hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Döbbenetes sebességgel terjed a H1N1-influenza!| |
 

A WHO már nem győzte az új típusú influenza okozta megbetegedések világméretű összesítést, ezért pénteken bejelentette, hogy abbahagyja a világstatisztika közreadását. A figyelmet azokra az országokra összpontosítja, amelyekben ezután jelenik meg az új H1N1-es vírus. Ezektől a WHO továbbra is kéri az első bizonyított esetekről szóló beszámolót és heti összesítéseket.

A WHO példátlannak minősítette a vírus terjedési sebességét. "A korábbi világjárványok idején több mint 6 hónapra volt szüksége a vírusnak ahhoz, hogy ugyanannyira elterjedjen, mint most az új H1N1-es vírus nem egészen 6 hét alatt" - áll a WHO közleményében. Ezért az egyéni megbetegedési statisztikák összeállítása már nem olyan fontos.

A WHO azért módosította a szabályt, mert egyrészt az esetek túlnyomó többségében a betegség enyhe lefolyású, és a páciensek sokszor orvosi kezelés nélkül is egy héten belül meggyógyulnak, másrészt az egyéni fertőzések dokumentálása, laboratóriumi tesztelése óriási forrásokat kötött le. Ez potenciálisan a súlyos vagy rendkívüli esetek elől vonja el az erőket.

A WHO utoljára július 6-án adott ki világösszesítést. Eszerint csaknem 140 országban mintegy 100 ezer fertőzést okozott az új vírus, és ebből 430 eset végződött halállal. De a legsúlyosabban érintett országokban az egészségügyi hatóságok azt gyanítják, hogy a fertőzések tényleges száma ennél nagyságrendekkel nagyobb. Nagy-Britanniában például feltételezik, hogy akár 100 ezer ember is elkaphatta az influenzát, az Egyesült Államokban pedig 1 millióra teszik azok számát, akik átestek a fertőzésen.

Forrás: WHO, ECDC, CDC

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Döbbenetes sebességgel terjed a H1N1-influenza!