hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A nők biológiai életkorának hatását immunrendszerük közvetíti


A nők biológiai életkorának hatását immunrendszerük közvetíti

| |
 

A visceralis elhízás felgyorsítja a kognitív öregedést, míg a nagyobb izomtömeg védő hatást gyakorol. A középkorú nők esetében különösen fontos a rezisztencia-tréning; az elhízás és a testedzés intelligenciára kifejtett hatása nagyrészt az immunrendszer közvetítésével érvényesül.

A normális öregedés során bekövetkező kognitív hanyatlás jól dokumentált folyamat, ami magába foglalja az epizodikus memória, a végrehajtó funkciók, a visuospatialis képességek és a feldolgozási sebesség romlását, míg a verbális képességek viszonylag épek maradnak. A 40-es életévekkel elkezdődő öregedés során különösen a folyékony intelligencia romlik, míg a kristályos intelligencia kb. 65 éves korig gyarapszik, majd romlása csak ezután indul meg. A folyékony, fluid intelligencia (FI) a kognitív képességek területén belül a következőket foglalja magába: általános gondolkodó- és tanulóképesség, mintázat-felismerés és új problémák megoldása feladatspecifikus tapasztalatok hiányában. Az FI a prefrontális kéreghez köthető munkamemória-kapacitástól függ, és mivel a prefrontális kéreg az idősödés és a különböző encephalopathiák során a többi kérgi területnél gyorsabban degenerálódik, hanyatlása már a 20 éves életkor körül kialakuló FI-maximum elérése után megindul (a tapasztalatokra épülő, verbális és numerikus, deduktív kristályos intelligencia ezzel szemben a felnőtt kor során gyarapodik).

A kognitív öregedéssel párhuzamosan tipikus fizikai változások is bekövetkeznek: csökken az izomerő és az izomtömeg, nő a test zsírtartalma. A zsigeri elhízás szisztémás gyulladást eredményez, ami az afferens vagus-rostokon keresztül és a vér-agy gát áteresztőképességének fokozása révén idegrendszeri gyulladást is kialakít. Ezzel szemben a vázizom tömege direkt gyulladásgátló hatással bír, és ellensúlyozhatja az elhízás által kiváltott metabolikus diszfunkciót is. A testsúlymérés, a BMI megállapítása önmagában tehát nem szolgáltat kellő információt azzal kapcsolatban, hogy milyen az egyén kognitív hanyatlással kapcsolatos kockázata.

Jelen tanulmány azt vizsgálta, hogy 6 éves időtartamot figyelembe véve milyen összefüggés van az FI, a testösszetétel, valamint a leukocyta-számok változása között 40 évesnél idősebb, kognitív zavarban nem szenvedő személyek körében. A prospektív vizsgálat résztvevőit a UK Biobank kohorsz tagjai közül választották (n= 4800 fő; a UK Biobank study 2007 óta folyik több mint fél millió, 40-79 éves személy bevonásával). A vizsgálat indulásakor kétröntgenfotonos abszorptiometria (dual-energy x-ray absorptiometry, DEXA) segítségével megállapították a résztvevők subcutan és visceralis zsírszövetének mennyiségét és vázizom-tömegét (non-visceral adipose mass/NVAM, visceral adipose mass/VAM, lean muscle mass/LMM), kétévenként mérték a hematológiai paramétereket (monocyta-, neutrophil-, basophil-, eosinophil-, lymphocyta-szám; C-reaktív protein) és az FI-t. Függő változóként figyelembe vették az életkort, nemet, iskolai végzettséget, szocioökonómiai státuszt, APOE4-státuszt, dohányzást és alkoholfogyasztást.

