immunologic mediation: A longitudinal UK Biobank study." Brain, Behavior, and Immunity 82 (2019): 396-405.

Szemlézte:
Kovács Bence dr.
2019.december

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

Problémák a Pfizer Covid-19 elleni vakcina vizsgálataiban

Mint az akkor a kutatásszervező Ventavia Research Group alkalmazásában álló regionális igazgató a The BMJ-nek elmondta, a Ventavia adatokat hamisított, nem maszkolt/nem vak módon kezelte a betegeket, nem megfelelően képzett vakcinátorokat alkalmazott, és a III. fázisú vizsgálatok során nem követte megfelelően a betegek által jelentett adverz eseményeket. A cég minőség-ellenőrzéssel foglalkozó munkatársai olyan sok problémát találtak, aminek megoldására képtelenek voltak. Miután a Ventavia vezetését a regionális igazgató, Brook Jackson többször is tájékoztatta a problémákról, az FDA-nak is panaszos e-mailt írt – a Ventavia még aznap kirúgta.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.