hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Diabetest okoz a műanyag csomagolás?!


Diabetest okoz a műanyag csomagolás?!
Pásztor Viktória
| |
 

Az új vizsgálat az élelmiszerek, italok műanyag és fém csomagolásánál használatos biszfenol A-val kapcsolatos aggodalmak tisztázását szolgálja.

A kemény műanyag és a fém dobozok bélésénél az 1960-as évek óta használt vegyi anyagot, a biszfenol A-t (BPA) mutatták ki a CDC (Center of Disease Control- Népegészségügy Központ) vizsgálataiban a gyermekek és felnőttek 90%-ának vizeletében. Az elmúlt években a vizeletből mért magas BPA-szintet hozták összefüggésbe bizonyos egészségkárosodásokkal, mint például a megnövekedett diabeteskockázattal.

A 2008 és 2009 között végzett keresztmetszeti vizsgálatban kínai kutatók 3500, 2-es típusú cukorbeteg esetében értékelték az összefüggést a vizelet BPA-szintje és a károsodott glükóztolerancia között. A glükóztoleranciát az éhomi vércukorszint meghatározásával és orális glükóztolerancia teszttel állapították meg.


Az összetett kockázati tényezők (pl. életkor, diabetes családi anamnézise, derékkörfogat) szerinti korrekció után nem találtak szignifikáns összefüggést a vizelet BPA-szintje és a károsodott glükóztolerancia vagy a diabetes között.


A BPA-val összefüggő esetleges egészségkárosodásokat nagy figyelem övezte az utóbbi időben. Korábbi vizsgálatokban lehetséges összefüggést mutattak ki a vizelet BPA-szintje és a hasnyálmirigy β-sejtjeinek funkcióromlása, a pajzsmirigyhormon-változások és az elhízás kialakulása között. Mindamellett ez a keresztmetszeti vizsgálat nem igazolta a BPA és a diabetes közötti összefüggést.

Forrás:
Ning G et al. Relationship of urinary bisphenol A concentration to risk for prevalent type 2 diabetes in Chinese adults: A cross-sectional analysis. Ann Intern Med 2011 Sep 20; 155:368. (http://www.annals.org/content/155/6/368.full)

eLitMed.hu
2011


Kulcsszavak

BPA, diabetes, károsodott glükóztolerancia, kockázat

Kapcsolódó anyagok

Szénhidrátfogyasztás és mortalitás

A CONADPER-HU program eredményei: vérnyomáscsökkentés, célvérnyomás-elérés, a célvérnyomást befolyásoló tényezők, a gyógyszeres kezelés jellemzői

A beteg-együttműködés jelentősége hypertoniában

A hyperurikaemia és a cardiovascularis kockázat: fókuszban az új célérték vezérelte kezelés

A legújabb (2018) európai ESH/ESC irányelvekről - I. rész Legfontosabb változások, és cardiovascularis kockázat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Szénhidrátfogyasztás és mortalitás

Bár számos randomizált kontrollált vizsgálat tanulmányozta az alacsony szénhidráttartalmú diéták hatását, és ezek azt mutatták, hogy rövid távon a testsúly és a kardiometabolikus kockázat csökkenésével járnak együtt, a hosszabb utánkövetés nehéz kivitelezhetősége miatt ezek a tanulmányok nem szolgáltattak adatot a mortalitási kockázat alakulásával kapcsolatban.

Tovább


A beteg–orvos találkozások digitális rögzítése

Sok beteg rögzíti már ma is okostelefonján az orvosokkal való konzultációit, a jövőben pedig elkerülhetetlen, hogy az egészségügyi rendszer maga végezze az orvos–beteg találkozások elektronikus rögzítését. A megfelelően menedzselt kép- és hangfelvételek alapjaiban fogják átalakítani az orvoslást.

Tovább


A nintedanib számos kórképben lehet hatékony

Nintedanib: mit tudunk, és mit kell még felfedeznünk? címmel tartott szakértői fórumot 2018. április 16-án a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár, ahol nemzetközi szaktekintélyek ismertették a meghívott közép- és kelet-európai tüdőgyógyászokkal, onkológusokkal és reumatológusokkal a legújabb tudományos eredményeket.

Tovább


Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Tovább


Diabetest okoz a műanyag csomagolás?!