hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Új szoftver a szemmozgás-rendellenességekre


Új szoftver a szemmozgás-rendellenességekre

| | |
 

Az új alkalmazás gyermekeknél méri a szemmozgás zavarait olvasás közben. Ez az új orvosi szoftver, a "Reading Application", lehetővé teszi a szakembereknek, hogy automatikusan és gyorsan kiértékelhessék a betegek szemmozgásának paramétereit, különösen a leheletfinom zavarokat a két szem összehangolt aktivitásának kontrolljában.


A szemmozgás sajátosságai az agyműködés neurológiai és pszichiátriai állapotának markerei lehetnek. Az új alkalmazás gyermekeknél méri a szemmozgás zavarait olvasás közben. Ez az új orvosi szoftver, a "Reading Application", lehetővé teszi a szakembereknek, hogy automatikusan és gyorsan kiértékelhessék a betegek szemmozgásának paramétereit, különösen a leheletfinom zavarokat a két szem összehangolt aktivitásának kontrolljában. A szoftver használható a szem mozgási rendellenességei progressziójának nyomon követésére is, segít a terápiában és monitorozza annak hatásait.

Normál körülmények között a gyermekek legfeljebb két általános iskolában töltött év alatt „olvasásképessé”. Ahhoz, hogy fogyatékosságról beszélhessünk, a gyermek olvasási életkorának legalább 18 hónapot el kell maradnia a kronológiai életkor mögött. Ezért elméletileg az olvasási fogyatékosságot nem lehet diagnosztizálni, mielőtt a gyermek negyedikes lesz.

Ezzel az alkalmazással a szoftvert kifejlesztő EyeBrain az olvasási nehézségekre specializálódott egészségügyi szakembereknek, köztük a szemészeknek, neurológusoknak, pszichiátereknek, szemészeknek biztosít új, az agy olvasás szempontjából fontos működéseit jellemző markereket. A mindössze két perces vizsgálat bizonyos szemmozgás paraméterek olvasás közbeni pontos mérését teszi lehetővé, és így segít a probléma sokkal korábbi felismerésében.

A funkcionális markereket olvasási feladatok és vizuális keresés vizsgálata során nyert adatokból elemezik. Ez magában foglalja a feladatok elvégzéséhez szükséges teljes idő, valamint az öntudatlan, hirtelen kereső szemmozgások, továbbá a fixáció időtartamának mérését, valamint a két szem mozgása összehangoltságának rögzítését. A két szem koordinációjának lehetősége a konvergens és divergens szemmozgások összefüggéseihez kapcsolódik, s megfelelő agyműködés esetén lehetővé teszi a stabil tekintetet. A szoftver az eredményeket automatikusan elemzi, majd létrehoz egy orvosi jelentést, melyben összehasonlítja az egyes markereket azonos korú problémátlan gyermekek paraméter értékeivel.

"Az olvasási rendellenességek a gyermekek 1 - 15 százalékát érintik világszerte, a beszélt nyelvtől, és a vizsgálati módszertől függően. Az új szoftver segítségével egy sokkal korábbi fázisban el tudjuk kezdeni a kezelést, s így növelhetjük annak hatékonyságát," magyarázta Maria- Pia Bucci, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) kutatásvezetője. A CNRS az EyeBrain-nel együtt fejlesztette ki a szoftvert, az Európai Unió által is támogatott program keretében.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

Kulcsszavak

olvasás szemmozgás szoftver

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Új szoftver a szemmozgás-rendellenességekre