hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A burkolat, meg ami mögötte van


<b> A burkolat, meg ami mögötte van </b>
Sándor Zsolt
| |
 A városban járva, amerre nézek, gondosan eltakart felületeket látok. Mindent beborítanak a reklámok, óriásplakátok, háztömbméretű gigantikus molinók, ahol itt-ott kilátszik mögülük egy épületrészlet, azt is – városrésztől függően olcsóbb-drágább, de a környezetbe szervesen még szinte véletlenül sem illeszkedő – burkolóanyagba csomagolják. A látványhoz hozzájárul a vezetékek, korlátok, lámpák és táblák káosza, végezetül egyre vastagabb rétegben rakódik minderre a graffiti, a szmog és a szemét.
Düledező patyomkinváros ez, vagy talán Eufémia, melynek lelkében egy elixírre szomjazó szipirtyó lakozik.

A felszín és a mögötte lapuló lényeg, a megjelenés és a jelentés, a leplezés és a leleplezés – rendre visszaköszönnek a 20. század egyik legszórakoztatóbb, legszellemesebb, és természetesen egyik legtöbbet támadott művésze, a bolgár származású amerikai Christo munkáiban. A Becsomagolt tengerpart, a Becsomagolt Reichstag és Pont-Neuf, a Párizsi vasfüggöny, vagy a Tengeri rózsák projektjeinek művészeti-politikai koncepciói az üzlet, a fogyasztás, az anyatermészet fölé kerekedett civilizáció gőgjéről vallanak, de egyszersmind a tulajdon arcától, s a maga teremtette környezettől iszonyodó modern emberiségről is.

Grandiózus vállalkozásait mellesleg akár „marketing art”-nak is nevezhetnénk. Egyik alkotásához például 500000 négyzetméter anyagot használt fel, egy ilyen – szószerint – nagyszabású mű természetesen nem lett volna megvalósítható, ha nem áll mellette alkotó- és élettársa, Jeanne-Claude, aki egy szabályos nagyvállalat keretei között menedzselte a megvalósítást.

November 18-án New Yorkban elhunyt Jeanne-Claude Denat de Guillebon.
74 éves volt.


Christo & Jeanne-Claude


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kína hatodik érzékszerve - Qi Baishi festményei

Egy szegény paraszti sorból induló iskolá zat - lan fiú, aki egész életét a művészetnek szentelte, a 20. századi kínai festészet egyik legkiválóbb mesterévé vált.

Tovább


Árnyaltabban, egyszersmind tisztábban szólni

Gulyás Gábor: inkább építkezni kellene

Tovább


A Quattrocento bája

A Quattrocento kitűnő firenzei szobrászai közül kiemelkedik Desiderio da Settignano a márvány különösen finom megmunkálása és az érzelmek kifejező ábrázolása miatt.

Tovább


Ismeretlen Munkácsy-képek

Újabb Munkácsy-alkotás kerül nyilvánosság elé

Tovább


<b> A burkolat, meg ami mögötte van </b>