hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?


Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

| |
 

Egy 5 millió beteg adatain alapuló – The Lancet-ben megjelent - elemzés azt mutatta ki, hogy az ACE-gátlóval indított antihipertenzív kezelés kevésbé hatékony, és több mellékhatást eredményez, mint a thiazid diuretikumokkal kezdett vérnyomáscsökkentés.

Bár az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlása a legnépszerűbb első vonalbeli antihipertenzív kezelés (a vizsgálatban szereplő 5 millió beteg 48%-a számára írtak fel ACE-gátlót első vonalban), a The Lancet big data elemzésen alapuló tanulmánya kimutatta: a thiazid diuretikumokkal kezdett kezelés hatékonyabb és kevesebb mellékhatással jár (a betegek 17%-a számára írtak fel thiazid diuretikumot első vonalban). Mint kiderült, a vizsgált betegcsoportban 3100 major kardiovaszkuláris esemény (szívinfarktus, szívelégtelenség miatti kórházi kezelés, stroke) lett volna elkerülhető, ha ACE-gátló helyett thiazid diuretikummal kezdték volna a magas vérnyomásos betegek kezelését, a hatékonysági elemzés szerint ugyanis az ACE-gátlókkal összehasonlítva, thiazid-kezelés mellett 15%-kal kevesebb kardiovaszkuláris esemény jelentkezett (szívinfarktus HR: 0,84; szívelégtelenség miatti kórházi kezelés HR: 0,83; stroke HR: 0,83). Az ACE-gátlóval indított kezelés esetén 19 féle mellékhatás is gyakrabban fordult elő, mint thiazidterápia mellett.

A vérnyomáscsökkentő kezelés megkezdésére a jelenlegi irányelvek öt különböző gyógyszerosztályba tartozó antihipertenzív szer egyikét ajánlják (thiazid diuretikum, ACE-gátló, angiotenzin II receptorgátló, dihidropiridin kalciumcsatorna-blokkoló, nem-dihidropiridin kalciumcsatorna-blokkoló), azonban eddig kevés bizonyíték segítette a klinikusokat annak eldöntésében, az öt gyógyszerosztály közül valójában melyikkel érdemes kezdeni. A szakirodalomban ugyanis csak olyan betegek esetében érhető el randomizált, kontrollált klinikai vizsgálati eredmény, akik esetében a vizsgált szer nem az első alkalmazott terápia volt (ráadásul az így vizsgált betegek száma is csak összesen 31.000), emellett az eddigi való életbeli, megfigyeléses vizsgálatok is csak kis betegszámmal dolgoztak. Ezért, állapítják meg a The Lancet-cikk szerzői, a legtöbb irányelv nem is adatokon, hanem pusztán a szakértők véleményén alapul.

E hiányosság pótlása érdekében indult a Yale és a Columbia Egyetem kutatóinak big data alapú vizsgálata, ami négy ország kilenc intézeti adatbázisának és biztosítói adatbázisok adatainak felhasználásával összesen 4,9 millió vérnyomáscsökkentő monoterápiát kezdő beteg esetén hasonlította össze a kezelések hatékonyságát és biztonságosságát (milyen relatív hatékonysággal előzik meg a hipertónia három fő szövődményét, a szívinfarktust, a szívelégtelenséget és a stroke-ot, illetve 46 különböző mellékhatás relatív gyakorisága). A kutatók számítása szerint big data elemzésük révén olyan mintázatokat lehetett feltárni, amihez egyébként 22.000 tipikus obszervációs vizsgálatra lett volna szükség.

A vizsgálat nemcsak a részt vevő betegek nagy száma és a rengeteg változó (kb. 60.000) elemzése miatt ad jelentős eredményt, de egy újfajta módszert is bevezet, aminek segítségével az adatok standardizálhatók és a torzítások minimalizálhatók: a Large-Scale Evidence Generation and Evaluation across a Network of Databases (LEGEND) elnevezésű metodológia révén összeköthetők a különálló adatbázisok és reprodukálható módon nyerhetők a bizonyítékok.

Az elemzés további lényeges megállapítása: az első vonalban használható öt gyógyszerosztály közül a nem-dihidropiridin kalciumcsatorna-blokkolók az összes többi gyógyszerosztály tagjainál kevésbé hatékonynak bizonyultak.


Eredeti tanulmány
Suchard, Marc A., Martijn J. Schuemie, Harlan M. Krumholz, Seng Chan You, RuiJun Chen, Nicole Pratt, Christian G. Reich et al. "Comprehensive comparative effectiveness and safety of first-line antihypertensive drug classes: a systematic, multinational, large-scale analysis." The Lancet (2019).


Kovács Bence dr.
2019.november


Kulcsszavak

hypertonia, ACE-gátló, thiazid diuretikum, big data

Kapcsolódó anyagok

A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert gátló gyógyszerek és a Covid-19 kockázata

A renin-angiotenzin rendszert blokkoló gyógyszerek és a Covid-19 kockázata

Cardiovascularis betegség, gyógyszeres kezelés és mortalitás Covid-19-ben

A nemzetközi tudományos társaságok ajánlásai az ACEi-, ARB- és ARNI-kezelés vonatkozásában Covid-19-vírusfertőzés során

Javaslat a hypertonia telemedicinális gondozására a Covid-19-pandémia során

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A nők biológiai életkorának hatását immunrendszerük közvetíti

A visceralis elhízás felgyorsítja a kognitív öregedést, míg a nagyobb izomtömeg védő hatást gyakorol. A középkorú nők esetében különösen fontos a rezisztencia-tréning; az elhízás és a testedzés intelligenciára kifejtett hatása nagyrészt az immunrendszer közvetítésével érvényesül.

Tovább


Magas vérnyomás a vesebetegek körében

Ambrus Csabát Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Nephrologia-Hypertonia Profil és Aktív Geriátriai Részlegének vezetőjét a magas vérnyomás és a vesebetegség kapcsolatáról és kezeléséről kérdeztük. A táplálkozás, a sóbevitel mellett az ACE-gátlók, statinok, kalciumcsatorna-blokkolók szerepéről.

Tovább


Spanyol real world-vizsgálat pitvarfibrilláló betegeknél

Tudjuk, hogy a direkt orális antikoagulánsok hasonló vagy jobb védelmet nyújtanak a pitvarfibrilláló betegeknél, mint a warfarin, és sok vonatkozásban biztonságosabbak. Ám eddig nem rendelkeztünk adatokkal arról, hogy esetükben a hazánkban széles körben használt K-vitamin-antagonista (KVA) acenocumarol mennyire hatásos és biztonságos a DOAC-terápiákhoz képest. E kérdésre ad választ egy spanyol real world-vizsgálat.

Tovább


Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Jelenleg nem ismert, hogy az apixaban és a rivaroxaban között van-e különbség a vénás tromboembolizáció (VTE) ismétlődésének és a súlyos vérzések kialakulásának kockázatát illetően. A szemlézett vizsgálatban az apixaban és a rivaroxaban hatékonyságát és biztonságosságát a kiújuló VTE és a súlyos vérzéses események szempontjából hasonlították össze VTE-ben szenvedő betegek körében. Az eredmények arra utalnak, hogy a kiújuló VTE és a súlyos vérzéses események kialakulásának megelőzésében az apixaban a hatékonyabb szer.

Tovább