TARTALOM

 VISSZA

 


A reformok legnagyobb vesztese a pszichiátria lett – Interjú dr. Németh Attilával


A reformok legnagyobb vesztese a pszichiátria lett – Interjú dr. Németh Attilával

| | |
 


A legsürgetőbb feladat az, hogy kijelöljük az optimális betegutakat, kialakítsuk a minimumfeltételeket, aktualizáljuk a szakmai irányelveket. Fontos, hogy minden szakmai segítséget megadjunk ahhoz, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet létrejjön – mondta dr. Németh Attila a szakmai kollégium pszichiátria és pszichoterápia tagozat vezetője, az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Tragikus. A 2007-es egészségügyi reformok legnagyobb vesztese a pszichiátria. Nemcsak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása miatt, hanem országosan további ágyszám leépítésekkel és a járóbeteg-ellátás finanszírozásának csökkentése miatt. A szakma koordinációja megszűnt, az adatgyűjtés és feldolgozás nehézségekbe ütközött. Az ellátás színvonala tovább csökkent. Egyre kevesebb a pszichiáter, és a szakorvosok egyre inkább érdeklődnek a külföldi munkavégzés iránt. Jelenleg a skandináv államokban 50-100 közötti a magyar pszichiáterek száma. Sokan dolgoznak Angliában, és a tehetséges fiatalok közül egyre kevesebben maradnak az országban -

- Melyek a legfontosabb megoldandó feladatok?

Az új kormány elkötelezett az új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) létrehozása iránt. Az intézetnek gyógyítási, kutatási, oktatási, módszertani és szervezési feladatokat kell ellátnia. A helyszínről, a feladatkörökről, a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételekről nagyon várja a döntést a szakma. Július közepéig el kell készülnie egy megvalósíthatósági tanulmánynak. Az Országos Pszichiátriai Központ konkrét tervet dolgozott ki az OPAI létrehozására, a betegellátási, kutatási, szervezési és oktatási feladataira vonatkozóan.

Növelni kell a járóbetegellátás finanszírozását, fejleszteni a profilírozott ellátást, kialakítani az optimális betegutakat az aktív kórházi kezeléstől az otthoni ápolásig és a rehabilitációig.

Javítani kell a szakképzés színvonalát, és itthon kellene tartani a fiatal szakembereket. Ha már pénzt nem tudunk adni, de legalább magas színvonalú ellátórendszert biztosítani. Ebben is segítséget nyújthat egy új országos intézet létrejötte. Az első döntő lépés a helyszín kijelölése lenne. Ha a budapesti kórházakat profilírozzák, akkor a Nyírő Gyula kórház lenne a legalkalmasabb egy ilyen intézmény létrehozására. De számos egészségügyi intézményben találhatók kihasználatlan ingatlanok, ezért a szakma el tudná képzelni, hogy Budakeszin, vagy az István kórházban vagy a László kórházban hoznák létre az OPAI-t. Ideális esetben a Nyírő Gyula Kórházban már viszonylag rövid időn belül megnyílhatna az új intézmény.

- Mi a véleménye a Semmelweis Tervről?

Konkrétan szerepel benne az OPAI létrehozása mellett az igazságügyi elmemegfigyelő intézet modernizálása és egy korszerű forenzikus pszichiátriai osztály, valamint a súlyosan agresszív, pszichotikus betegek elkülönítésére szolgáló úgynevezett magas biztonságú osztály építése, mely jelenleg nincs Magyarországon. Az utóbbi évtizedben egyre több, úgynevezett drogindukált pszichotikus beteg követ el súlyos, agresszív cselekményt, és kezelésükre csak speciálisan magas biztonságú osztályok alkalmasak.


Németh Attila

- Milyen munkát tervez a tagozattal és a tanáccsal?

A legsürgetőbb feladat, hogy meghatározzuk a progresszivitási szinteket, kijelöljük az optimális betegutakat, kialakítsuk a minimumfeltételeket, aktualizáljuk a szakmai irányelveket, és minden szakmai segítséget megadjunk az OPAI létrejöttének.

- Ismertetné szakmai életrajzát?

1978-ban végeztem a Semmelweis Egyetemen. Végzés után 1983-ig az Újpesti Kórház Neurológiai Osztályán dolgoztam. 1983-ban kezdtem meg pszichiátriai gyakorlatomat az OPNI- ban. 1986-1998 között a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Pszichiátriai Tanszékén dolgoztam, mint egyetemi adjunktus. Aktívan részt vettem a pszichiáter rezidensképzés elindításában, megszervezésében Füredi János professzor mellett. 1998-2006 között a Nyírő Gyula kórház II. Pszichiátriai osztályát vezettem. 2006-tól dolgozom a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján, mint egyetemi docens. 2009-től az ÁNTSZ-OSZMK főosztályaként megalakult Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója vagyok. Jelenleg az OPK az újonnan megalakult GYEMSZI-hez tartozik.

Neurológiából, pszichiátriából, pszichoterápiából, addiktológiából, klinikai farmakológiából és pszichiátriai rehabilitációból szereztem szakorvosi képesítést. 1995-ben lettem az orvostudomány kandidátusa.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke voltam 2006-tól 2008-ig. 2000 óta vagyok tagja a Pszichiátriai Szakmai Kollégiumnak.

Körülbelül száz cikkem és könyvfejezetem jelent meg, több könyvnek voltam írója és szerkesztője. Tudományos érdeklődésem a kényszerbetegség és határterületei, de nagyon szívesen foglalkozom a művészet és pszichiátria kapcsolatával is.

2011. 06. 23.

eLitMed; Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Még mindig kérdés: kik felelnek az OPNI bezárásáért?Degradálódott a pszichiátriaOrszágos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet romjainIdeggyógyászati Szemle - 2008;61(11–12) Moretti Magdolna és Németh Attila: „Figyelj rám, mintha jel volnék!” Gyermek - lélek - tükör
Kapcsolódó anyagok

COVID-19: a kardiológiai betegek ellátása - három külföldi irányelv

Hematológiai betegek kezelése a COV-19 járvány idején

Nemzetközi tapasztalatok a COVID-19 kezelésében

Harcoljunk együtt a CoVID-19 ellen! CoVID-19 live discussion webcast series

A COVID-19 és a kardiovaszkuláris rendszer

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


A reformok legnagyobb vesztese a pszichiátria lett – Interjú dr. Németh Attilával