SZPONZORÁLT TARTALOM


TARTALOM

 VISSZA

 


Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől


Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

| |
 

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Minden egészségügyi szolgáltató érdeke, hogy az ellátottak minél hatékonyabb és jobb ellátást kapjanak. Az egészségügyi felhő olyan egyidejű kommunikációt biztosít, amely azonnali információcserét tesz lehetővé a közfinanszírozott és a magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között, így biztosítva az ellátás átláthatóságát és legmagasabb szintű támogatását.


Kiknek kell csatlakoznia?

A 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. §-a (1a) bekezdése alapján 2020-ban minden orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkező (1-es vagy 2-es szolgáltatási típuskód) magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltató is köteles csatlakozni az EESZT-hez. Azok a szolgáltatók, akik eddig nem tettek eleget csatlakozási kötelezettségüknek, mielőbb meg kell, hogy indítsák a csatlakozási folyamatot a (https://e-egeszsegugy.gov.hu/ekapu/ felületen, hogy 2020.június 1-jétől meg tudják kezdeni a kötelező adatszolgáltatást.
Milyen előnyei vannak a csatlakozásnak?

Az EESZT kizárólag az ellátott kezelőorvosa számára biztosítja az egészségügyi adatok elérését, amennyiben a beteg nem korlátozta orvosa hozzáférését az önrendelkezés által. Ez azt jelenti, hogy a kezelőorvos lekérdezheti betege gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatait, és láthatja a számára felírt és ki nem váltott gyógyszereket. A rendszer használatával így hozzáférhetővé válnak a páciens más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, vagyis az ellátási dokumentumok utaztatása szükségtelenné válik.


Miként történik az EESZT adatszolgáltatás?

2020. június 1-jétől a magán egészségügyi szolgáltatóknak - a közfinanszírozott intézményekhez hasonlóan - saját informatikai rendszerükön keresztül szükséges elérniük a Teret, és ennek segítségével kell továbbítaniuk az ellátási események adatait és a kapcsolódó ellátási dokumentumokat az egészségügyi felhőbe. Az EESZT-hez csatlakozott rendszerekkel rendelkező szolgáltatók eleget tesznek a kötelező adatszolgáltatásnak, ha a felírt vényeket eReceptként hozzák létre, a vizsgálatról eseménykatalógus-bejegyzést készítenek, illetve, amennyiben keletkezik ambuláns lap, azt feltöltik a Térbe.

Az adatszolgáltatás megkezdéséhez EESZT-akkreditált rendszer szükséges. Az EESZT információs portálján (https://e-egeszsegugy.gov.hu/) folyamatosan frissül azoknak a minősített medikai rendszereknek a listája, amelyekkel kapcsolódni lehet az EESZT-hez. Az EESZT fejlesztői azokra a szolgáltatókra is gondoltak, akik munkájuk során eddig nem használtak informatikai rendszert. Hamarosan elkészül ugyanis egy olyan, webes felületről elérhető, akkreditált miniHIS alkalmazás, amely 2020. június 1-jétől lehetővé teszi számukra is az adatszolgáltatást, mivel medikai rendszerként kezeli majd a minimális adatszolgáltatáshoz kapcsolódó kéréseket, és lehetővé teszi eRecept írását.

Bővebb információ az EESZT-hez történő csatlakozással kapcsolatos teendőkről a (https://e-egeszsegugy.gov.hu/ oldalon található.
További tájékoztatást az EESZT Kontakt Centere nyújt a helpdesk.eeszt@aeek.hu e-mail címen, vagy a 06-1-920-1050-es telefonszámon.
Forduljanak hozzánk bizalommal!

(x)


Kulcsszavak

e-egészségügy, adatszolgáltatás, EESZT

Kapcsolódó anyagok

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Több ezer jelentést vár az OTH

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.

Tovább


Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább