hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Csökkenő tápérték a légköri szén-dioxidtól



| |
 



Kísérletekkel mutatták ki, hogy a rizs és a búza cink-, vas- és fehérjetartalma akár 10 százalékkal is csökkenhet 2050-re, ez pedig hátrányosan befolyásolhatja emberek millióinak az egészségét.

A légkör megnövekedett szén-dioxid-tartalma befolyásolhatja a termés tápanyag-összetételét. A kutatók két évtizede igyekeznek nagy léptékű kísérleti modelleket kidolgozni, hogy a hatást pontosan megvizsgálhassák.

Most egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült globális elemzést végeznie japán, ausztrál és amerikai kísérletek alapján. Szabad mezőkön termesztettek 41 különböző gabona- és hüvelyesfélét. A szén-dioxid szintje olyan volt, mint amilyet a 21. század közepére jósolnak.
"Feltehető, hogy a klímaváltozás dokumentált veszélyei közül ez fenyegeti leginkább az egészséget" - idézte a BBC hírportálja Samuel Myerst, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársát, a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét.

A búza és a rozs cink-, vas- és fehérjetartalma, a szójabab és a takarmányborsó cink- és vastartalma jelentősen csökkent a kutató szerint. Becsléseik alapján ez az akár tízszázalékos visszaesés a világon sok millió ember egészségét veszélyeztetheti.
A világ népességének körülbelül egyharmada jelenleg is vas- és cinkhiánytól szenved. Ezekből a gabonafélékből és hüvelyesekből csaknem kétmilliárd ember jut a vas és a cink legalább 70 százalékához, tehát a tápanyagtartalom csökkenése azért aggasztó, mivel tovább növelheti a hiányt - tette hozzá Myers.
"Nem jó megoldás, ha kevesebb tápanyagot több evéssel pótolják, mert napi 5-10 százalékkal több kalória hónapok alatt elhízáshoz, majd emésztőrendszeri betegségekhez vezethet" - vélte a kutató.

Egyes termények, például a rizs különböző fajtái igen eltérően reagáltak a szén-dioxidra, tehát van remény, hogy kialakíthatók olyan változatok, amelyek kevésbé érzékenyek a szén-dioxidra, így nem veszítenek tápanyagtartalmukból.
A szén-dioxid tápanyagcsökkentő hatása újabb csapást jelent a világ élelemtermelésére. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentése szerint a mezőgazdasági termelés megszenvedi az emelkedő átlaghőmérséklet is: a kukorica, a búza és a rizs termelése csökkenni fog az évszázad folyamán.

(http://www.bbc.com/news/science-environment-27308720)




MTI 2014. május 8., csütörtök

Kapcsolódó anyagok

Előzetes rendelkezés

Biológiai terápiák hosszú távú terápiahűsége és a perzisztencia prediktorainak elemzése a teljes magyar psoriasisos betegpopulációban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Élet után kutatnak egy csupán 11 fényévre lévő bolygón

A csillagászok egy csillag körül lakható zónának nevezik azt a távolságot, ahol a hőmérséklet olyan, hogy a víz folyékony halmazállapotban képes maradni a bolygó felszínén. A lakható zóna magától a csillagtól függ: a vörös törpék halványabbak, tehát hűvösebbek, mint a Nap, így lakható zónájuk közelebb van, mint a Naprendszerben a Nap körüli zóna.

Tovább


Több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról

A BioSciences című online lapban megjelent levelet író tudósok vezetője, William Ripple amerikai ökológus, az Oregoni Állami Egyetem kutatója szerint az emberiség most kapott egy második figyelmeztetést.

Tovább


Letették a mágneses-nulltér-laboratórium alapkövét Fertőbozon

Letették a mágneses nulltér laboratórium alapkövét a Sopron melletti Fertőbozon, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének (MTA CSFK GKI) Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriuma területén csütörtökön.

Tovább


Csökkenő tápérték a légköri szén-dioxidtól