hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Emancipálni kell a férfiakat


Emancipálni kell a férfiakat

| |
 

A világban folyamatosan nő a csontritkulásra visszavezethető törések száma, ezzel szemben hazánkban 2004 óta csökken, így az OEP 3-4 milliárd forinttal fordít kevesebbet ezek ellátására, mint korábban. A Csontritkulás Világnapja alkalmából az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) tartott hétfői rendezvényen így többek között az is kiderült, hogy a csontritkulás gyógyszeres kezelése költséghatékony.

A „néma járvány” prevencióját, amely panaszokat egészen a törés bekövetkeztéig nem okoz, nem felnőtt, hanem gyermekkorban kellene elkezdeni – foglalták össze a szakemberek a világnapon, amelyet 1996 óta rendeznek meg. Mint arról dr. Poór Gyula, az ORFI főigazgatója beszámolt, világszerte több százmillió embert érint az osteoporosis, exponenciálisan nő az erre visszavezethető csonttörések száma, húsz-harminc másodpercenként következik be erre visszavezethető trauma. A munkaképesség elvesztése, az életminőség romlása extrém költségekkel jár az egyén, a család, és a társadalom számára egyaránt, bizonyos törésfajták pedig a halálozást is növelik.

Az öregedés mellett a kalciumban, D-vitaminban, magnéziumban – amelynek a D-vitamin felszívódásában van szerepe – és fehérjében szegény hazai táplálkozási szokások, a napi 25-30 perces mozgás hiánya járulnak hozzá a csontritkulás terjedéséhez – foglalta össze a professzor, hozzátéve, veszélyeztetettek még a dohányzók, és a rendszeresen alkoholt és kávét fogyasztók.

Míg a nők, akik közül minden harmadik asszony érintett a betegségben, viszonylag nagy számban veszik igénybe a szűréseket és kezeltetik csontritkulásukat. Ezzel szemben a férfiak nem fordítanak kellő figyelmet a csontsűrűség csökkenésére, nem járnak szűrésre, pedig ötven év felett 25 százalékuknál tapasztalható az osteoporosis. Poór Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy a csípőtáji törést szenvedő férfiak 36-40 százalékát veszítik el a társult betegségek okán az átlagos 18-20 százalékkal szemben, ezért úgy fogalmazott, itt az ideje, hogy ezen a területen emancipáljuk a férfiakat.


Törésprevenció


Míg a törések gyógyítása a hazai ellátórendszerben kiváló, addig a csontritkulásban szenvedő páciensek többsége ezt követően nem kap adekvát terápiát, pedig az első törést követően nyolc-tízszeres az esélye annak, hogy újabb trauma is bekövetkezik. Erről már dr. Szekeres László, Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) elnöke beszélt a rendezvényen, ahol bejelentette a társaság október 20-tól induló, „Ne törj újra!” elnevezésű kampányát.

Míg nőknél jellemzően a menopauza idején megváltozó csont-anyagcsere áll a csontritkulás hátterében, egyéb betegségek, így a pajzsmirigy, vagy mellék-pajzsmirigy működésének zavara, vagy egyes gyógyszeres terápiák is hordozzák az osteoporosis kockázatát. Férfiaknál jellemzően, az esetek 75 százalékában ezek az egyéb kóroki tényezők okozzák a „néma kórt”, esetükben az alapbetegség kezelésének van kiemelt szerepe. A MOOT elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknak, akik rizikófaktorral élnek, van lehetőségük elérhető diagnosztikára.


Olcsóbb a gyógyszer mint a műtét


Hazánkban rendelkezésre állnak a legkorszerűbb gyógyszeres terápiák az osteoporosis kezelésére, a gyógyszerek a beteg számára havonta 2000-11.000 forintos költséget jelentenek. Mint arról dr. Lakatos Péter, az Országos Osteoporosis Központ (OOK) társelnöke lapunk kérdésére beszámolt, mind innovatív készítmények, mind pedig bevált generikumok elérhetőek a gyógyításban, a terápiahűséget csak kismértékben befolyásolja, hogy a támogatási rendszer miatt időnként változtatni kell a beteg gyógyszerezésén, azonban azt is megjegyezte, egyes generikumok hatásossága azért „hagy némi kívánnivalót”.

Radikálisan csökkent a csonttörések száma – a csigolyakompressziókat nem figyelembe véve – Magyarországon. Míg tíz évvel ezelőtt 19 ezer combnyaktörést regisztráltak évente, addig ezek száma 2011-re tízezer alá csökkent. Lakatos Péter szerint ez annak köszönhető, hogy a gyógyszeres terápia – amennyiben a beteg betartja az orvos utasításait – hatékony a csonttörés prevenciójában, ennek hatására mintegy 3-4 milliárd forinttal költ kevesebbet a társadalombiztosítás a betegek műtéti kezelésére.

A kalcium beépülését a csontokba a D-vitamin segíti elő, az utóbbi évek kutatásai azonban rámutattak, hogy a vitaminnak emellett daganatellenes hatása is van, ahogyan a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti – hangsúlyozta Lakatos professzor. Mivel csak a nyári napfényben van kellő mennyiségű UVB sugárzás ahhoz, hogy D-vitamin termelődjön a szervezetben, ősztől tavaszig javasolt D-vitaminkészítmények szedése.


Ne ess el!


A sarokérintési terheléssel járó mozgásformák, így a futás, a kocogás, a sportjátékok szerepét emelte ki a csontritkulás megelőzésében Monek Bernadett, az ORFI Központi Fizioterápiás Egységének vezetője. A gerinc gyenge statikai pontjainak támogatásában a helyes testtartás mellett az izomaktivitásnak, a törzs izmainak erősítésének is nagy jelentősége van.

Az „ütközéses” mozgásformák már diagnosztizált osteoporosisos betegeknél nem választhatók, nekik fejlesztették ki az úgynevezett Esésmegelőzési Programot, ami heti kétszer hatvanperces, szakember által felügyelt, és otthoni gyakorlatokkal is kiegészített mozgásterápiát jelent, legalább fél éven keresztül. A hosszú távú program elérésére az ország több pontján, csoportos formában lesz lehetőség.

A betegszervezeteknek és kluboknak is elévülhetetlen szerepe van abban, hogy egyre kevesebb a csonttörés – vélekedett Zalatnainé dr. Tóth Klára, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének (OBME) elnöke, hozzátéve, társaságuknak is van a férfiak csontritkulását fókuszba helyező, valamint esés-prevenciós programja.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2014-10-20


Kulcsszavak

osteoporosis, megelőzés, gyógytorna

Kapcsolódó anyagok

A dementia arcai

Mérföldkő az Alapellátás-fejlesztésben

Lehetetlen elvárások előtt a háziorvosok?

Fizikai aktivitás a metabolikus szindróma elsődleges megelőzéseként

A pajzsmirigyhormon-hiány sokarcúsága

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az év orvos írója és költője 2018 – pályázat

Pályázatot hirdet az Irodalmi Rádió Az év orvos költője, valamint Az év orvos írója cím odaítélésére. A pályázaton orvos, illetve egészségügyi végzettséggel rendelkezők, egészségügyi intézményben dolgozók vagy egyéb egészségügyi munkakörben foglalkoztatottak vehetnek részt. Versekkel és novellákkal lehet pályázni. Az eredményeket az Irodalmi Rádió felolvasóest-sorozatának keretében teszik közzé 2018. szeptember 15-én.

Tovább


Tízből két magyar érintett valamilyen légúti betegségben

Magyarországon a népesség csaknem 25 százalékánál fordul elő légúti allergiás megbetegedés, az asztmás és COPD-s betegek száma pedig közel 1 millióra tehető. Többlépcsős, nagyszabású kampányt indított „Mozdulj Oxigénnel” elnevezéssel a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével létrehozott Légzéssel a Lélekért Alapítvány, hogy felhívják a figyelmet a súlyos légúti betegségekre a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére. A kampány megkoronázásaként filmvászonra illő kisfilm készült Magyarország legkülönlegesebb kórusáról, mely bemutatja hogyan készült fel a kórus első nagy fellépésére.

Tovább


Global Generic, Biosimilar and Value Added Medicines Conference

Industry leaders from the generic, biosimilar and value added medicines industries discuss challenges and opportunities in ensuring sustainable, worldwide patient access to pharmaceuticals.

Tovább


Öt új nemzeti kutatás-fejlesztési program indul

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával öt nemzeti kutatás-fejlesztési program indul tíz új projekttel, összesen öt milliárd forint támogatással - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Tovább


Emancipálni kell a férfiakat