TARTALOM

 VISSZA

 


H1N1-influenza – elegendő a kézmosás?
| |
 

Az influenzavírusok, mint a sertésinfluenza kórokozói, a testbe a légutak, a száj vagy a szem nyálkahártyáján keresztül hatolnak be. Oda vagy levegőn keresztül kerülnek cseppecskékben, vagy fertőzött felületekkel való érintkezés révén. „Ha valaki influenzával fertőzött, orrváladéka milliliterenként 10 millió vírust tartalmaz” – mondja a Frankfurt am Main-i egyetem professzora. „Ha kezét nyújtja egy ismerősnek, annak az üdvözlés után ugyancsak egymillió vírus lesz a kezén.”

Ha ez az ember a fertőzött kezével megérinti a szem vagy a száj nyálkahártyáját, megfertőzi saját magát. A 20 másodperces szappannal való kézmosás, amint azt több szakmai társaság ajánlja, a vírusok számát jelentősen csökkenti. „Így egymillió helyett csak körülbelül 100 vírus marad a kézen” – mondja a professzor. „Ez már nem elég ahhoz, hogy infekciót okozzon.”

A kézmosásnál hatékonyabb a fertőtlenítés. Ez a vírusok számát 99,99 %-kal csökkenti. A vírusok semlegesítésére azonban nem minden termék alkalmas. A Robert Koch közegészségügyi intézet közölte a vizsgált és elismert fertőtlenítőszerek jegyzékét. A vizsgálat során csak hét termék bizonyult hatásosnak. Valamennyinek 1-2 percig kell hatnia, hogy vírusölő legyen.

A dezinficiálás azonban zsírtalanítja a bőrt, ezért tartósan károsítja a felületét – mondja a professzor. Ezért a fertőtlenítést csak akkor kell végezni, ha feltétlenül szükséges, például influenzás betegekkel való bőrkontaktus után. Gyógyszertári dolgozók számára elegendő a normál kézmosás – tanácsolja a szakértő.

A vevőkkel való kézfogást kerülni kell. Ha a H1N1 vírus patogénebbé válik mint most, és súlyosabb lefolyásokhoz vezet, meg lehet gondolni, hogy a gyógyszertári személyzetet szájmaszkkal lássák el. Mert nagyobb a kockázata, hogy rájuk köhögnek és exspirációs cseppecskékkel fertőződnek, mintha bőrkontaktussal fertőződnének.

Higiéniai tippek

Fontos a rendszeres, alapos kézmosás, különösen ételek elkészítése előtt, étkezés előtt, WC használat után, ha valaki az irodába vagy hazamegy. A kezeket folyó víz alá kell tartani, ezt követően 20-30 másodpercig az ujjak között is dörzsölni. Azután a kezet gondosan le kell öblíteni és megszárítani. A kezet lehetőleg távol kell tartani az arctól, hogy elkerüljük a szájjal, orral vagy szemmel való érintkezést.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kulcsszavak

H1N1, újinfluenza, vírus, megelőzés, járvány

Kapcsolódó anyagok

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

A Hasnyálmirigyrák Világnapja - Lankadatlan éberség!

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020-2030 (MÁESZ) eredményei 2010-2018, az első kilenc év

Fertőző betegségek megelőzése immunizációval immunsérülést okozó kezelés, állapot mellett - Gyakorlati útmutató esetismertetések alapján

A rivaroxaban, az apixaban és a dabigatran hatékonysága és biztonságossága a warfarinhoz képest nonvalvularis pitvarfibrillációban szenvedő, esendő betegek körében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


H1N1-influenza – elegendő a kézmosás?