hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Pszichoterápia az interneten keresztül| | |
 

Vajon lehetséges pszichoterápia az interneten keresztül? Első alkalommal végeztek összehasonlító kísérletet a Zürichi Egyetem kutatói arról, hogy az online pszichoterápia és a hagyományos „szemtől-szembe” terápia ugyanolyan hatékony-e. Korábbi vizsgálatok alapján a zürichi csapat feltételezte, hogy a két kezelés egyforma mértékben hatékony. Kísérletük nemcsak, hogy megerősítette a feltevésüket, hanem az online terápia eredményei éppenséggel meghaladták a várakozásokat.
Hat terapeuta kezelt 62 beteget, akiknek a többsége közepesen súlyos depresszióban szenvedett. A betegeket két egyenlő csoportba osztották véletlenszerűen, és valamelyik terápiás formához rendelték őket. A kezelés nyolc terápiás találkozásból állt, s a különböző alkalmazott technikákat a kognitív viselkedésterápia eszköztárából választották ki, olyanokat, melyek elvégezhetőek szóban és írásban. Az online kezelt betegek egy előre meghatározott írásbeli feladatot is végrehajtottak terápiás egységenként - mint például a saját énképük lekérdezését. A páciensek név szerint ismerték a terapeutát.
" A depresszió mértéke mindkét csoportban jelentősen csökkent," mondta Prof. Andreas Maercker, összegezve a tanulmány eredményeit. A kezelés végén, depressziót többé nem lehetett diagnosztizálni az online terápián résztvevő betegek 53 százalékának esetében - szemben a face-to-face terápia 50 százalékával. Három hónappal a kezelés befejezése után, a depresszió az online betegek esetében még tovább csökkent, míg kezelt hagyományosan kezelteknél ellentétes változást tapasztaltak: nem volt többé depresszió kimutatható az online terápiás betegek 57 százalékánál, míg a hagyományos terápián átesettek 42 százalékánál volt ugyanez elmondható.
Mindkét betegcsoportban a kezeléssel és a terapeutákkal való elégedettség többé-kevésbé egyformán magas volt. Az online terápiában részt vevők 96 százaléka, míg a „hagyományos betegek” 91 százaléka minősítette a terapeutával való kapcsolatát „személyesnek”. Online kezelés során betegek hajlamosak voltak arra, hogy többször elolvassák a terapeuták közléseit, és szorgalmasabban végezték el „házi feladataikat” is. "Középtávon az online pszichoterápia még jobb eredményt hozhat. Vizsgálatunk bebizonyítja, hogy az internetes pszichoterápiás szolgáltatások a terápiás gondozás hatékony kiegészítői lehetnek," vonta le a következtetést Maercker.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

pszichoterápia, internet, telemedicina

Kapcsolódó anyagok

Javaslat a hypertonia telemedicinális gondozására a Covid-19-pandémia során

A Nappali Kórház története a Debreceni Pszichiátriai Klinikán

A humanisztikus pszichológia és orvoslás amerikai-magyar előfutárai: Angyal András és Mittelmann Béla

Az orvos-beteg együttműködés növelésének különböző módszerei és hatása a célvérnyomásra a Magyar Hypertonia Regiszter adatai alapján

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Pszichoterápia az interneten keresztül