TARTALOM

 VISSZA

 


Új számítógépes alkalmazás segít gyermekeknek és fiataloknak, hogy közöljék a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikat


Új számítógépes alkalmazás segít gyermekeknek és fiataloknak, hogy közöljék a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikat

| | |
 

Egy kutatás eredményei, amelyet június közepén mutattak be a European League Against Rheumatism éves kongresszusán (EULAR 2015) bizonyította a kifejlesztett új interaktív iPad app értékét, amely segít a juvenilis idiopathiás arthritisben (JIA) szenvedő fiataloknak, hogy meghatározzák fájdalmuk mértékét és jellegét. Szinte minden a gyerek az új digitális eszközt preferálta - melynek találóan az "Ez az az érzés!" nevet adták - más hagyományos módszerekkel szemben. Úgy érezték, hogy érdekes és vonzó módon tudhatnak a segítségével kommunikálni a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikról.
Az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) olyan tudományos társaságok, egészségügyi szakmai szövetségek és szervezetek ernyőszervezete, akik a reumatikus betegségekkel foglalkoznak Európa-szerte.
EULAR célja, hogy támogassák és ösztönözzék a kutatást, a megelőzést és a reumás betegségek kezelését és a rehabilitációt.
Az EULAR 2015 a legnagyobb Reumatológia esemény Európában. A kongresszus. során 300 szóbeli előadás hangzik el és csaknem 2000 poszter bemutató látható.

"Nagyon fontos a gyermekek és a fiatalok számára, hogy képesek legyenek kommunikálni a fájdalomról ahhoz, hogy számukra a lehető legjobb támogatást lehessen nyújtani, és hatékonyan lehessen kezelni betegségüket hosszú távon," mondta Prof. Wendy Thomson, a Biomedical Research Unitból (UK). " Az " Ez az az érzés!" alkalmazás ismerős technikát használ, amely a gyermekek és a fiatalok számára kényelmes, bátorítva őket, hogy pontosan írják le a fájdalom jellegét, intenzitását, helyét, terjedését és érzelmi hatását egy adott időpontban. Az alkalmazásban egy interaktív bábut, állítható fájdalom ikonokat, animálható arckifejezéseket, rajzeszközöket és szabad-szöveges leírást egyaránt használnak. Az alkalmazás többdimenziós megközelítést tesz lehetővé a fájdalom kognitív feldolgozására, amely lehetővé teszi a JIA-ban szenvedőknek, hogy kommunikálhassák bonyolult fájdalom-élményüket. "
A fájdalom a JIA1leggyakoribb tünete, amely szorongást kelt, és negatívan befolyásolja a gyermek testi, szociális és érzelmi jóllétét. Ez az érzés-együttes szubjektív, így tehát jelentős kihívás, hogy megértsük, hogy milyen mértékű fájdalmat él át valaki, és hogy milyen típusú fájdalmat tapasztal.
Ez a kihívás még nagyobb gyermekek esetében, mivel lehet, hogy még nem alakult ki bennük eléggé a verbális kommunikáció eszköze arra, hogy megfogalmazzák, hogyan érzik magukat.
"A JIA diagnosztizálásában és kezelésében elért haladás ellenére, a fájdalmat még mindig kevéssé sikeresen kezelik, és ez nyomasztó mind a gyermekek, mind szüleik számára. Minden egyes érzés egyedi, amit nehéz lehet hatékonyan megmagyarázni, különösen a gyermekek esetében, akinél a kommunikációs akadályok is kulcsszerepet játszanak," tette hozzá Prof. Thomson.
5 és 16 év közötti fiatalokat toboroztak a kutatáshoz, összehasonlítva a hagyományos önkitöltős kérdőívekkel történő vizsgálatokkal az "Ez az érzés!" alkalmazását. Egy keresztmetszeti vizsgálatot is végeztek vegyes módszerekkel, beleértve a félig strukturált interjúkat is, valamint a fentebb említett két módszert.
Az eredmények azt mutatják, hogy gyermekek 95% a előnyben részesítette az app alkalmazását a hagyományos módszerekkel szemben, mivel szerintük könnyebb és sokkal érdekesebb volt a használata. A szülők dicsérték, hogy az alkalmazás figyelembe vette a fájdalom összetettségét, ráadásul gyerekbarát módon, amely más, hagyományos fájdalom mérésekről nem volt elmondható.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

játék, diagnosztika, fájdalom

Kapcsolódó anyagok

Hogyan befolyásolja a BRCA-státusz az emlőrák ellátását 2019-ben?

Új generációs szekvenálás diagnosztikai felhasználása az onkológiában

A postoperativ fájdalom menedzsment helyzete napjainkban Magyarországon - 2. rész

Dystopiás vese - Rendellenes elhelyezkedésű vese

Az időskor és az alsó végtagi verőérszűkület közötti kapcsolat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Új számítógépes alkalmazás segít gyermekeknek és fiataloknak, hogy közöljék a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikat