hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Anaerococcus nagyae – az új faj| |
 

A Szegedi Tudományegyetem professzorasszonyának nevét (Nagy Erzsébet/Elisabeth Nagy – aki Szegeden szerzett orvosi diplomát) viseli az az anaerob baktérium, melyet nemrégiben fedeztek fel Hollandiában. Nevében minden benne van: anaerob létforma (azaz az oxigén toxikus rá, így például a hidrogénperoxid kezelés nyomán felszabaduló oxigén is), coccoid (vagyis gömb alakú) és Nagy Erzsébet professzor asszony tudományos közleményeiben szereplő neve: Nagy E. Olyannyira elismerik munkáját a felfedezők, hogy érdemes az eredeti szöveget ideidézni tőlük: „named after Elisabeth Nagy for her contribution to the anaerobic bacteriology”. A kutatónő 1993-2009 között a szegedi Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet vezetője volt. Anaerob laboratóriumuk is ekkor lett Nemzeti Referencia Laboratórium. Mind magyar, mind nemzetközi díjak birtokosa.

Az anaerob baktériumok vizsgálata nagy kihívás, ugyanakkor igen szükséges is. Csakhogy néhányat említsünk közülük: B. fragilis és B. vulgatus (hasüregi, kismedencei abscessusok, bűzös gennyedések, endocarditis, bacteriaemia – kezelésük: Clindamycin, Metronidazol), Clostridium difficile (jelenleg a legjelentősebb nosocomalis fertőzések egyike, növekvő rezisztencia jellemzi a fajt, melynek nyomán inkább és jelentősen a megelőzésre kell törekedni, kezelése pedig erősen többrétű), Prevotella melaninogenica (Tüdőabscessus, Abscessus cerebri, bakteriális vaginosis – kezelésként adható clindamycin, amoxicillin/clavulansav, ampicillin/sulbactam, piperacillin/tazobactam, carbapenemek, moxifloxacin), Porphyromonas (pneumonia, de a közelmúltban összefüggésbe hozták a hasnyálmirigy tumorral is), Campylobacter spp. (enterális fertőzések). Gyenge pontjukat kiismerni igen fontos munka tehát. A kutatónő fő területe az anaerob baktériumok (tenyésztés, rezisztencia vizsgálatok), és az általuk okozott megbetegedések diagnosztikája.

Egy új Anaerococcus fajt izoláltak tehát humán klinikai mintákból. A 16S rRNS elemzésekor 98%-os egyezést találtak az Anaerococcus octaviusszal. Filogenetikailag az izolált három törzs egy osztályba tartozik, de jól elkülöníthetőek más Anaerococcus fajoktól a fenotípusos megjelenésük és az ún. MALDI-TOF MS profil alapján. Az új faj az Anaerococcus nagyae nevet kapta: A. nagyae DSM101193 törzs típus, melynek nyilvántartási száma: KU043522. Az ábrán látható filogenetikai fa egyértelműen ábrázolja fel számunkra a rokonságot a különböző Anaerococcus fajokkal. Feketével azokat a törzseket jelölték, amelyek az új Anaerococcus nagyae fajhoz tartoznak. Homogén filogenetikus osztályt alkotnak a 99-100%-os szekvenális hasonlóság miatt egymással.


Az új fajról néhány szóban

Gram pozitív, leginkább párban álló coccoid sejtek, melyek átmérője nagyobb, mint 0,6mm. Minden törzse Kanamycin érzékeny 1000mg dózisban és Vancomycinre 5 mg-os adagban, de rezisztens Colistinre (10 mg). A tesztek során pozitívnak bizonyultak indolra (szerves oldószer hatására a triptofán indol gyűrűje átoldódik vörös színt adva), piroglutaminsavra (az amid- vagy glikozid kötések enzimatikus hidrolízise következtében fluoreszcens kumarin származékok szabadulnak fel) és negatívak lettek többek között katalázra, alkalin-foszfatázra, arginin-dihidrolázra, galaktozidázokra, glukozidázra, glukuronidázra. Mindegyik törzs képes a mannózt fermentálni, de a raffinózt és glukózt nem. A törzsek típusa: DSM101193 ¼ ENR0686 ¼ UMCG-3741, nyilvántartási szám pedig: KU043522.

Forrásuk tehát hospitalizált betegek voltak. Két törzs a Centre Hospitalier Universitaire de Montpellier, France (FR3773 and FR4046) –ból származott, egy pedig a University Medical Center Groningen, The Netherlands (UMCG-3741)-ból. Mivel a vizsgálat az ENRIA projekt keretein belül zajlott, ezért a törzsek vizsgálati azonosítói is ehhez kötődnek: ENR0652, ENR0669 és EN0686. Az ENR0652 törzs egy 28 éves nőbetegből lett izolálva, akinek ágyéki gombás fertőzése volt, bakteriális felülfertőzéssel. Az ENR0669 számozású törzs egy 51 éves férfi betegből származott, akinek karcinóma miatti nephroureterectomiát követő sebfertőzése lett.

Mindkét esetben aerob baktérium is jelen volt, vagyis egy aerob/anaerob „mix” felelt a fertőzésekért. A társkórokozók között voltak: az ENR0652 esetén a Propionibacterium avidum, a Klebsiella pneumoniae és Corynebacterium tuberculostearicum. Az ENR0669 társbaktériumai voltak a Propionibacterium acnes és a Staphylococcus lugdunensis. Az ENR0686 törzset a P. acnes baktériummal együtt, vérből izolálták le egy 84 éves nő esetén, aki influenza A fertőzött volt.

A törzseket Brucella véres agaron (Brucella Blood Agar - BBA, Mediaproducts, Groningen, The Netherlands) nevelték és anaerob körülményeket biztosítottak számukra az alábbi kontrollált légtér összetétellel: 80% N2, 10% H2 and 10% CO2), 48 órán át 37oC-on. Ezután a törzseket -80oC-on tárolták felhasználásig. Az elvégzett tesztek és eredményük az eredeti közleményben bővebben olvashatóak. (A. C. M. Veloo, E. D. de Vries, H. Jean-Pierre, A. J. van Winkelhoff: Anaerococcus nagyae sp. nov., isolated from human clinical specimens.)


Mezei Zsuzsanna
eLitMed.hu


Kulcsszavak

anaerob, baktérium, Anaerococcus nagyae

Kapcsolódó anyagok

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok okozta kórházi fertőzések - nemzetközi és hazai trendek

Lila vizeletgyűjtő zsák szindróma

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A betegek élete a kézhigiénén múlik

A kórházi fertőzések csupán 20 százalékkal szoríthatók vissza előírásokkal, a prevenció 80 százaléka a kezünkben van.

Tovább


Ebola: a legkisebb rizikójú országok között vagyunk

Járvány akkor sem lenne, ha behurcolnák a betegséget

Tovább


In memoriam Szalka András

Hatalmas veszteség érte a magyar orvostársadalmat. Életének 73. évében meghalt Szalka András dr., a Szent László Kórház nyugalmazott orvosigazgatója, osztályvezető főorvosa, a hazai infektológia kimagasló szaktekintélye.

Tovább


A túlzott antibiotikum-használat pszichológiája

A pszichológiai faktoroknak nagyobb a hatásuk az antibiotikumok (irracionális) használatára, mint a tudományos bizonyítékoknak.

Tovább