TARTALOM

 VISSZA

 


A PET vizsgálat reformja


 A PET vizsgálat reformja

| | |
 

Egy új technológia, amely csökkenti a vizsgálati kép minőségének romlását, melyet a vizsgált páciens légzési mozgása okoz a PET-CT vizsgálat közben került kifejlesztésre egy friss tanulmányban a University of Eastern Finland kutatói által. A PET szkennelést rutinszerűen használják a rák és a szívbetegségek kimutatására. Az új technika, amelyet Tuomas Koivumäki, MSc (Tech) mutatott be disszertációjában, a bioimpedancia mérésen alapul, és lehetővé teszi a kép rekonstrukcióját a beteg légzési mintájának egy adott szakaszában. Ez viszont lehetővé teszi, hogy csökkenjen a kép mozgás okozta degradációja.
A jövőben az újonnan kifejlesztett technika lehetővé teszi egyre pontosabb képet nyerését főleg a PET vizsgálatban, s lehetővé válhat végre pontosabban felismerni a rákos megbetegedéseket a mellkasban és a has felső részében, valamint a szív gyulladásos betegségeit. A PET szkennelés, vagy másképpen a pozitron emissziós tomográfia a modern orvostudomány egyik leghatékonyabb nukleáris képalkotó módszere, amely lehetővé teszi a rák kimutatását, és egyes szívbetegségek megállapítását.
Köszönhetően a jobb képminőségnek, a PET képek olyan új és egyre pontosabb adatokkal látják el a szakembereket, hogy jelentősen javulhat a diagnózis megbízhatósága és a terápiás válasz hatékonyságának ellenőrzése.

A kiváló minőségű képadatok hatékonyabbá teszik a teljes gyógyítási folyamatot mind gyógyászati, mind gazdasági megközelítésben.
A tanulmány megállapította, hogy a bioimpedancia segítségével szinkronizált képek nagyobb részletgazdagsága következtében az eddigieknél lényegesen kisebb, ám igen fontos struktúrákat is fel lehetett ismerni. A vizsgált személy mozgásának kompenzációja szignifikánsan befolyásolja a képekről mérhető paramétereket. A bioimpedancia mérés kínálta egyszerű technika általánosságban is felkínálja a ciklikus mozgások során a kompenzáció lehetőségét. Így például a technika könnyen integrálható az elektrokardiogram (EKG) mérés kivitelezésébe, amely a szívműködés széles körben használt vizsgálati módszere.

A bioimpedancia technikák alapja az, hogy egy nagyon gyenge elektromos áramot vezetnek át a beteg mellkasán, és a légzés általi geometriai változások során keletkező feszültség változásokat mérik. Megfigyelték, hogy ez a beteg légzése szerint szignifikánsan változik. A digitalizált feszültség változások számítógép segítségével lehetővé teszik a PET felvétel sorozatból az azonos mozgási fázisú képek kiválasztását és összeillesztését.
.
.
Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/
/


Kulcsszavak

PET

Kapcsolódó anyagok

Ápolók kompetenciái a megelőző kardiológiai ellátásban

Az ápolók szerepe és feladatai a korai szepszis menedzsmentben

Orvosi-élettani Nobel-díj - 2019

F-DOPA-jelzett PET/CT-PET/MR alapú modern 3D besugárzástervezés glioblastoma multiformés (GBM-) betegek komplex kezelésében. Az első magyarországi tapasztalatok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A PET vizsgálat reformja