hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


"Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" projekt



| |
 



Országszerte egységes szempontok alapján ellenőrzik majd a közétkeztetési rendelet előírásait, ennek érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala csütörtökön.

Azt írták, a szeptember 1-jétől alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi rendelet mérföldkő a hazai közétkeztetésben, annak nem titkolt célja, hogy a közétkeztetésen keresztül a magyar lakosság táplálkozási szokásaira is pozitív hatást gyakoroljanak.

A közlemény szerint hamarosan megkezdődik a rendeletben foglaltak hatósági ellenőrzése, a vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd.
Ennek érdekében az OGYÉI - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai egyetértésével - elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót, amelynek tartalmát a tisztifőorvosi hivatalban csütörtökön szakmai konferencián ismertetik az ellenőrzésben részt vevő tisztiorvosokkal, közegészségügyi felügyelőkkel.

Emlékeztettek arra: a hamarosan induló ellenőrzésekben részt vevő szakembereknek is iránymutatást ad az az európai uniós program, amelynek célja a megújuló közétkeztetés folyamatának megismertetése. A programot a táplálkozás-egészségügyi előírások életbelépésével párhuzamosan indította el a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az OGYÉI.

Hozzátették, a konzorcium korszerű tudással segíti a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Emellett összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatók segítésére készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is, a gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás is eleme a programnak, ennek érdekében nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek a túlzott só-, cukor- és zsírbevitel kockázataira, a tej- és tejtermékekre, valamint a zöldség és gyümölcs fogyasztásának előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó "prezentációs" busz.

Az "Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" című kiemelt projektre európai uniós forrásból csaknem 500 millió forintot költenek.




MTI 2015. szeptember 10., csütörtök

Kapcsolódó anyagok

Kiállításajánló: A természet fogaskerekei

Hogyan tekintenek a vidéki páciensek a gyógyszerészi szolgáltatásokra?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pálinkás József a magyar-francia tudományos együttműködések fejlesztéséről tárgyalt Párizsban

Franciaország részéről megvan a támogatás Magyarország irányába, de a következő időben is jelentős munkát kell befektetni ahhoz, hogy a magyar kutatás-fejlesztés egésze és a szegedi ELI lézerközpont sikeres vállalkozás legyen - mondta csütörtökön az MTI-nek Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a francia tudományos élet képviselőivel Párizsban folytatott tárgyalásait követően.

Tovább


Megtalálták a szalamiszi csatában részt vevő görög hajóhad gyülekezési helyét

Görög régészek megtalálták azt a helyet Szalamisz szigeténél, ahol Kr.e. 480-ban a görög hajóhad gyülekezett a perzsák ellen vívott tengeri csatához.

Tovább


Idén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek

A 2016-os rekordmeleg után folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek 2017-ben is a Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi jelentése szerint.

Tovább


Széchenyi-díj - Szathmáry Eörs biológus

"Nagyon boldog vagyok, hogy a díjon keresztül a szakterület láthatóbbá válik Magyarországon is" - mondta el az MTI-nek a világ egyik legismertebb evolúcióbiológusaként számon tartott Szathmáry Eörs, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Academia Europaea tagja, akit szerdán Széchenyi-díjjal tüntettek ki a Parlamentben.

Tovább


"Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" projekt