TARTALOM

 VISSZA

 


Védett adatbázist a HIV pozitív betegek számára! – Interjú dr. Kárpáti Saroltával


Védett adatbázist a HIV pozitív betegek számára! – Interjú dr. Kárpáti Saroltával

| | |
 


A nemibetegellátás újraszervezése az egyik legfontosabb feladatunk. Ma a fiatal párok 20-30 százaléka meddő, mely nagy részben a fel nem ismert, de a szexuális úton terjedő fertőzések és a kismedencébe felszálló, nem megfelelően kezelt gyulladás következménye. Rendkívül fontos a bőrtumorok prevenciója. Egyre gyakoribbak a bőrbetegségek, ezért lényeges az emberek részletes felvilágosítása, de nem csak a bőrtumorok, hanem az összes bőrgyógyászati betegség esetén. Ehhez kapcsolódik a szűrővizsgálatok végzése, melynek minden progresszivitási szinten kiemelt feladatnak kell lennie. Javasolt, pl, hogy bármilyen panasszal is jelenik meg a beteg a rendelőben, meg kell vizsgálni bőrdaganatra – mondta dr. Kárpáti Sarolta a Bőr-és nemibetegségek szakmai kollégium tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Összetett szakma a bőrgyógyászat, a területen belül beszélnünk kell allergo-immunológiáról, nemi úton terjedő infekciókról, bőr onkológiáról, bőr infektológiáról és általános bőrgyógyászatról. Ezen subspecialitások helyzete intézményenként eltérő. Összességében a bőrgyógyászat a progresszivitás csúcsán álló egyetemeken megfelelően képviselt, rendelkezik mindazokkal az orvosi ellátási lehetőségekkel, melyek a súlyos betegek vizsgálatához, kezeléséhez, gyógyításához szükségesek. Évek óta tanszékvezető kinevezésére vár a Pécsi Bőrklinika, mely az állás végleges betöltéséig a kialakult bizonytalan status miatt nehezebb időszakot jelent a Klinika életében. A nagytérségi, megyei kórházak ellátási kapacitása, felszereltsége, szakember ellátása változó az országban. Fontos feladat ezeket a központokat minden ellátási területen megerősíteni – mondta dr. Kárpáti Sarolta a Semmelweis Egyetem Bőr-Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika vezetője. - Az utánpótlás kérdése elsősorban a kisebb városi kórházakban illetve bőr-és nemibeteggondozó intézetekben helyenként nehézségekbe ütközik. Kiemelten fontos a szakkollégium részéről a bőr-és nemibeteggondozók státusának megerősítése. Jelenleg 123 gondozóintézet adja a hazai bőrbetegellátás alapját. Ezekben ma elsősorban a nemibeteg ellátást illetve bizonyos szűrővizsgálatokat (bőrtumorok) illetve a mindennapi bőrbetegségek ellátását kell zökkenőmentesen megvalósítani. Megtartanánk azokat a részállásban dolgozó kis bőrgyógyászati rendelőket, melyek ugyan nem nyújtanak teljes körű szolgáltatást sem időben, sem orvosi kapacitásban, de az ott lakó emberek részére a mindennapi bőrproblémák illetve a krónikus bőrbetegségek gondozásában megfelelő ellátást adnak és a betegek rendszeres utaztatása elkerülhető. Ezeket a kis gondozókat időnként ellenőriznie kell egy magasabb progresszivitási szinten álló szervnek.

- Melyek a legégetőbb megoldandó feladatok?

A nemibetegellátás újraszervezése az egyik legfontosabb feladatunk. Ma a fiatal párok 20-30 százaléka meddő, mely nagy részben a fel nem ismert, de a szexuális úton terjedő fertőzések és a kismedencébe felszálló, nem megfelelően kezelt gyulladás következménye. Rendkívül fontos a bőrtumorok prevenciója. Egyre gyakoribbak a bőrbetegségek, ezért lényeges az emberek részletes felvilágosítása, de nem csak a bőrtumorok, hanem az összes bőrgyógyászati betegségben. Ehhez kapcsolódik bizonyos szűrővizsgálatok végzése, melynek minden progresszivitási szinten kiemelt feladatnak kell lennie. Javasolt, pl, hogy bármilyen panasszal is jelenik meg a beteg a rendelőben, meg kell vizsgálni bőrdaganatra.A nagyon súlyos bőrgyógyászati betegségekben szenvedőknek meg kell határozni régiónkénti betegútját. Gondolok itt például a bőrön is jelentkező súlyos gyógyszer mellékhatások okozta tünetekre, bőrdaganatra, súlyos allergo-immunológiai kórképekre, hólyagos, örökletes és ritka betegségekre. Ki kell alakítani e betegségek diagnosztikus centrumait a következő 5-10 évben.

- Mi a véleménye a Semmelweis Tervről?

