hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Csökkenő tápérték a légköri szén-dioxidtól



| |
 



Kísérletekkel mutatták ki, hogy a rizs és a búza cink-, vas- és fehérjetartalma akár 10 százalékkal is csökkenhet 2050-re, ez pedig hátrányosan befolyásolhatja emberek millióinak az egészségét.

A légkör megnövekedett szén-dioxid-tartalma befolyásolhatja a termés tápanyag-összetételét. A kutatók két évtizede igyekeznek nagy léptékű kísérleti modelleket kidolgozni, hogy a hatást pontosan megvizsgálhassák.

Most egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült globális elemzést végeznie japán, ausztrál és amerikai kísérletek alapján. Szabad mezőkön termesztettek 41 különböző gabona- és hüvelyesfélét. A szén-dioxid szintje olyan volt, mint amilyet a 21. század közepére jósolnak.
"Feltehető, hogy a klímaváltozás dokumentált veszélyei közül ez fenyegeti leginkább az egészséget" - idézte a BBC hírportálja Samuel Myerst, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársát, a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét.

A búza és a rozs cink-, vas- és fehérjetartalma, a szójabab és a takarmányborsó cink- és vastartalma jelentősen csökkent a kutató szerint. Becsléseik alapján ez az akár tízszázalékos visszaesés a világon sok millió ember egészségét veszélyeztetheti.
A világ népességének körülbelül egyharmada jelenleg is vas- és cinkhiánytól szenved. Ezekből a gabonafélékből és hüvelyesekből csaknem kétmilliárd ember jut a vas és a cink legalább 70 százalékához, tehát a tápanyagtartalom csökkenése azért aggasztó, mivel tovább növelheti a hiányt - tette hozzá Myers.
"Nem jó megoldás, ha kevesebb tápanyagot több evéssel pótolják, mert napi 5-10 százalékkal több kalória hónapok alatt elhízáshoz, majd emésztőrendszeri betegségekhez vezethet" - vélte a kutató.

Egyes termények, például a rizs különböző fajtái igen eltérően reagáltak a szén-dioxidra, tehát van remény, hogy kialakíthatók olyan változatok, amelyek kevésbé érzékenyek a szén-dioxidra, így nem veszítenek tápanyagtartalmukból.
A szén-dioxid tápanyagcsökkentő hatása újabb csapást jelent a világ élelemtermelésére. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentése szerint a mezőgazdasági termelés megszenvedi az emelkedő átlaghőmérséklet is: a kukorica, a búza és a rizs termelése csökkenni fog az évszázad folyamán.

(http://www.bbc.com/news/science-environment-27308720)




MTI 2014. május 8., csütörtök

Kapcsolódó anyagok

Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Szent-Györgyi Albert-emlékévet rendez a Szegedi Tudományegyetem

Jubileumi programokkal, köztük rangos természettudományi verseny megrendezésével emlékezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) arra, hogy egykori rektora, Szent-Györgyi Albert 80 éve vette át az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat.

Tovább


Litvániában követik el a legtöbb öngyilkosságot az Európai Unióban

A 100 ezer főre jutó 19 öngyilkossal Magyarország, Szlovénia és Lettország osztozik a második helyezésen, "dobogós" még Észtország 18 öngyilkossággal, negyedik helyen Belgium és Horvátország (17) áll.

Tovább


Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután

Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután, hosszabb ideig, mint bármely más főemlős - állapították meg a vadon élő emberszabásúak fogainak elemzéséből amerikai és ausztrál tudósok.

Tovább


Az egész ország gazdaságának lökést adhat a szegedi lézerközpont

Évtizedekre lökést adhat a város és az egész ország gazdaságának a szegedi lézerközpont, amelynek épületeit kedden adják át - jelentette ki Botka László hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

Tovább


Csökkenő tápérték a légköri szén-dioxidtól