TARTALOM

 VISSZA

 


Virtuális látogatás| | |
 

Biztonságosabb és egészségesebb időskor - ez a célja az GiraffPlus nemzetközi projektnek, melyet a svéd Örebro Egyetem kutatói vezetnek. Az érdekelt idősökkel való szoros együttműködésre koncentrálva, a projekt most ahhoz a fázisához érkezett, hogy igazi otthonokban teszteljék az új technológiát.

A rendszert már kipróbálták egy demo lakásban Örebroban, s a következő lépés az, hogy a kutatók Svédországban, Olaszországban és Spanyolországban valós körülmények között értékeljék ki.

\\\"Két felhasználónál Örebroban hamarosan befejeződik a rendszer telepítése. Az ősz folyamán további három lakást vonnak be az éles üzemmódba. Ugyanígy, a technológiát bevezetik Malagán és Rómában is. Összességében a GiraffPlus rendszert 15 különböző helyen vizsgálják majd a három országban,\\\" mondta Anette Forsberg, aki az elsődleges egészségügyi szempontokat felügyeli a projektben.
A GiraffPlus olyan műszaki megoldásokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék egy idős ember egészségi állapotát, az otthonában elhelyezett érzékelők hálózatán keresztül. A szenzorok mérik a vérnyomást és a testhőmérsékletet, regisztrálják a mozgást, és érzékelik, ha valaki szokatlanul hosszú ideig mozdulatlan, vagy hirtelen elesik.
A szenzorok adatait egy intelligens rendszer analizálja, amelyet úgy terveztek, hogy gyorsan figyelmeztethesse a gondozót vészhelyzetben, de fel lehet használni a beteg egészségi állapotának hosszú távú kiértékelésére is.
\\\"A rendszert úgy alakították ki, hogy képes legyen például feltérképezni az egyén alvási mintázatát. Az éjszaka folyamán a lakásban észlelhető aktivitás mérésével a rendszer segít mind a beteg, mind az ápoló számára képet alkotni a helyzetről, s így lehetővé teszi a megfelelő intézkedések bevezetését,\\\" mondta a projekt koordinátora, Silvia Coradeschi professzor az AASS robotikai kutatási központból.

\\\"Egy gyógytornász szemszögéből, ez a rendszer biztosítja számunkra az egyszerű és a kielégítő módszereket, amelyekkel mérhető az aktivitás, és megbízható információk szerezhetők\\\", mondja Anette Forsberg.

A rendszer középpontjában egy távirányítású mozgó robot van, vizuális kijelzővel és hangszóróval felszerelve: Ő az úgynevezett Giraff. Segítségével gondozók \\\"meglátogathatják\\\" a beteget, hogy megvitassák, és megtervezzék azokat a gondozási intézkedéseket, melyek a korábban regisztrált információk alapján válnak szükségessé.
\\\"A tesztelés során én és egy orvos együtt fogjuk használni a Giraff robotot, hogy szükség szerint meglátogassuk az idős felhasználót. A jövőben, reméljük, hogy ez a modell jó kiegészítője lesz a hagyományos módszereknek, valamint a betegek számára választási lehetőséget nyújt az egészségügyi találkozások vonatkozásában. Vannak, akik inkább látogatást tesznek az egészségügyi központba vagy a kórházba, míg mások nem szívesen vállalkoznak erre az utazásra. Mindannyian különbözőek vagyunk,\\\" mondja Anette Forsberg.

Csak azoknak, akiknek a felhasználó engedélyezi, lesz hozzáférése a rendszerhez, és nem továbbítják az információkat sehová a beteg hozzájárulása nélkül. A cél az, hogy egy felhasználóbarát rendszert hozzanak létre, mely nagy értékű és előremutató szolgáltatásokat tesz lehetővé, miközben növeli a felhasználók biztonságérzetét és javítja életminőségüket.

\\\"A felhasználó választhat, hogy a gondozókon kívül kik férhetnek még hozzá a rendszer által gyűjtött információkhoz. Gondolhatunk itt a családtagokra például, akik különböző okokból szeretnének meggyőződni arról, hogy minden rendben van a lakásban, vagy akik egyszerűen csak szeretnének egy virtuális látogatást tenni a Giraff segítségével \\\"mondta Anette Forsberg.
\\\"A hosszú távú kiértékelés és az interaktív felhasználói beavatkozás azok a tényezők, amelyek a projektet unikálissá teszik. Ám az innovatív ötletek csak akkor igazán értékesek, ha valódi előnyöket nyújtanak a felhasználók számára,\\\" mondta professzor Silvia Coradeschi.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

robot, idősgondozás

Kapcsolódó anyagok

A neurorehabilitáció újabb lehetőségei: terápiás robotok alkalmazása központi idegrendszeri károsodás utáni állapotokban

Hozzászólások:

3.,   Gergely István mondta   2013. Augusztus 06., Kedd 18:26:22
hulyeseg, eggyel tobb kozlemeny, projekt, pályázat, tamogatas
2.,   Votisky Péter mondta   2013. Július 30., Kedd 12:10:53
Kezdeményezésnek érdekes, de hitem szerint egy tapasztalt védőnő sokkal többet észrevesz az idős kliensnél, különösen ha még kellően empatikus is. Persze a "zsiráf" űrállomáson kitűnően használható...
1.,   Votisky Péter mondta   2013. Július 30., Kedd 12:08:08

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Virtuális látogatás