TARTALOM

 VISSZA

 


Új, robusztus és olcsó technika az emberi test szöveteinek fehérjeanalízisére| | |
 


Egy új technikát fejlesztett ki az Uppsala University-n Svédországban a fehérjék vizsgálatára. Olyat, amely nem igényel speciális berendezéseket, speciális laboratóriumokat, vagy drága reagenseket. Az új technikát tovább lehetne fejleszteni az egészségügyi ellátásban használt készülékekben való felhasználásra, például diagnosztikai célokra. Az a lehetőség, hogy azonosítsák és lokalizálják a fehérjéket a szövetekben, elengedhetetlen a betegségek mechanizmusának megértéséhez,és a diagnosztikához. Manapság azonban rendszerint nagyon fejlett – így költséges és kevés helyen megtalálható - eszköz szükséges ahhoz, hogy tanulmányozhassák a fehérjéket és kölcsönhatásaikat. Ennek egyik példája az a mikroszkópos technika, amely elnyerte a tavalyi Nobel-díjat, a szuper felbontású fluoreszcens mikroszkóp.
(A fénymikroszkópok felbontásának elméleti határát már 1873-ban megállapította egy Ernest Abbe nevű fizikus, aki rájött, hogy a fényelhajlás miatt nem vizsgálhatók olyan apró részletek, melyek összemérhetőek a látható fény hullámhosszának legfeljebb felével, vagyis nagyjából 0,2 mikrométeresnél kisebbek. W. E. Moerner úgy törte át az Abbe határt, hogy felfedezett egy olyan fehérjét, mely megfelelő hullámhosszú fénnyel rövid felvillanásra bírható, majd miután fénye elhalványult, csak egy másik hullámhosszú fénnyel hozható az eredeti állapotába - addig viszont hiába kap újabb impulzust, nem fog világítani. A Nobel díjas új mikroszkópos módszerhez szükség volt Eric Betzig zseniális ötletére is. Az amerikai kutató a sejt vizsgált részeihez némi génmódosítással hozzákötötte Moerner ki-be kapcsolható világító fehérjéjét. Ezután a sejtet igen gyenge fénnyel világította meg, így a kevés beérkező foton csak néhány fluoreszcens fehérjemolekulát villantott fel. A fény erősségét meg lehetett úgy választani, hogy a pillanatfelvételeken két felvillanó pont átlagosan jóval távolabb legyen egymástól az Abbe-féle 0,2 mikrométernél, így pontos képet kaptak elhelyezkedésükről. Mivel a fehérjék innentől “kikapcsolódtak”, nem kellett mást tenni, mint kombinálni a megvilágításokkal kapott pillanatfelvételeket, és megdöbbentő felbontásban előállt a kép.)
Az ilyen eszközöket rendkívül drága megvásárolni, és gyakran speciális előképzettséget igényel a kezelésük. Ahhoz, hogy a fehérje detektálást diagnosztikai célokra használhassuk, például a klinikán, új, kevésbé bonyolult módszerek szükségesek. Az ilyen módszer hőmérsékletre érzéketlen kell, hogy legyen, és nem igényelhet különleges eszközöket, költséges reagenseket vagy speciálisan képzett személyzetet.
A Nature Communications legfrissebb számában a kutatók bemutatnak egy olyan technikát, amelyet felhasználhatna például a kórházi személyzet, hogy felderítse a releváns fehérjéket. A technika az antitestek kötődésén alapul. Az antitestek kapcsolódnak a DNS-szálakhoz, amelyek csatolódnak egymáshoz, amennyiben elég közel vannak. Amikor ez történik, egy láncreakció indul be, amely során növekvő számú DNS-szál kapcsolódik egymáshoz. Minden egyes DNS-szálhoz egy fluoreszkáló anyag van kapcsolva, amely fényt bocsát ki, amikor azt fénnyel besugározzák egy bizonyos hullámhosszon.
"Amikor a láncreakció már egy ideig működött, elég fluoreszcens molekula gyűlt össze ahhoz, hogy lehetővé tegye számunkra, hogy nagyon fényes pontokat lássunk a mikroszkópon, ami a minket érdeklő fehérje jelenlétét bizonyította. Minél több a fénylő pont, annál több a fehérje," mondja Ola Söderberg , aki kifejlesztette a technikát Masood Kamali-Mogaddamal-al és kutatócsoportjával együtt.
A láncreakció nem tartalmaz semmilyen enzimet, ami sok esetben elősegítheti, hogy végbemehessen akár szobahőmérsékleten is. A mikroszkópok, amelyek szükségesek, hogy tanulmányozzuk a fényes pontokat, viszonylag egyszerűek, és általánosan hozzáférhetőek a kórházi és kutatási laboratóriumokban.
"Mindez azt jelenti, hogy az új technikát fel lehet használni, mint egy robusztus és olcsó módszert a fehérjék lokalizálására a szövetekben. Reméljük, hogy hamarosan fel lehet használni mind a klinikai alkalmazásokra, mind kutatási célokra is," mondja Ola Söderberg.
A technikát együttműködve fejlesztettek ki a kutatók Uppsalában, Skóciában és Ausztriában. Az eredményeket a Nature Communications online kiadásában publikálták.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

diagnosztika

Kapcsolódó anyagok

Hogyan befolyásolja a BRCA-státusz az emlőrák ellátását 2019-ben?

Új generációs szekvenálás diagnosztikai felhasználása az onkológiában

Dystopiás vese - Rendellenes elhelyezkedésű vese

Az időskor és az alsó végtagi verőérszűkület közötti kapcsolat

Balkamra-hypertrophia

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Új, robusztus és olcsó technika az emberi test szöveteinek fehérjeanalízisére