TARTALOM

 VISSZA

 


Új algoritmus érzékeli az Alzheimer-kór korai jeleit


Új algoritmus érzékeli az Alzheimer-kór korai jeleit

| | |
 

Az Alzheimer-kór előfordulásának várható jelentős növekedése a magasabb várható élettartam miatt, a modern társadalmak egészségügyi rendszereinek egyik legnagyobb jövőbeli kihívása világszerte. Az Alzheimer-kór jelentős változásokat okoz a tevékenységek időbeli szerkezetében, s ez hátrányosan befolyásolja a mindennapi tevékenységeket. A rendellenes mozgásos viselkedés, és az alvás-ébrenlét ciklus degenerációja a súlyos viselkedési tünetek között van. A korai felismerés, és még inkább az ilyen viselkedések előre jelzése lehetővé teszi a gyors beavatkozásokat, amelyek célja, hogy késleltessék a tünetek megnyilvánulását vagy súlyosbodását, és ezáltal csökkentsék az egészségügyi intézményekben való ellátás szükségességét, vagy legalábbis gyakoriságát/folyamatosságát.

A Rostocki Egyetem Számítástudományi és Villamosmérnöki kara, valamint a Német Neurodegeneratív Betegségek Központja (DZNE) által készített interdiszciplináris közös kutatás létrehozott egy új érzékelő algoritmust, amely lehetővé teszi, hogy felismerje az Alzheimer-kór hatását a mindennapi mozgásos viselkedésben. Egy 46 személlyel elvégzett vizsgálatban (23 fő esetében diagnosztizált Alzheimer-dementia, 23 egészséges kontroll-személy), a módszer elérte a 91%-os pontosságot a megkülönböztetésben.

Az algoritmus a különféle, nem-specifikus mozgások jellemzőinek jeleit használta fel, amelyeket közönséges gyorsulásmérőkből nyertek (hasonlóak találhatók például egyes okostelefonokban is), melyeket az alanyok normális mindennapi tevékenységeik során viseltek.

"A módszer lényegesen nagyobb érzékenységet mutat, mint a bevett viselkedési skálák, mint például a „Cohen-Mansfield Agitation Index" hangsúlyozza Prof. Teipel a DZNE vezetője, aki megtervezte és vezette a kutatást. "Ez azt jelenti, hogy most már van egy minden korábbinál érzékenyebb eszköz a magatartásbeli változások kimutatására, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon kövessük betegség előrehaladását és megállapítsuk a beavatkozások hatékonyságát." Hozzáteszi: "És az így nyert mérési eredmény objektív, nem pedig emberi megfigyelő szükségképpen szubjektív becslése."
"Rendkívül izgalmas, hogy az új módszer képes nem-specifikus mindennapi mozgásos viselkedések jellegzetességeiből következtetni," mondja Prof. Kirste, a Számítástudományi Tanszék munkatársa, aki az elemzési algoritmust tervezte. "Figyelembe véve a mindennapi tevékenységek nagy varianciáját, úgy gondoljuk, nagyon fontos eredmény, hogy az eljárás képes érzékelni az Alzheimer-kórnak a legkülönfélébb viselkedések időbeli szerkezetére tett hatását." Megjegyzi, hogy: "A gyakorlati megvalósítás szintjén ez azt jelenti, hogy képesek leszünk alacsony költségű érzékelőket felhasználni, és nem kell felkérni a betegeket, hogy hajtsanak végre konkrét, ellenőrzött mozgásokat. Várhatóan még az is lehetségessé válik, hogy a szükséges adatokat már más célra bevezetett és elterjedt eszközökről, például a mobiltelefonokból vagy navigációs eszközökből nyerhessük."

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

Alzheimer-kór, előrejelzés, diagnosztika

Kapcsolódó anyagok

Balkamra-hypertrophia

Dementiák farmakoterápiája

A dementia korai felismerése a családorvosi gyakorlatban

Az idiopathiás tüdőfibrosis (IPF) korszerű diagnosztikája. 1. rész

Magyar fejlesztésű iránytű a rákgyógyításban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Új algoritmus érzékeli az Alzheimer-kór korai jeleit