Hírvilág

Kollégiumot alakít ki a Szegedi Tudós Akadémia

2018. JANUÁR 23.

Szöveg nagyítása:

-
+

Az egykori Bartók Béla Művelődési Ház felújításával kollégiumot alakít ki a Szegedi Tudós Akadémia, a beruházást 1,3 milliárd forintos kormánytámogatás teszi lehetővé - közölte Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke pénteken a helyszínen. A professzor a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón elmondta, a szegedi belváros egyik meghatározó műemléke a 21. századi igényeknek megfelelően újul meg, hogy helyszínül szolgálhasson a legtehetségesebb diákok képzésének. Varró András emlékeztetett arra, hogy az alapítvány öt éve, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeket követően indította el egyedülálló tehetséggondozó programját. A kezdeményezés célja, hogy a legkiválóbb diákok felkutatásával és képzésével megteremtse a lehetőségét, hogy újra Nobel-díjas kutatója legyen a városnak. Hegyi Péter, az alapítvány programigazgatója kifejtette, az akadémia 110 gimnáziummal áll kapcsolatban, az ott tanulók közül választja ki a legtehetségesebb diákokat. A fiatalok a Szegedi Tudományegyetemre kerülve a tehetségüknek és képességüknek megfelelő képzést kapnak, majd a diploma megszerzését követően posztgraduális képzésen válhatnak elismert kutatóvá. A kollégiumban, amely a tervek szerint 2019 szeptemberében nyílhat meg, az egyetemi hallgatók minden héten a világ legkiválóbb egyetemeinek kutatóitól, Nobel-díjas tudósoktól tanulhatnak majd - közölte a professzor. Hajós Tibor, a felújítás terveit készítő építész elmondta, az eredetileg iparkamarai székháznak készült épületet a pincétől a tetőig átalakítják a műemléki értékeket megőrizve. A pinceszinten éttermet, fitnesztermet, mosóhelyiséget, kerékpártárolót alakítanak ki. A magasföldszinten az irodák mellett két "Nobel-díjas apartman" kap helyet szemináriumi szobákkal. A felsőbb szinteken a dísztermet leszámítva kollégiumi szobákat alakítanak ki, ahova összesen 64 hallgató költözhet majd be. Forrás: MTI MTI 2018. január

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Hogyan lehet kialakítani a gyógyszerészek betegekkel való kommunikációs képességeit?

A hatékony gyógyszerész–beteg kommunikációt a gyógyszerész egyetemi tanulmányai, a gyakorlatorientált képzés, majd a folyamatos, élethosszig tartó szakmai továbbképzés során tanulja meg.

Hírvilág

Speciális invazív kardiológiai technikák

Hazánkban több, mint fél évszázada végzik szívritmus szabályozó eszközök beültetését, ma évente durván hat és félezer új pacemakert és körülbelül mintegy 1200 speciális újraélesztő funkcióval is összekapcsolt készüléket ültetnek be. A beültetett készülékek egy része a gyógyszeres kezelésen kívül a szívelégtelenség kezelésének egyik legfontosabb eszközévé vált az utóbbi közel 20 évben, évente több ezer ember életét mentik meg, s biztosítanak ezután kimutathatóan hosszabb és jobb minőségben töltött életéveket.

Hírvilág

Szegedi lézeres kutatóközpont

A hírek szerint hamarosan birtokba vehetik a magyar és nemzetközi kutatócsoportok a Szegeden épülő, világszínvonalú lézeres kutatóközpontot. A gigantikus beruházás évekkel korábban kezdődött és, ha elkészül, a világ legnagyobb, tudományos kutatásokat szolgáló lézeres berendezését működtetheti majd. A centrum méreteit és tudományos jelentőségét a Svájcban, évek óta sikerrel működő CERN részecskefizikai kutatóközpontéhoz hasonlítják.

Hírvilág

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Hírvilág

Újgenerációs e-anatómiaatlaszt fejlesztettek Szegeden

Szeged, 2021. szeptember 24., péntek (MTI) – Oktatásra is alkalmas, interaktív, háromdimenziós, VR-ban is megjeleníthető újgenerációs e-anatómiaatlaszt fejlesztettek a Mozaik Kiadó és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Anatómiai és Fejlődéstani Intézetének munkatársai uniós támogatással – tájékoztatta a szegedi cég az MTI-t.