hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Élelmiszerbotrány



| |
 


Lejárt szavatosságú, elégtelen higiéniás körülmények közt tartott, hulladékból újrabedolgozott húst adott el az egyik sanghaji beszállítója a KFC és a McDonald's gyorsétteremláncoknak Kínában - derül ki a helyi híradásokból.

Az esetet a sanghaji Dragon TV riportja robbantotta ki, melyben a filmesek azt állították: a McDonald's-nak és a KFC-t birtokló Yum Brands-nek beszállító Sanghaj Husi Élelmiszeripari vállalat hamisítja termékeire nyomott címkéit, s lejárt szavatosságú húst ad el frissként feltüntetve. A kétéves nyomozás eredményeként készült beszámoló szerint emellett a Husi gyáraiban nem tartották be a higiéniás szabályokat, egy rejtett kamerás felvétel például földről felszedett hús bedolgozását örökítette meg. Bevett gyakorlat volt az eldobott maradék termékek - így például a rendkívül népszerű Chicken McNuggets - újrafeldolgozása, melyről felvétel is készült.

A szabályellenes tevékenységekről a vállalat menedzsmentje a hatóságok kezébe került e-mailek szerint biztosan tudott, a Yum Brands és a McDonald's előtt ugyanakkor titkolták a gyakorlatot. Ha a cégek megtudnák az igazságot, biztosan felbontanák a szerződésüket - fogalmaz a Dragon TV videóján az egyik dolgozó.

A riportot követően a városi élelmiszer- és gyógyszeripari hatóság a helyszínre vonult, mintát gyűjtött és bezáratta a céget. A két érintett gyorsétteremlánc azonnali hatállyal felfüggesztette együttműködését a sanghaji beszállítóval, a fogyasztóktól pedig mikroblogfiókjaikon kértek bocsánatot. Az esetet a vállalatok saját hatáskörükben is vizsgálni fogják - fogalmaztak közleményükben.
A két cégnek nem ez az első élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos botránya az országban. Másfél évvel ezelőtt szintén egy sanghaji beszállítójukat érintő esetben a hatóságok arra mutattak rá: a láncokat csirkehússal ellátó helyi cégek olyan farmerektől vásároltak húst, akik hormonkeverékkel dúsították és tucatnyi antibiotikummal tömték az egészségtelen körülmények között tartott, éjjel-nappal etetett csirkéket.
A Yum Brands-ről az is kiderült: éveken át tudott a szabályellenes gyakorlatról, mely ellen nem tett semmit. A cégek jelentős mértékben megszenvedték a botrányokat és a tavaly Kínában kezdődött H7N9-es madárinfluenzát, melyek következtében több mint 10 százalékkal esett vissza profitjuk. A Yum Brands csupán az idei év második negyedévében tudta jelentős mértékben növelni eladásait, ám a mostani botrányt követően az iparági szakértők újabb visszaesést valószínűsítenek.



MTI 2014. július 21., hétfő

Kapcsolódó anyagok

Kollegiális Vezetés -- az új Háziorvosi Szakfelügyelői Rendszer

Tízpárti egészségügyi vállalás született Magyarországon

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Nobel-díj - Závodszky Péter: a krio-elektronmikroszkópia az utóbbi évek egyik legnagyobb metodikai áttörése

Az utóbbi évek egyik legnagyobb módszertani áttörésének nevezte a krio-elektronmikroszkópiát Závodszky Péter. Ez a technikai eszköz lehetővé teszi, hogy az élettudomány "eddig fel sem tett kérdésekre" is válaszokat keressen - mondta biofizikus az MTI-nek az után, hogy Stockholmban szerdán bejelentették, a biomolekuláris kutatásokban, a biomolekuláris struktúrák nagyfelbontású vizsgálata során alkalmazott módszer kidolgozásáért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat.

Tovább


A 3D-nyomtatás orvosi felhasználásáról tanácskoznak Pécsen

A háromdimenziós nyomtatással előállított protézisek, a személyre szabott medicina, a szövetnyomtatás és a rehabilitációs robotika témaköreit is felöleli a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában csütörtökön kezdődő interdiszciplinális konferencia.

Tovább


Gének, etikák, génetikák

A minket körülvevő valóságnak kétféle megközelítése, leírása létezik egymás mellett: egy természettudományos, amelyben a számok, a függvények, a kiszámíthatóság, az ellenőrizhetőség, az igazolhatóság a fő szempontok, és egy humán, művészeti, amelyben a nyelvi megragadhatóság, a többszólamúság, az időbeli változékonyság, a képzelőerő domináns szerepe, a művészeti szabadság a meghatározó jellemzők.

Tovább


Növénybiológus és kutatóorvos kapta A nőkért és a tudományért díjat

Két kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű pénzdíjas elismerését, amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban. A díjat Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri.

Tovább


Élelmiszerbotrány