Röviden: a terv egy váz, amit szakmánként ki kell tölteni. A terv által felkínált azonnali pénzügyi, gazdasági intézkedések között a nemibeteg (STD beteg) ellátás megerősítését kérjük. A szakellátók finanszírozása kapcsán a progresszív intézetek finanszírozását, azaz a legsúlyosabb betegek ellátását javasoljuk kiemelten segíteni. Szeretnénk megszervezni és működtetni egy mai körülmények között fenntartható és a mai igényeknek megfelelő intézményrendszert. Fejleszteni kívánjuk az informatikai rendszert.

Népességpolitikai szempontból rendkívül jelentős, hogy a szexuális úton terjedő infekciók teljes körű szűrését az azonnali pénzügyi, gazdasági intézkedések között jelentessük meg. Nehéz a lappangó fertőzést hordozó betegeket felderíteni, ezért erősíteni kell a bőr-és nemibeteg gondozó rendszert. Nagyon fontos, hogy a megbélyegzésre, kirekesztésre módot adó venerológiai betegek: HIV, gonorrhoea, szifilisz megfelőlen kódolt finanszírozását elérjük. Ki kell szűrni az olyan betegeket, akiket neurológiai, mozgásszervi betegségekkel kezelnek és nem gondolnak rá, hogy szexuálisan terjesztett fertőzés, akár vérbaj miatt alakultak ki másodlagos betegségeik. Vannak ismerten HIV pozitív beteg, akik nem járnak ellenőrzésre. Kiemelten védett adatbázist kell létrehozni nyilvántartásukra. Rendkívül nehéz a jelenlegi, bár zárt egészségügyi körben, de egy szinten mégiscsak hozzáférhető adatbázisban dolgozni. Ebben a betegségcsoportban az emberi lélek legmélyebb rétegeibe próbálunk a betegség epidemiológiát felderíteni, megvédeni a vétlen, de fertőző vagy lappangva fertőzött fiatalokat.

Szeretnénk az informatikát a betegek felvilágosítása, méginkább a lakosság szolgálatába állítani, racionálisan megszervezni a sürgősségi bőrbetegellátást, meghatározni a súlyos bőrbetegek betegútját.

Racionális, célratörő gyógyszerpolitikát szeretnénk és a súlyos esetek részére a feltétlenül szükséges, esetenként pénzigényes ellátás biztosítását.

A minőségfejlesztés során a géppark modernizálása a legfontosabb, különösen a fényterápiához szükséges eszköz beszerzése. Ez nagyon limitált, de vannak egyéb olyan eszközök, berendezések, melyek elengedhetetlenek az alapellátásban.

A minőségfejlesztés az oktatást, a fiatalok megtartását és a továbbképzését biztosító
életpályát jelenti, mely megvalósítása a jövő gyógyításának záloga. Ezek a legfontosabb céljaink.

Magyarországon nagy hagyománya van a bőrgyógyászati kutatásoknak, s minden erőnkkel azon kell lenni, hogy megtartsuk és fejlesszük az innovatív tudományos vonalat.

- Kérem, ismertesse szakmai életrajzát!

1975-ben végeztem a Semmelweis Egyetemen, 1978-ban szakvizsgát tettem bőr-nemibetegségek - kozmetológia tárgyakból. 1988-ban kandidáltam, 1995-ben habilitáltam. 1995 –ben nyertem el a Magyar Tudományos Akadémia doktora minősítést. 2009 óta vagyok a Német Tudományos Akadémia tagja.

2004 óta vezetem a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáját, a bőrgyógyászati ambuláns és fekvőbeteg ellátást. Irányítom a bőrgyógyászat egyetemi oktatását magyar, angol és német nyelven, valamint a szakmai továbbképzést, a rezidens képzést, és a hallgatói tudományos munkát. PhD. iskolát.

271 publikációm jelent meg és 1688 az idézettségem. Tagja és tisztségviselője vagyok több tudományos társaságnak, szerkesztőbizottsági tagja több hazai és nemzetközi folyóiratnak.

- Mondana néhány mondatot családjáról, hobbijáról!

Férjem könyvtáros-informatikus, egyetemen oktat, lányom jogász. Szeretek sportolni, különösen úszni és kerékpározni, olvasni. Régebben szívesen zongoráztam, ma már inkább csak hallgatom a klasszikus szenét. Nagyon kedvelem a rózsákat, pici rózsakertemben nevelek néhány szép tövet belőlük.

2011. 07. 01.

eLitMed; Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok

COVID-19: a kardiológiai betegek ellátása - három külföldi irányelv

Hematológiai betegek kezelése a COV-19 járvány idején

Nemzetközi tapasztalatok a COVID-19 kezelésében

Harcoljunk együtt a CoVID-19 ellen! CoVID-19 live discussion webcast series

A COVID-19 és a kardiovaszkuláris rendszer

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Védett adatbázist a HIV pozitív betegek számára! – Interjú dr. Kárpáti Saroltával