TARTALOM

 VISSZA

 


Ön reggel fitt, vagy éjszakai bagoly?


Ön reggel fitt, vagy éjszakai bagoly?

| | |
 

Gondolkozott már azon, hogy miért állítja be minden este a szundi gombot extra 15-30 perc reggeli alvásra? A Royal Philips több mint 10 éves kutatás után összeállított egy „Fehér Könyvet”, amely betekintést ad arra, hogy mi a fény hatása az alvás/ébrenlét ciklusra, az úgynevezett „cirkadián ritmusra”. Ebből kiderül, hogy annak a fénynek minősége és mennyisége, amely egész héten ér minket felelős – például - hétfő reggeli szenvedéseinkért. Sőt, a fény végső soron meghatározza, hogy Ön reggel élénk e, vagy éppenséggel egy éjszakai bagoly.
A világítás, akár természetes, akár mesterséges, a bolygónkon található minden életformára hatással van. Az embereknél döntő mértékben szerepet játszik a cirkadián ritmus szabályozásában, amely belső óránk „járásának” egyik fő komponense. A cirkadián ritmus természetesen nincs szinkronban a mesterséges órákkal. Ehelyett egy kicsit lassabban fut: számára 24 óra 30 percig tart egy nap át átlagosan. Ez azt jelenti, hogy ha természetesen lehetne aludni, akkor 30 perccel később ébrednénk fel minden nap. Ha ez a hosszabb periódusidő okozta eltolódás nincs kiegyensúlyozva a hét végén, egyre többet nyomogatjuk a szundi gombot – ami természetesen nem oldja meg a ciklus-asszinkron problémáját.
Vajon szabályozható-e a cirkadián ritmus? Az ébresztőórák csupán alkalmi kontrollját teszik lehetővé a mi természetesen lassabb cirkadián ritmusunk következtében előálló időeltolódás kezelésének. De a Philips kutatói nemrég felfedezték, hogy ha egy különleges minőségű fény éri szemünk fotoreceptorait, az nem csak szabályozza a szervezetünk bioritmusát, de valójában „reset”-ként funkcionálhat minden egyes nap – gyakorlatilag „újraindítja’ belső óránk.
Évezredek óta, mi emberek, akárcsak a többi földi állat, a felkelő és lenyugvó nap által szabályozzuk belső óránkat anélkül, hogy észrevennénk. Kiderítettük, hogy a nagy intenzitású, kék komponensben gazdag mesterséges fény is lenullázhatja belső óránkat, mert minőségileg hasonlít a természetes reggeli fényhez. Manapság a mindennapi életben egy olyan tendencia érvényesül, hogy túl keveset alszunk a munkahéten, és sokáig lustálkodunk a hétvégén. A hosszabb alvás kompenzálhatja valamelyest a hét közben kumulálódott pihenés hiányt, de elállítja biológiai óránkat, ami ennek következtében „rosszul járhat” a következő héten, okozva – egyebek között – a borzasztó hétfő reggeli szenvedést.
"A természet üzenete egyértelmű," mondja Luc Schlangen kutató. "Testünkben az evolúció során kialakult egyfajta kormánykerék, amely állandóan beállítja alvás/ébrenlét ciklust, a nap fénye változásához igazodva, amely lehetővé teszi számunkra, hogy alkalmazkodjunk az évszakok változásával együtt változó különböző hosszúságú nappalokhoz. Mi segíthetünk szabályozni belső óránkat megfelelő világítás biztosításával, például úgy, hogy fényesebb irodai világítást biztosítunk hétfő reggel. "
A kék komponensben gazdag reggeli intenzív fény expozíció felgyorsíthatja a cirkadián ritmust, lehetővé teszi, hogy teljesen felébredjünk korábban, és ezáltal javítja napi működésünk, optimalizálja teljesítőképességünk.
Derk Jan Dijk, az University of Surrey professzora hozzáteszi, "Megfelelő elsötétítés néhány órával lefekvés előtt elősegítheti a könnyebb elalvást és a nyugodtabb kezdő alvási állapotot, és ez megakadályozza, hogy belső óránk mutatója eltolódjon. Ha ellenkező irányba szeretnénk átállítani az órát, akkor kapcsoljunk be ébredés után egy kifejezetten nagy intenzitású kékben gazdag fényforrást."
Az energia hatékony, változtatható intenzitású és változatos spektrum-összetételű világítástechnikai termékek otthoni, irodai, iskolai és kórházi környezetben képesek fokozni az éberséget, növelni a termelékenységet, nyugodtabbá tenni az alvást, és javítani a hangulat.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

biológiai óra, mesterséges világítás

Kapcsolódó anyagok

Ön reggel fitt, vagy éjszakai bagoly?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Ön reggel fitt, vagy éjszakai bagoly?