TARTALOM

 VISSZA

 


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket

| | |
 

Jelentősen változhat az egyes ételféleségek sótartalma, de különbség van a szerint is, hogy melyik országban adják el ugyanazt az ételt. Nincs technikai oka annak, hogy sok sót adnak bizonyos ételekhez, ezért jelentősen csökkenthető lehet a gyorsételek sótartalma.

A magas vérnyomás és szövődményei a nyugati országokban összefüggésben állnak a nagy sófogyasztással. A sóbevitel körülbelül háromnegyede származik feldolgozott élelmiszerekből, főleg gyorsételekből.

A kanadai szerzők áttekintették a nagyobb gyorséttermi láncok (Burger King, Kentucky Fried Chicken, McDonald’s, Pizza Hut, Subway) által foglalmazott ételeket Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban 2010. áprilisában.

A McDonalds Chicken McNuggets nevű terméke az Amerikai Egyesült Államokban két és félszer annyi sót tartalmazott, mint a brit változata. A csirkéből készült termékek az Amerikai Egyesült Államokban mindig több sót tartalmaztak, mint Nagy-Britanniában.
A reggelire szánt gyorsételek is sósabbak voltak az Amerikai Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Az ételadagok, főleg a pizzák sótartalma nagyon változatos volt. Ez azt mutatja, hogy nem standard recept szerint teszik bele a szakácsok az ételbe a sót.

A szerzők véleménye szerint a Food Standards Agency és az élelmiszeripar közös erőfeszítésének az eredménye, hogy Nagy-Britanniában már kevesebb sót tartalmaznak a gyorsételek.

BMJ 2012;344:e2769
Szemlézte: dr. Lipták Judit
eLitMed.hu

Kulcsszavak

só, gyorsételek, hypertonia

Kapcsolódó anyagok

A Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve - A hypertoniabetegség ellátásának irányelvei 11., módosított, javított és kiegészített kiadás.

Természet receptre

Nagy cardiovascularis kockázatú betegek gyógyszeres kezelésének szempontjai

A legújabb (2018) európai ESH/ESC irányelvekről - III. rész. A nagy cardiovascularis kockázatú betegek gyógyszerelésének szempontjai

Elhízás és cardiovascularis kockázat. Az ESH és az EASO közös cselekvési programja

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Képernyő előtt töltött idő: mennyi az egészségtelen?

Korunk egyik meghatározó kérdésévé vált, hogy a gyermekek és a serdülők az egészségesnél több időt töltenek-e okostelefonjuk, tabletjük vagy számítógépük képernyőjét bámulva, és szükség van-e arra, hogy a szülők vagy a kormányok korlátozzák azt az időmennyiséget, amit a felnövekvő generáció monitor előtt tölt

Tovább


Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Tovább


Természet receptre

Skót háziorvosok októbertől először a világon receptre írhatnak fel természetet a szív- vagy cukorbetegségben, mentális zavarban, stresszben, illetve egyéb betegségekben szenvedő pácienseiknek.

Tovább


A hosszú távú életkilátások egyeztetése

A terápiás irányelvek egyre nagyobb százaléka ajánlja a hosszú távú életkilátások figyelembe vételét az idősebbek preventív ellátásával kapcsolatos döntések meghozatalakor. Így pl. azokban az esetekben, amikor az életkilátás tíz évnél rövidebb, az irányelvek ellenzik a rutin rákszűrést és a cukorbetegek számára kevésbé intenzív glikémiás célt tűznek ki.

Tovább


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket