TARTALOM

 VISSZA

 


Utazás a páciens belsejébe


Utazás a páciens belsejébe

| | |
 A Siemens Healthcare és az Olympus Medical Systems Corporation együttműködésével létrehozott új technika a megalkotók szándéka szerint lehetővé teszi a betegek gyors és semmilyen kényelmetlenséggel nem járó vizsgálatát. Már korábban is léteztek kapszula-endoszkópok, ám ezeket csak a belek perisztaltikus mozgása mozgatta a tápcsatornában. Így gyakran lehetetlen volt a kapszula eljuttatása a szükséges helyre, és ezért a vizsgálatokat csupán a tápcsatorna korlátozott területeire tervezhették. A mágneses erővel navigálható interaktív kapszula ezt a korlátot küszöböli ki.

Jelenleg a két világcég a prototípus kifejlesztésénél tart. A kapszula-endoszkóp kb. 31 mm hosszú és 11 mm átmérőjű. Kamerát mindkét végére szereltek. A vizsgálat alatt a páciens gyomrát vízzel töltik fel, ami mind a kapszula mozgatása, mind az optimális látótér kialakítása szempontjából előnyös. A kapszula tetszés szerinti mozgatására, forgatására felhasznált mágneses mező biztonságos: intenzitása az MR vizsgálatokét számottevően alulmúlja.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ehealthnews.eu/siemens/2054-the-journey-into-the-self-becomes-reality


Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Utazás a páciens belsejébe