TARTALOM

 VISSZA

 


Virtuális fiziológiai ember


Virtuális fiziológiai ember

| | |
 


Az ajánlások egyes orvosi kezelésekre manapság kontrollált klinikai vizsgálatokon alapulnak, amelyekben különféle kezelési stratégiák eredményeit értékelik ki. Mindazonáltal ezek az ajánlások csupán az „átlagos” pácienshez illeszkednek: nem finomíthatók, individualizálhatók tetszés szerinti mértékben. Éppen ezért – balszerencsésen – ez eredményez némi bizonytalanságot a kezelés eredménye bejósolhatóságát illetően.

Az emberek különbözőek, így a terápiának is különböznie kell. Hagyományosan ezt a személyre szabást az orvos végzi el, sok éves tapasztalatát felhasználva figyelembe véve a páciens korát, nemét, együttműködő készségét, az előzményeket stb.

Ma már az orvosbiológiai kutatások egyebek mellett molekuláris, genetikai és metabolikus dimenziókat is számításba vesznek. Ha mindezeket figyelembe vesszük, a „tradicionális kánonon” túl, egy sokkal személyre-betegségre szabottabb kezelést alakíthatunk ki, ám a terápia kidolgozása és eredményének bejóslása a korábbinál lényegesen komplexebb feladattá válik. Hogyan lehet ezeknek a fokozódó követelményeknek megfelelni?

Az információs és kommunikációs technológia ad választ erre a kérdésre, és a válasz a szimuláció. Megfelelő IKT-eszközökkel, molekuláris és genetikai adatokat, képalkotó eljárások adatait és a különböző forrásokból nyert klinikai információkat összesíteni lehet, és az orvos rendelkezésére bocsátható a "virtuális fiziológiai ember " (VPH - Virtual Physiological Human).

Az Európai Bizottság a VPH kutatás finanszírozására a hetedik kutatási keretprogramban (FP7), összesen 72 millió Eurót költ.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ehealtheurope.net/comment_and_analysis/620/expert_view:_ilias_iakovidis


Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Virtuális fiziológiai ember