hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Talán mégsem jó a vörösbor



| |
 


Kételkednek a kutatók a vörösbor rezveratrol nevű, antioxidáns hatású összetevőjének egészségvédő hatásában, miután egy itáliai borvidék lakóit kilenc éven át követték nyomon, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy az anyag megfékezné a szívbetegségeket és hosszabb élethez juttatná a fogyasztóit.

Egy amerikai kutatócsoport a Chianti történelmi borvidékén élők közül csaknem 800 lakos egészségét követte nyomon, hogy a rezveratrol kedvező hatásainak kimutatható jeleit megtalálják. Nem bukkantak ilyenre, ám azt mondják, a végleges válaszhoz további kutatás szükséges - tudósított az eredményről a BBC hírportálja.

Sok tanulmány igyekezett megmagyarázni azt az ellentmondást, hogy ugyan magas zsírtartalmú étrenden élnek, a franciák között mégis alacsony a szívbetegségek előfordulási aránya. Voltak, akik a mérsékelt vörösborfogyasztás jótékony hatásában látták a megoldást.

Kutatások kimutatták, hogy a vörösbor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök csökkentik a gyulladást. Ezért a tudósok úgy vélték, a közös összetevő, a rezveratrol magyarázhatja a kedvező hatást.

A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem Richard Semba vezette kutatócsoportja nem talált erre bizonyítékot. Két toszkán kisvárost választották kutatási területként, a vörösbor ivása ezen a vidéken az élet részének számít. A vizsgálatban 783, 65 évnél idősebb helyi önkéntes vett részt. Részletesen beszámoltak napi étrendjükről, vizeletmintát is adtak, hogy megmérhessék a rezveratrolfogyasztásukat.
A kilenc éven át, 1998-tól 2009-ig folyó kutatás során a résztvevők közül 268 férfi és nő halt meg, 174-nél alakult ki szívbetegség, 34-es lettek rákosak.

A vizelet rezveratroltartalma nem mutatott összefüggést sem a halál, sem a szívproblémák, sem a rosszindulatú daganat kockázatával. Nem találtak kapcsolatot a vérben található, gyulladást jelző anyagok szintjével sem.

"Az volt az elképzelés, hogy bizonyos élelmiszerek azért egészségesek, mert rezveratrolt tartalmaznak. Ennek semmi jelét sem láttuk. A rezveratroltörténet egy újabb példája annak, hogy valaminek agyondicsérik az egészségvédő hatásait, ám az anyag nem állja ki az idő próbáját" - magyarázta Semba.

Hozzátette: a bor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök fogyasztásának bármely kedvező hatása más közös alkotóelemből eredhet, és nem világos, mennyit kell belőlük enni vagy inni.
(http://www.bbc.com/news/health-27371546)




MTI 2014. május 13., kedd

Kapcsolódó anyagok

Édesítőszerek a konyhánkban

Lisztérzékenység, gluténmentesség I.

Otthoni torna - 10 leggyakoribb hiba, ami elkerülhető

Beszélgetni kell a beteg gyerekkel

Mozgásban gátol a lúdtalpasság

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Péterfy Sándor Utcai Kórház Izotóp Diagnosztikai Központja nemzetközi akkreditációt szerzett

Az Orvostudományi Szakemberek Európai Uniójának Nukleáris Medicinai Szakterülete (Nuclear Medicine of the European Union of Medical Specialists) és a Nukleáris Medicina Európai Tanácsa (European Board of Nuclear Medicine) nemzetközi akkreditációval ismerte el az Affidea Diagnosztika Péterfy Sándor Utcai Kórházban működtetett izotóp diagnosztikai központját. "

Tovább


Selye János életművét bemutató kiállítás nyílt Pozsonyban

Selye János életművét bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a világhírű magyar származású professzor születésének 110. évfordulója alkalmából a pozsonyi Comenius egyetem Orvostudományi Karának épületében.

Tovább


Kihalás fenyegeti a kaliforniai disznódelfint

A tenger pandájának is nevezett cetfajból (Phocoena sinus) napjainkra körülbelül 30 példány maradt fenn, ezek kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben élnek. A halászat a vaquitapopuláció drasztikus csökkenését okozta.

Tovább


Új generációs COPD-kezelések kutatása

A Boehringer Ingelheim bejelentette a Weill Cornell Medicine-nel való együttműködést, amelynek célja új kezelési típusok felfedezése a krónikus obstruktív tüdőbetegség (chronic obstructive pulmonary disease, COPD) terápiájában annak érdekében, hogy az új kezelési módok megállíthassák vagy visszafordíthassák a betegség progresszióját.

Tovább


Talán mégsem jó a vörösbor