hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Robot járókeret idősek számára


Robot járókeret idősek számára

| | |
 

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.
Ez a felismerés vezetett a DALI projekthez, amely egy kognitív robot járókeretet (c-Walker) fejlesztett ki, amit a meglátogatott célterületen le lehet tenni, fel lehet venni, s amely finoman, egyszersmind biztonságosan irányítja az idős személyt az épületben, s az épületek között. A készülék elvégzi a szükséges korrekciós intézkedéseket, miközben a felhasználó áthalad egy zsúfolt területen, segít elkerülni az akadályokat, vagy a nem kívánt eseményeket.
"A c-Walker célja, hogy a fizikai és kognitív támogatást nyújtson időseknek. Biztonságot nyújthat nekik nyilvános környezetben," magyarázta Luigi Palopoli, egyetemi tanár, az olasz Trento University-ről, aki koordinálja a DALI (Devices Assisted Living) programot. "A készülék tele van hi-tech megoldással, de a felhasználóknak nem feltétlenül kell törődni ezzel. A felhasználó – átélése szerint – egy "standard " sétálókerettel kerül kapcsolatba, néhány kiegészítővel, mint pl. a kijelző vagy karkötő, és nincs szüksége semmiféle számítástechnikai ismeretre. A robot egyszerűen csak vezeti őket, ami egy szép, biztonságos élmény. "

A shoppingolás az idősek számára ajánlott tevékenység, mint egy hasznos módja az autonóm mobilitás gyakorlásának. Ezen felül a szociális interakciók gyakorlására is jó lehetőséget nyújt számukra. Nem véletlen, a bevásárló központokban való mobilitás segítése a DALI projekt egyik legfontosabb célja. Az idős ember magához veszi a c-Walkert a bejáratnál, kiválasztja a számára legmegfelelőbb profilt egy egyszerű érintőképernyőn, és a boltokat, amelyeket meg kíván látogatni. A c-Walker ekkor felajánlja az optimális útvonalat, menetrendet, és vezeti őket vizuális, akusztikus és érintési (tapintási) jelekkel.
A c-Walker különböző megoldásokat használ (RFID címkék, láthatatlan QR kódok és kamerák) a környezetbeli lokalizációhoz. Továbbá kapcsolódni tud távoli érzékelőkhöz, mint például a térfigyelő kamerák, és a térségben levő más c-Walker-ekhez, így ismeretet szerezhet a területen levő esetleges anomáliákról, zsúfoltságról, vagy veszélyekről. A készülék fel van szerelve a fékekkel és a motoros kerekekkel. A c-Walker segítséget is tud kérni, ha szükséges.
A DALI fejlesztése során már nagyon sok próba-felhasználó segítségét igénybe vették. A tudósok fókuszcsoportokban beszéltek több mint 50 idős emberrel Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, akik kifejtették speciális mobilitási igényeiket, így e segítő funkciókat be lehetett építeni a robotba. A c-Walkert később bentlakásos otthonokban is vizsgálták a Ciudad Real-ban, Spanyolországban és Trento-ban, Olaszországban. A visszajelzések segítségével alakult ki a prototípus.
Azáltal, hogy a fejlesztés során inkább szoftveres, mint mechanikus megoldásokra törekedtek, sikerült a c-Walker árát a kezdeti több tízezer euróról 2 000 euróra csökkenteni.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

idősek, járókeret, robot

Kapcsolódó anyagok

Multimorbiditás az idős­korúaknak szervezett mozgásprogramok résztvevői körében

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

Egy rendszeres testmozgást biztosító geriátriai mozgásprogram szerepe a sikeres öregedésben

Izolált szisztolés hypertonia III. - Terápia idős és nagyon idős korban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Robot járókeret idősek számára