TARTALOM

 VISSZA

 


Ugyanannyi pénzből "több" egészséget! – Interjú dr. Sinkó Eszterrel
Ugyanannyi pénzből

| | |
 


Közfinanszírozott egészségügyi rendszerek esetében az alapdilemma mindig az, hogyan lehet a rendelkezésre álló erőforrásokat oly módon allokálni, hogy abból az állampolgárok a lehető legtöbb egészségnyereséghez jussanak, eközben pedig minden rászoruló számára biztosítani lehessen az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést – mondta dr. Sinkó Eszter a Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészség-gazdaságtan tagozat vezetője.

Éppen ezért például szofisztikált irányelvek kellenek ahhoz, hogy innovatív egészségügyi eljárásokat, illetve termékeket gyorsan, de szakmai szempontokat (hatásosság, hatékonyság, hozzáférés) sem nélkülözve fogadhasson be a TB a közfinanszírozotti körbe. Az ellátórendszert meg kell próbálni elfogadható színvonalon fenntartani, ennek érdekében azonban a felmerülő kihívásokra jó válaszokat kell adni – összegezte Sinkó Eszter, Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának egyik igazgatóhelyettese.

– Melyek a tagozat feladatai?

Folytatva az előző gondolatsort, a tagozat és hozzá kapcsolódóan a tanács elsősorban a jó válaszok megtalálásában nyújthat segítséget, e szerepkör az, amiben a tagozat az egészségügyi kormányzat leghasznosabb partnere lehet. A tagozat segíthet az egészségügy többi szereplőinek is, hogy a döntéshozatalhoz szükséges információk az eddiginél teljesebben álljanak a rendelkezésükre.

– Milyen jelentőséggel bír Ön szerint a tagozat megalakulása?

Az új tagozat nagy fegyvertény mindazoknak, akik létrehozatalában szerepet vállaltak, de meggyőződésem szerint az összes szereplő nyer vele, mivel ennek következtében megalapozottabb döntések születhetnek. Biztosan foglalkozni kell a befogadáspolitika korszerűsítésével, például azzal, hogyan lehet innovatív eljárásokat, termékeket a közfinanszírozásba rövid idő leforgása alatt befogadni annak érdekében, hogy ugyanabból a pénztömegből több egészségnyereséget vásárolhassunk. A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) e cél érdekében korábban már kidolgozott egészség-gazdaságtani irányelvet, azóta finomodott, csiszolódott a technológia értékelés módszertana is, azért az irányelv megújítása napirenden van.

Azzal, hogy az orvosi technológia folyamatosan megújul, a döntési kényszer is állandósul; valami mellett vagy ellen mindig dönteni kell. Az értékelés folyamán fel kell mérni, a technológiai újítás következtében hogyan változik a beteg állapota, számba kell venni az illeszkedő költségeket is, utána pedig meg kell nézni, az új technológia hogyan helyezkedik el a régiek sorába, eredményesebb-e vagy drágább, a befogadási küszöbérték alapján egyáltalán megéri-e befogadni stb. Mi ebben a folyamatban módszertani segítséget kívánunk nyújtani a hatóságoknak, hogyan kell az értékelést helyesen elvégezni, de magukat a befogadásról szóló döntéseket az illetékes minisztériumnak kell meghozni az OEP-pel karöltve.

– Melyek a tanács feladatai?

Egyik legfontosabb, adminisztratív feladata, hogy a tanács megvizsgálja, a vezetői pályázatok kiírásai megfelelnek-e az előírásoknak, illetve – s ezt egyelőre kevesen tudják – el kell bírálnia a pályázatra jelentkezett jelöltek alkalmasságát is a pozíciók betöltésére. Emellett meg kell vitatnia a rendszerszinten formálódó szakmai elképzeléseket, véleményt kell formálnia arról is, hogy a tervezett átalakítások milyen irányba viszik az egészségügyet, beleértve az esetleges hiányosságok feltárást is. Eddigi gyakorlatunk alapján, a tagozat és a tanács közösen dönt. A tanácsba gyakorló menedzsereket is delegáltak a szervezetek.

