hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket

| | |
 

Jelentősen változhat az egyes ételféleségek sótartalma, de különbség van a szerint is, hogy melyik országban adják el ugyanazt az ételt. Nincs technikai oka annak, hogy sok sót adnak bizonyos ételekhez, ezért jelentősen csökkenthető lehet a gyorsételek sótartalma.

A magas vérnyomás és szövődményei a nyugati országokban összefüggésben állnak a nagy sófogyasztással. A sóbevitel körülbelül háromnegyede származik feldolgozott élelmiszerekből, főleg gyorsételekből.

A kanadai szerzők áttekintették a nagyobb gyorséttermi láncok (Burger King, Kentucky Fried Chicken, McDonald’s, Pizza Hut, Subway) által foglalmazott ételeket Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban 2010. áprilisában.

A McDonalds Chicken McNuggets nevű terméke az Amerikai Egyesült Államokban két és félszer annyi sót tartalmazott, mint a brit változata. A csirkéből készült termékek az Amerikai Egyesült Államokban mindig több sót tartalmaztak, mint Nagy-Britanniában.
A reggelire szánt gyorsételek is sósabbak voltak az Amerikai Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Az ételadagok, főleg a pizzák sótartalma nagyon változatos volt. Ez azt mutatja, hogy nem standard recept szerint teszik bele a szakácsok az ételbe a sót.

A szerzők véleménye szerint a Food Standards Agency és az élelmiszeripar közös erőfeszítésének az eredménye, hogy Nagy-Britanniában már kevesebb sót tartalmaznak a gyorsételek.

BMJ 2012;344:e2769
Szemlézte: dr. Lipták Judit
eLitMed.hu

Kulcsszavak

só, gyorsételek, hypertonia

Kapcsolódó anyagok

Gyógyszerész-orvos kollaboratív modellben végzett hypertonia-menedzsment értékelése

SPRINT vizsgálat - Újabb vélemények a SPRINT vizsgálatról, a Hypertonia és Nephrologia folyóiratban megjelent, „A SPRINT vizsgálat eredményeinek kritikája és gyakorlati értéke” közlemény megjel

I. Szekszárdi Hypertonia Napok

A rilmenidin-terápia helye a fokozott szimpatikus tónus csökkentésében

Hirtelen halál kockázati score (pontrendszer) hypertoniás betegek részére

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Mire is van szüksége a távolodónak?

A végstádiumba érkező páciens, a krónikus, gyógyíthatatlan betegséggel küzdő, vagy demens beteg szenvedése nem a szavak szintjén csökkenthető. A velük töltött együttérző kapcsolatban –Miller megfogalmazásában: reflektív támogatóként- rávezeti őket arra, hogy mi jelenti számukra a legmegfelelőbb étket és azt kínálja föl nekik ehető táplálék, vagy illatokból, érintésekből, kedves látványból, hangokból álló szimbolikus falatok, vagy éppen csönd formájában, melyek érzéki-esztétikai örömet okoznak a távozónak.

Tovább


Depresszióval küzdő betegek tudatosságalapú csoportterápiája a háziorvosi praxisban

Ez az első randomizált kontrollált vizsgálat, ami háziorvosi praxisban alkalmazott tudatosságalapú csoportterápia hatékonyságát hasonlítja össze aktív (standard kezelésben részesülő) kontroll csoport eredményeivel. Az erőforrás-spóroló csoportterápia non-inferiornak bizonyult a standard terápiákhoz képest, és az is bebizonyosodott, hogy képzett instruktorok is eredményesen végezhetik a háziorvosi praxisban gyakran megjelenő, enyhe és középsúlyos pszichiátriai tünetekkel rendelkező betegek kezelését.

Tovább


A magas fehérjetartalmú táplálkozás és a fizikai aktivitás véd a korral összefüggő izomvesztés és funkcionális hanyatlás ellen

Néhány klinikai vizsgálat eredménye arra utal, hogy a protein-szupplementáció felerősíti a testmozgás (rezisztencia tréning) hatását a vázizom-tömegre, azonban kevés tanulmány foglalkozik a fehérjében gazdag táplálkozás vázizom-tömegre és funkcionális státuszra kifejtett hatásával közösségben élő idősek körében, mindazonáltal egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a jelenlegi táplálkozási ajánlások (fehérje: 0,8g/testsúlykg/nap) nem fedezik az idősebbek szükségleteit.

Tovább


Korai pszichózis – mit tegyen a nem-pszichiáter orvos?

Sami és munkatársainak a British Medical Journalben megjelent két áttekintő közleménye a 2007 és 2017 közötti tíz év során megjelent tanulmányokat összegezve arról számol be, hogy a háziorvosok, illetve az egészségügyi ellátórendszer egyéb területein dolgozó nem pszichiáter szakorvosok (így a sürgősségi osztályokon dolgozók és a társbetegségek kezelői, továbbá a gyermekorvosok) hogyan ismerhetik fel a korai pszichózis jeleit, és hogyan segíthetik a beteget

Tovább


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket