hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Élelmiszerpazarlás Magyarországon



| |
 

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével fórumot indít az élelmiszerpazarlás és veszteség csökkentése érdekében - jelentette be a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Feldman Zsolt a fórum létrehozásának és működtetésének fő célkitűzéseként jelölte meg a magyarországi élelmiszerhulladék mennyiségének felmérését és jelentős csökkentését. Ezért várják, hogy a fórumhoz csatlakoznak az ügyért tenni szándékozó szervezetek és vállalatok.

Feldman Zsolt emlékeztetett: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmada veszendőbe megy a világon. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezért kezdeményezte az élelmiszerveszteségről és pazarlásról az uniós szintű vitát a múlt év nyarán az EU Agrárminiszterek Tanácsában.

A helyettes államtitkár elmondta, a fórum munkájában való részvétel önkéntes és ingyenes.

Elmondta, először a helyzetet mérik fel, mivel nem tudható pontosan, hogy Magyarországon milyen mértékű az élelmiszerpazarlás és az ebből származó veszteség. Ezután következik az érdemi munka, amelyben kiemelt szerepet kap a szemléletformálás és a jó gyakorlatok bemutatása. Közölte: a konzultatív testület - a fórum - titkársági teendőit a Magyar Élelmiszerbank Egyesület látja el.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke kiemelte: fontos kezdeményezés indul útjára a főrum létrehozásával, mivel az élelmiszerpazarlás és a veszteségek csökkentése sok embert hozhat könnyebb helyzetbe. Kifejtette, az egyesület tapasztalata szerint egyre több intézmény, vállalat, szervezet vállal segítő szerepet Magyarországon a pazarlás és a veszteségek mérséklése érdekében. Ha az érintett szereplők közösen tudnak tenni az ügyért, az hatékonyabb - jelentette ki az elnök, hozzátéve: ezért van szükség a fórumra, az összefogásra.

Az MTI korábbi információi szerint Magyarországon az élelmiszerpazarlásból és veszteségből eredő kár több mint 1 millió tonnára becsülhető. A lakossági élelmiszerhulladék értéke a becslések szerint elérheti a 200 milliárd forintot.




MTI 2014. március 20., csütörtök

Kapcsolódó anyagok

A generalizált szorongásos zavar szűrése, terápiája a háziorvosi gyakorlatban

A fenntartó asztma-kezeléssel kapcsolatos adherencia: 6 hónapos prevalencia az USA egy közforgalmú patikaláncának adatai alapján

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Mi eredményesebb, a tánc vagy a fitnessz?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Elhunyt prof. dr. Kiss István

Prof. dr. Kiss István 2018. május 11-én, 66 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Tovább


Gyulai Iván Pro Natura díjat kapott

Gyulai Iván ökológusnak, a biológiai sokféleség védelmét szolgáló átfogó társadalmi és gazdasági keretrendszer megteremtése érdekében végzett több évtizedes szakmai és társadalmi tevékenységeiért; környezet- és természetvédelmi szakemberek generációinak oktatásáért és a magyar társadalom széles rétegei szemléletformálásáért ítélték oda a Pro Natura díjat, amelyet a földművelésügyi miniszter adott át az ismert kutatónak.

Tovább


Az IBS labirintus - 12 kreditpontot érő képzés

Háziorvosoknak, belgyógyászoknak, gyermekorvosoknak, gasztroenterológusoknak és klinikai szakpszichológusoknak szóló képzés Budapesten, 2018. május 4-5 között lesz.

Tovább


Az erdei fülesbaglyok állományát mérik fel a természetvédők a lakosság bevonásával

A hazánkban fészkelő erdei fülesbaglyok (Asio otus) állományának felmérésebe kezd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával, a faj országos elterjedési térképének pontosítása érdekében.

Tovább


Élelmiszerpazarlás Magyarországon