hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Erzsi a börtönben
Spilák Zsuzsanna fotókiállítása


<b>Erzsi a börtönben </b>
Spilák Zsuzsanna fotókiállítása
Sándor Zsolt
| |
 

Spilák Zsuzsanna képei 2006 novemberétől 2007 szeptemberéig követik végig egy gyermekét a börtönben világra hozó roma nő mindennapjait.


Az installáció a kiállítótér adottságait merész ötlettel használja ki: az előteret a képektől egy a börtönkerítésről készült hosszú panorámafotó választja el, így a látogatónak jelképesen be kell lépnie a falakon túli világba. Ez persze zavarba ejtő gesztus a számára, hisz benne él a büntetés és a cigánysors köré fonódó megannyi előítélet.
Ahogy pedig az lenni szokott, ha az ember akarva-akaratlan feladja kívülálló pozícióját, rájön, az ismeretlen, a gyanúval, az idegenséggel terhes világ ugyanolyan emberi, a maga apró örömeivel és nagy boldogságaival, fájdalmaival.

Az egyik kulcselem: az intimitás, a közelség. A fotós révén a néző nem leselkedik, hanem karnyújtásnyi közelségből élheti át a látottakat.

Paradox módon kulcselem a szabadság is. A koncepció része volt, hogy a szabadságtól megfosztott világban az alkotó önmagát is korlátozta szabadságában: kompozíciós eszköztárát minimálisra redukálta, beérte a nézőpont és a pillanat megválasztásával. Mindez a puritánság azonban megmutatta, a szűkös keretek képesek biztosítani a teljességet - létezésben és alkotásban egyaránt.Spilák Zsuzsanna fotókiállítása a Gödör Klub Terasz Galériájában november 8-ig tekinthető meg.
(Az alkotó rendszeresen publikál a LAM-ban.)

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   Erdélyi Zsolt mondta   2009. November 01., Vasárnap 19:19:54
Lattam a kialitast, mindenkinek ajanlom. Minden szempontbol elgondolkodtato

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Világháború, forradalom és hidegháború a föld alatt: a budapesti Sziklakórház

A történelem fordulatait, amelyekben az emberi élet sokszor nem számít, végigkíséri a háborús orvoslás története, amely mérsékelni próbálja a károkat. Legtöbbször nem ideális körülmények között, orvosok, ápolók és önkéntesek heroikus munkájával, folyamatosan alkalmazkodva a pillanatnyi lehetőségekhez és szükségletekhez.

Tovább


Az azonos nemű párok gyermekvállalásának egészségügyi vonatkozásai

Az elmúlt évtizedek társadalmi változásai és tudományos eredményei hatására egyre több országban legalizálják az azonos nemű párok házasságát, biztosítják számukra a közös örökbefogadást és a támogatott reprodukcióhoz való hozzáférés jogát.

Tovább


Platina reneszánsz gyógyszakácskönyve

Az első ismert európai szakácskönyvet egy bizonyos Marcus Gavius Apicius írta latin nyelven, De re coquinaria (A konyhaművészet- ről) címmel, valószínűleg az 1. században. Fenn - maradt - immár magyarul is olvasható - változata azonban sokkal későbbi, a 4-5. századból származhat.

Tovább


„… legyőztem a betegséget, és legyőztem a halált…”

A fenti büszke kijelentést Paul Gascoigne egykori futballista tette, miután súlyos alkoholproblémái miatti terápiában vett részt. A betegségekkel, kezelésükkel és a gyógyulással kapcsolatos szokásos, már-már közhelyes kifejezések jelennek meg itt: a győzelem, a háttérben az esetleges vereséggel (X. Y. celebritást legyőzte a rák, vagy elvesztette a küzdelmet a rákkal stb.), azaz a harc, sőt háború kifejezéseivel írjuk le, ragadjuk meg az orvoslás folyamatát.

Tovább


<b>Erzsi a börtönben </b> Spilák Zsuzsanna fotókiállítása