Az eredmények szerint a nagyobb visceralis elhízás a fluid intelligencia erősebb romlásával jár együtt, míg az izomtömeg mérete védő hatású a kognitív öregedéssel szemben, mindkét nem esetében; nőknél mindkét összefüggés erősebb. A naptári kor önmagában nem befolyásolta az FI romlását, csak a zsír és izom arányával jellemzett biológiai életkor. Nők esetében a hasi zsír mennyisége és az FI-romlás közötti összefüggést teljes egészében megmagyarázta a lymphocyta- és az eosinophilsejt-szám változása, míg férfiak esetében a viscerális zsír–FI-összefüggésnek csak a felét fedte le hematológiai paraméter (a basophilsejt-szám változása).

A szerzők felhívják a figyelmet: mindkét nem esetében fontos, hogy a kognitív egészség megőrzése érdekében a 40-es életévektől kifejezettebbé váló elhízást és izomtömegvesztést ellensúlyozandó növeljük a testmozgást, ezen belül is a rezisztencia-tréning mennyiségét. Az eredmények transzlációjaként a kutatók hangsúlyozzák: az orvosoknak kifejezettebben kell figyelniük a középkorú nők egészséges zsír–izom-arányának megőrzésére, mivel a nők általában eleve kevesebb izommal bírnak, így esetükben nagyobb a fluid intelligencia hanyatlásának veszélye.

Eredeti közlemény:

Klinedinst, Brandon S., Colleen Pappas, Scott Le, Shan Yu, Qian Wang, Li Wang, Karin Allenspach-Jorn, Jonathan P. Mochel, and Auriel A. Willette. "Aging-related changes in fluid intelligence, muscle and adipose mass, and sex-specific immunologic mediation: A longitudinal UK Biobank study." Brain, Behavior, and Immunity 82 (2019): 396-405.

Szemlézte:
Kovács Bence dr.
2019.december


Kulcsszavak

visceralis elhízás, kognitív öregedés, UK Biobank

Kapcsolódó anyagok

A nők biológiai életkorának hatását immunrendszerük közvetíti

A zsírszövet patofiziológiai jelentősége Intraabdominalis elhízás

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Egy 5 millió beteg adatain alapuló – The Lancet-ben megjelent - elemzés azt mutatta ki, hogy az ACE-gátlóval indított antihipertenzív kezelés kevésbé hatékony, és több mellékhatást eredményez, mint a thiazid diuretikumokkal kezdett vérnyomáscsökkentés.

Tovább


Magas vérnyomás a vesebetegek körében

Ambrus Csabát Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Nephrologia-Hypertonia Profil és Aktív Geriátriai Részlegének vezetőjét a magas vérnyomás és a vesebetegség kapcsolatáról és kezeléséről kérdeztük. A táplálkozás, a sóbevitel mellett az ACE-gátlók, statinok, kalciumcsatorna-blokkolók szerepéről.

Tovább


Spanyol real world-vizsgálat pitvarfibrilláló betegeknél

Tudjuk, hogy a direkt orális antikoagulánsok hasonló vagy jobb védelmet nyújtanak a pitvarfibrilláló betegeknél, mint a warfarin, és sok vonatkozásban biztonságosabbak. Ám eddig nem rendelkeztünk adatokkal arról, hogy esetükben a hazánkban széles körben használt K-vitamin-antagonista (KVA) acenocumarol mennyire hatásos és biztonságos a DOAC-terápiákhoz képest. E kérdésre ad választ egy spanyol real world-vizsgálat.

Tovább


Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Jelenleg nem ismert, hogy az apixaban és a rivaroxaban között van-e különbség a vénás tromboembolizáció (VTE) ismétlődésének és a súlyos vérzések kialakulásának kockázatát illetően. A szemlézett vizsgálatban az apixaban és a rivaroxaban hatékonyságát és biztonságosságát a kiújuló VTE és a súlyos vérzéses események szempontjából hasonlították össze VTE-ben szenvedő betegek körében. Az eredmények arra utalnak, hogy a kiújuló VTE és a súlyos vérzéses események kialakulásának megelőzésében az apixaban a hatékonyabb szer.

Tovább