TARTALOM

 VISSZA

 


A rendszeres testmozgás csökkenti a rák kockázatát


A rendszeres testmozgás csökkenti a rák kockázatát

| | |
 


Az Egészségügyi Világszervezet azt tanácsolja mindenkinek, hogy végezzen hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgást, hogy ezzel is csökkentse az emlő- és a vastagbélrák kockázatát.

„A rák megelőzhető, és sok daganatos betegség elkerülhető” – nyilatkozta Eduardo Cazap, a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) elnöke, a Global Recommendations on Physical Activity for Health címen kiadott új ajánlások egyik szerzője.

A UICC és a WHO szakértői a kutatások alapján úgy becsülik, hogy az emlő- és vastagbélrákos esetek mintegy 25 százaléka testmozgással megelőzhető lenne, és a mozgás más daganatos betegségeket is befolyásolhat.

„A szükséges testmozgás adagja heti 150 perc” – jelentette be Tim Armstrong, a WHO szakértője. „A legtöbb ember véghez tudja vinni ezt, mert hetente öt nap, naponta 30 perc mérsékelt testmozgást, például sétát követel meg.”

A WHO a testmozgás hiányát is az egészségügyi kockázatok közé sorolja a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás mellett, amelyek évente 3,2 millió ember halálához vezetnek.

„Világszerte az összes haláleset negyedik legfontosabb kockázati tényezője a testmozgás hiánya; a világ népességének 31 százaléka nem aktív fizikailag” – állítja Dr. Ala Alwan, a WHO nem fertőző betegségek és mentális egészségügyi részlegének igazgatóhelyettese.
Az ENSZ adatai alapján 2008-ban körülbelül 460 ezer nő halt meg emlőrákban, 610 ezer ember pedig vastagbélrákban. Cazap hangsúlyozta, hogy minden második ember esélyes arra, hogy életében valamilyen daganatos betegségben szenvedjen, és a valószínűség az életkor előrehaladtával nő.

A UICC úgy véli, hogy a testmozgás hiánya már nem csak az iparosodott, hanem a fejlődő országokra is kiterjed, amint ez utóbbi államok lakossága is egyre nagyobb jólétben kezd élni.

Az ajánlásokat a Rák Világnapja alkalmából adták ki.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Késői rákdiagnosztikaAz emlőrák korai feliemeréséértSéta a korai halál ellen
Kapcsolódó anyagok

COVID-19: a kardiológiai betegek ellátása - három külföldi irányelv

Hematológiai betegek kezelése a COV-19 járvány idején

Nemzetközi tapasztalatok a COVID-19 kezelésében

Harcoljunk együtt a CoVID-19 ellen! CoVID-19 live discussion webcast series

A COVID-19 és a kardiovaszkuláris rendszer

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


A rendszeres testmozgás csökkenti a rák kockázatát