hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A kakaó és az egészség


A kakaó és az egészség

| | |
 

Már régóta ismert az étrendi rostok és polifenolok kedvező hatása a cardiovascularis kockázat csökkentése révén. A kakaóbab héja mindkét tápanyag bőséges forrása és fontos melléktermék. A kakaóbab hüvelyéből rostokban gazdag terméket készítettek és vizsgálták, hogy rendszeres fogyasztásával javul-e a mérsékelten hypercholesterinaemiás vizsgálati alanyok lipidprofilja, vércukorszintje és antioxidáns aktivitása.
A nem kontrollcsoportos, nem véletlen besorolásos, szabad körülmények között végzett vizsgálat során 21 önkéntes fogyasztott naponta kétszer kakaórostot, ami 12 g élelmi rost és 283 mg oldékony polifenol bevitelét biztosította. A vizsgálati alanyok koleszterinszintje mérsékelten emelkedett volt (>200 mg/dl). A résztvevők nem voltak vegetáriánusok, nem dohányoztak, a testtömegindexük <30 kg/m2, életkoruk 18–45 év volt, a csoportban férfiak és nők is szerepeltek és nem szenvedtek krónikus betegségben. A kiinduláskor ellenőrizték a szisztolés és diasztolés vérnyomást, a szérumlipideket, a kreatinint, a húgysavat, a vércukorszintet, a C-reaktív proteint, a vasredukáló/antioxidáns erőt és a malondialdehid (MDA) szintjét. Majd ezt ismételték 2, 4 és 8 hét után.
A csoportban csökkent a vércukorszint, a szisztolés és diasztolés vérnyomás és az MDA-szint. Kissé emelkedett a HDL-koleszterin szintje, a többi változó szintje állandó marad.
Az előzetes eredmények szerint a kakaórost fontos funkcionális táplálék lehet, amellyel vérnyomás- és vércukorszint-csökkentő hatást érhetünk el hypercholesterinaemiások esetében a testsúly vagy a derékkörfogat csökkentése nélkül. Az eredményeket hosszabb, kontrollcsoportos vizsgálatban kell igazolni.

Szemlézte:
dr. Lipták Judit

Forrás:
Food Funct. 2012 Aug;3(8):867-74.



Kulcsszavak

hypertonia, diabetes, vérnyomás, koleszterinszint

Kapcsolódó anyagok

Gyógyszerész-orvos kollaboratív modellben végzett hypertonia-menedzsment értékelése

SPRINT vizsgálat - Újabb vélemények a SPRINT vizsgálatról, a Hypertonia és Nephrologia folyóiratban megjelent, „A SPRINT vizsgálat eredményeinek kritikája és gyakorlati értéke” közlemény megjel

I. Szekszárdi Hypertonia Napok

Diabeteses neuropathia kezelése egy kisvárosi praxisban

Neuropathia diabetica csökkent glükóztoleranciában - a praediabetes jelentősége a praxisban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Gyulai Iván Pro Natura díjat kapott

Gyulai Iván ökológusnak, a biológiai sokféleség védelmét szolgáló átfogó társadalmi és gazdasági keretrendszer megteremtése érdekében végzett több évtizedes szakmai és társadalmi tevékenységeiért; környezet- és természetvédelmi szakemberek generációinak oktatásáért és a magyar társadalom széles rétegei szemléletformálásáért ítélték oda a Pro Natura díjat, amelyet a földművelésügyi minisztertől adott át.

Tovább


Az IBS labirintus - 12 kreditpontot érő képzés

Háziorvosoknak, belgyógyászoknak, gyermekorvosoknak, gasztroenterológusoknak és klinikai szakpszichológusoknak szóló képzés Budapesten, 2018. május 4-5 között lesz.

Tovább


Az erdei fülesbaglyok állományát mérik fel a természetvédők a lakosság bevonásával

A hazánkban fészkelő erdei fülesbaglyok (Asio otus) állományának felmérésebe kezd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával, a faj országos elterjedési térképének pontosítása érdekében.

Tovább


Önbecsülés, önismeret, önsegítés, önmegvalósítás - Konferenciaajánló

Immár XXI. alkalommal kerül megrendezésre a közösségi konferencia! Idén az önsegítés és az önsegítők és szakemberek együttműködésének jó gyakorlatai lesznek a fókuszban. A közösségi ellátók egyre nyitottabbak erre és számos formája alakult ki a hatásos együttműködésnek. A hanghalló módszer, a hanghalló csoportok is az együttműködés eredményei. Kiemelt vendég: Marius Romme pszichiáter és Sandra Escher pszichológus, a hanghalló módszer kidolgozói, akik és ezzel forradalmat hoznak a pszichotikus tünetekkel küzdők terápiájában.

Tovább


A kakaó és az egészség