hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Orvosi tanácsok az Interneten


Orvosi tanácsok az Interneten

| | |
 

Az interneten legyakrabban keresett információ-fajták között szinte minden fejlett országban az első három helyezett között vannak az egészségügyi információk. Egy angol kutatócsoport vizsgálata szerint sokszor többet használna, ha az internetes orvosi tanácsok helyett az emberek inkább hagyományos hús-vér orvosaikra hallgatnának.

Azokban az országokban, ahol az emberek gyakran használják az internetet – egyhamar hazánk is ezek közé tartozik – a betegséggel-egészséggel kapcsolatos információknak szinte az orvosoktól kapott információk mennyiségét megközelítő hányada az egészségügyi honlapokról származik. A londoni kutatók több mint három tucat empirikus vizsgálatot tekintettek át, melyek hozzávetőlegesen 4000 emberre terjedtek ki: valamennyi primer mérés a diabeteses és asztmás betegekkel foglalkozott, s az interaktív egészség-kommunikáció hatását tekintette át. Kiderült, hogy bár nőtt a betegeknek a betegségre vonatkozó tudása, de ez állapotukra nem volt jó hatással.

A töredékes információk halamazának birtoklása ugyanis egyfajta hamis biztonságérzetet nyújt az embereknek. Kisebbé válik a belső késztetés, hogy cselekedjenek is valamit egészségükért, különösen ahhoz képest, mintha az egészségügyi szakember közvetlenül nekik mondaná el a személyre szabott diagnózist, és a tennivalókat.

Nem egyszer az is megtörtént, hogy a betegek az internetről szerzett illuzórikus tudás birtokában öngyógyításba kezdtek – az orvosi instrukciókkal éppen ellentétesen. Nem egy cukorbeteggel fordul elő, hogy a netről szerzett „tudás” birtokában tévesen értelmezi vércukorszint méréseinek eredményeit, és önkényesen manipulálja inzulin adagját.

Némiként másként működnek az interneten található chatroomok, önsegítő csoportok. Ugyanakkor a kutatók szerint ezek hatása is megkérdőjelezhető, hiszen a hálón szerzett barátok kompetenciáját félreismerhetjük (netán még jóindulatukat is).

A kutatás eredményeiből természetesen nem arra következtethetünk, hogy az internetet sutba kell dobnunk az egészségügyi ismeretek vonatkozásában: használnunk kell, de alapos megfontolások után, meglelve a pontos helyét.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Orvosi tanácsok az Interneten