hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Bevenni a Falat


Bevenni a Falat
Nagy Zsuzsanna
| |
 

A hírek szerint a homeopata gyógyítás kelléktára új elemmel bővült, egy újabb szer került a porondra: a Berlini Fal darabkái is gyógyerővel bírnak. Hát ez nem nagy csoda, hiszen rendkívüli szenvedés, szorongás és számtalan különleges kívánság fűződik ehhez az építményhez. S ha az ige megfogan, él a jelentés, „átjut az információ”!
1961-ben megépült a szocialista tábor legbornírtabb építménye. Akinek volt szerencséje látni, bizonyára egyetért velem, hogy a rendkívül erőteljes atmoszférájú, hátborzongató építmény uralta a várost. Maga volt az egekbe magasodó gyilkos butaság, a megtestesült halálos emberi korlátoltság, maga a félelem, az ELV, melynek nevében ölni és a társakat beárulni oly könnyű.

A nyolcvanas évek vége felé gyakran jártam Berlinben.
Nyugat-Berlin egyik lakásában időztem egyszer, kiváltságos szereplőként ebben a szcénában, s akik odavittek, előre bejelentették, hogy a gyárcsarnokból lett lakás kádjában ülve éppen rá lehet látni a Falra. E tényt meglehetős büszkeséggel említették a házigazdák is. Én már akkor sem értettem igazán, mi ebben az annyira jó, a különleges. Az sem jó különösebben, ha a temető vagy a ravatalozó mellett kényszerülünk eltölteni az éjszakát. Az meg különösen nem, ha egy kiképzőtábor kerítésére néz az ablak. De mivel oly szívesen invitáltak, lelkesen vettem én is egy kádfürdőt. Eléggé hideg volt. Eléggé untam magam. És láttam, ott messze, az őrtoronyban is senyved valaki… pára jött ki az orrlyukán.
Ami erről az oldalról egzotikum volt, arról az oldalról valóság. Abban éltük le mi is életünk legjavát.
Hát most majd bevehetjük a szert. A Berlini Fal darabkáit. A hírek szerint a magányérzetet és az elhagyatottság-érzetet enyhíti.
Vagy talán majd a gyermekeinknél.Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A baloldali könyvkiadó: Cserépfalvi

Cserépfalvi Imre könyvkiadó, könyvkereskedő 115 éve, 1900. július 28-án született.

Tovább


A számítógép atyja

Konrad Ernst Otto Zuse német tudós, feltaláló, a számítógép egyik "atyja" 105 éve 1910. június 22-én született Berlinben.

Tovább


A szemlencse-átültetés úttörője

Szvjatoszlav Fjodorov orosz szemorvos, a szemlencse-átültetés úttörője 15 éve, 2000. június 2-án halt meg.

Tovább


A zabolátlan költő

1431. április 8. Megszületett Francois Villon francia költő

Tovább


Bevenni a Falat