hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei


COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

| | |
 

A Lancet szemléző rovata szerint a COVID-19 betegek kontakt személyeinek nyomon követése a járvány kitörésének korai szakaszában közel 2 nappal csökkentette a másodlagos esetek kimutatásának idejét a közösségekben.

A kutatók mintegy 400 olyan beteget vizsgáltak meg Kínában, akiknél január közepe és február közepe között diagnosztizálták a COVID-19-et, valamint 1300 közeli kapcsolatukat is ellenőrizték. Ez idő alatt intenzív tünet alapú megfigyelést végeztek, felderítették a kontaktokat, és szigorú elkülönítést alkalmaztak. Továbbá a SARS-CoV-2 vírusra negatív közvetlen kontaktokat is 14 napos karanténra és ellenőrzésre kötelezték.

A tüneti alapú megfigyelés során azonosított eseteket átlagban 4,6 nappal a tünet megjelenése után különítették el, míg a nyomon követett kontaktoknál ez az időtartam 2,7 nap volt. A háztartásokban az egymással érintkezőknek mintegy 11%-a fertőződött meg, a gyermekek és a felnőttek között nem volt kockázati különbség.

Mindegyik megfigyelt eset átlagosan 0,4 további esetet idézett elő. Figyelemre méltó, hogy az esetek mintegy 5%-ában a tünetek 14 vagy még több nappal az expozíció után jelentkeztek.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy: "Az izolálás és a kontaktok követése… bizonytalan és nagymértékben függ a tünetmentes esetek számától.”

Továbbá azt is megállapították, hogy a gyermekeknek az átlagos lakossághoz hasonló a fertőzési kockázata, bár kevésbé valószínű, hogy súlyos tüneteik jelentkeznének; ezért ezt is figyelembe kell venni a járvány terjedésének és féken tartásának elemzésénél”.

Szemlézte:
dr. Hollósy Ferenc

Eredeti közlemény:

Bi, Qifang, et al. Epidemiology and transmission of COVID-19 in 391 cases and 1286 of their close contacts in Shenzhen, China: a retrospective cohort study. The Lancet Infectious Diseases (2020).

eLitMed.hu
2020. május 11.


Kulcsszavak

Covid-19

Kapcsolódó anyagok

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Diabetológus megjegyzése

COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Tovább