Az éves munkatervet várhatóan a nyár végén állítjuk össze, most a feltétlen elvégzendő feladatainkra koncentrálva először a Semmelweis Tervet vitattuk meg, és erről készülünk a napokban egy állásfoglalást kiadni. Érintenünk kell a pályázati kiírások rendszerét is, néhány módosító javaslattal hamarosan „kijövünk”. A GYEMSZI alatt fognak működni a térségi egészségszervezési központok, amelyek segítik az intézményi menedzsmentet az átalakulásban, e folyamatba szeretnénk bekapcsolni az eddig meglévő hazai és nemzetközi tapasztalatokat.

– Ismertetné röviden szakmai életrajzát?

1979 végeztem el a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet az elméleti gazdaságpolitika szakon. Az Orvostovábbképző Intézetben kutatóként dolgoztam (1980-1983), majd a Szociális Intézetek Központjában a statisztikai osztályt vezettem. Később az egészségügy központi irányításában makrogazdasági tervezéssel foglalkoztam, az egészségügyi reform első hullámakor az akkori Szociális és Egészségügyi Minisztérium Reformtitkárságának munkatársaként az egészségügyi intézményrendszer irányításának, finanszírozásának átalakítása volt a szakterületem (1988-1992).


Sinkó Eszter
Az Egészségbiztosítási Önkormányzat választott tagja voltam az önkormányzat működésének teljes időtartama alatt (1993-1998). Egyik vezetőjeként dolgoztam a Sedgwick Noble Lowndes multinacionális cég Magyarországon működő képviseletében, amely az egészségügy és nyugdíj területén kormányzati tanácsadással foglalkozott (1993-1995). Jelenleg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának egyik igazgatóhelyettese vagyok. 2000-ben a London School of Economics and Science egyetemen PhD kutatásokat végeztem. Fő érdeklődési területem az egészségügy működésének egészségpolitikai értékelése.

– Mondana néhány mondatot családjáról, hobbijáról?

Az utazások mindig feltöltenek, felüdítenek, így jobban bírom a munkahelyi terhelést és könnyebben elviselem a megszaporodott stresszhelyzeteket is. Alapvetően az aktív kikapcsolódás híve vagyok, így a tengerparton is gyakran töltöm úszással az időt. Laikusként érdeklődöm az építészet iránt, ezért kiváltságosnak érzem magam, hogy Budapesten élhetek, mivel nap, mint nap gyönyörködhetek a változatos stílusjegyeket felvonultató épület-, és palota együttesekben. A szecessziós épületeket különösen elbűvölőnek tartom. Egész családom szeret utazni.

2011. 07. 13.

eLitMed

Kapcsolódó anyagok: Ellenkezés várható a struktúra átalakítása miatt


Több tízmilliárdos elvonás az egészségügyből


Csatlakozzál az Egészségünkért Együtt Civil Kezdeményezéshez!


Nem csak válság sújtotta övezet


Átalakuló egészségipar: blockbuster helyett nichebuster


Sok vagy kevés? A magyar egészségügyi kiadások értékelése


LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2009;19(04-05) Az egészség-gazdaságtani elemzések és az objektív támogatáspolitikai rendszer dilemmái Magyarországon
Kapcsolódó anyagok

COVID-19: a kardiológiai betegek ellátása - három külföldi irányelv

Hematológiai betegek kezelése a COV-19 járvány idején

Nemzetközi tapasztalatok a COVID-19 kezelésében

Harcoljunk együtt a CoVID-19 ellen! CoVID-19 live discussion webcast series

A COVID-19 és a kardiovaszkuláris rendszer

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Ugyanannyi pénzből "több" egészséget! – Interjú dr. Sinkó Eszterrel