hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A túlzott antibiotikum-használat pszichológiája


A túlzott antibiotikum-használat pszichológiája

| | |
 

Az egyes európai országokban különbözik a hosszú perioperatív antibiotikum-profilaxis gyakorlata és erősen korrelál a bizonytalanságkerülés (uncertainty avoidance) mérőszámaival.
Erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy haszontalan kiterjeszteni az antibiotikum-profilaxist 24 órán túlra, és hogy ez együtt jár a szövődmények arányának növekedésével és az antibiotikum-rezisztencia kialakulásával, de még egyes területeken mindig ez a bevett gyakorlat. A közelmúltban végzett vizsgálat azt mutatja, hogy Európában számottevően különbözik azoknak a betegeknek az aránya, akik >24 óráig részesülnek perioperatív antibiotikum-profilaxisban (PAP>24 óra). A különbségekért a szociokulturális faktorok lehetnek a felelősek, de hogyan bizonyítható ez?
A kérdés tisztázására a máltai szerzők kiválogatták a PAP>24-re vonatkozó országos adatokat a 2011–2012 európai CDC pontprevalencia-vizsgálatból, amelyben az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket és az antimikrobás szerek használatát értékelték Európa akut ellátást végző kórházaiban. Aztán az egyes országok adatait párhuzamba állították az országra jellemző bizonytalanságkerülés mérőszámokkal – ez azt becsüli, hogy a társadalom mennyire tolerálja a bizonytalanságot és az ellentmondásosságot.
A részt vevő 28 országból 20-ban az áttekintett sebészeti beavatkozások több mint felében fordult elő PAP>24. Az arány 29% (Nagy-Britannia) és 92% (Románia) között változott. Erősen szignifikáns korrelációt (r=0,5; 95%-os megbízhatósági tartomány 0,16–0,74) figyeltek meg az országban a PAP>24 aránya és a bizonytalanságkerülés mérőszáma között. A regressziós modelll szerint a PAP>24 variációjának akár az egyharmada is magyarázható lehet Európában a bizonytalanságkerülés országra jellemző kulturális dimenziójával.
Érdekes és egyben kiábrándító azt olvasni, hogy a pszichológiai faktoroknak nagyobb a hatásuk az antibiotikumok (irracionális) használatára, mint a tudományos bizonyítékoknak. Azokban az európai országokban, ahol a kívánatosnál hosszabb a perioperatív antibiotikum-profilaxis, az ennek a megrövidítését célzó stratégiának mindig figyelembe kell venni a helyi szociokulturális akadályokat.

Szemlézte:
dr. Lipták Judit
2014. január 10.

Forrás: Borg MA.Prolonged perioperative surgical prophylaxis within European hospitals: An exercise in uncertainty avoidance? J Antimicrob Chemother 2013 Nov 13; [e-pub ahead of print]. (http://dx.doi.org/10.1093/jac/dkt461)


Kulcsszavak

antibiotikum, profilaxis, bizonytalanságkerülés

Kapcsolódó anyagok

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Rifaximin-α - több mint antibiotikum

Gyökérgümőkből antibiotikumok

Antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok okozta kórházi fertőzések - nemzetközi és hazai trendek

Az antibiotikum-rezisztencia jelensége és következményei a családorvosi gyakorlatban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak...

Tovább


Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Programajánló: Vivant - Finisszázs

Kőszeghy Flóra tárlatvezetéssel egybekötött finisszázst tart 2016. június 10-én, pénteken 19.00-tól a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kiállítótermében. A festő tárgyrészleteket tartalmazó nagy méretű festményei mellett az eredeti tárgyak is megtekinthetőek.

Tovább


Hirano Keiicsiró Budapesten

Szeptember 25-én pénteken 17:30-kor a Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza u. 54. földszint) előadást tart Hirano Keiicsiró, Akutagava-díjas japán író.

Tovább


A túlzott antibiotikum-használat pszichológiája