hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában


Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

| | |
 

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.
A CuPID nevű projektet három évvel ezelőtt indította el egy nyolc tagú konzorcium. A projekt finanszírozója az Európai Unió. Arra törekednek, hogy személyre szabott rehabilitációs módszereket dolgozzanak ki az olyan Parkinson-kóros számára, akiknél a FoG vagy más járási zavarok jelentkeznek. A CuPID egy személyre szabott otthoni okostelefon alkalmazás, amely hordható érzékelőket használ, valamint audio visszacsatolást, és külső utasítást. Ezen túl intenzív motivációs tréning is szükséges, amely testreszabott minden beteg számára. Az eredmények távfelügyeletét egészségügyi szakemberek látják el, akik magas színvonalú ellátást biztosítanak, miközben javítják a páciensek együttműködését.
Az CuPID app éppen csak befejezte a próbaüzemet és jelenleg finomhangolása folyik, hogy szélesebb körű használatra is alkalmas legyen. Lényege: kis érzékelőket helyeznek el a betegek cipőjén, melyek "real-time" figyelik a páciens járását. Ha az előre beállított normához képest bizonyos eltérések kialakulnak, egy audio üzenet figyelmezteti a beteget, hogy azonnal meg kell változtatnia saját sétálási mintázatát, hogy elkerülje a veszélyes helyzet kialakulását.
"A FoG az egyik fő oka a mozgás-fogyatékosságnak a Parkinson-kór esetében," mondta Jeffrey Hausdorff a Tel Aviv-Sourasky Medical Center (TASMC) professzora, a kutatásban részt vevő izraeli csapat vezetője. "Gyakran fordul elő a "gyalogos helyváltoztatás" közben, a fordulás, indulás, leállás esetében. Gyakran előfordulhat, ha a páciensek szűk helyeket közelítenek meg, mint például ajtókat, vagy felvonókat és forgalmas helyeket. Az ilyen helyzetek felismerése kulcsfontosságú a megelőzésben - és ez az egyik fő célja programunknak. "
Hausdorff és csapata Tel Aviv Egészségügyi Központjában végzett kísérletet 40 résztvevővel: 20 beteg használt CuPid alkalmazást, míg a másik 20 beteg előzőleg hagyományos gyakorlatokat végzett, és nem használta az alkalmazást. Az eredmények biztatóak, és jelenleg annak lehetőségét vizsgálják, hogy nagyobb követéses vizsgálattal részletesen bemutassák az alkalmazás hatékonyságát.

Dr. Anat Mirelman a projekt társ-vezetője elmagyarázta, hogy a FoG epizódok egy rövidzárlatra hasonlítanak az agyban, amely így nem tudja generálni a megfelelő lépés-mintát, ezáltal a beteg tarthatatlan és frusztráló helyzetbe kerül. Az alkalmazás célja, hogy megkerüljék ezt a nehézséget.
"Két módon avatkozik be az alkalmazás," mondta Mirelman. "Az első: fenntartja az általános járásképet -"csak így tovább, jól jársz," mondja a páciens fülébe egy virtuális gyógytornász - és a pozitív visszajelzés járás közben segít a betegnek érzelmileg és funkcionálisan. Ha a járásképet szükséges kiigazítani, az alkalmazás jelzi, hogy a felhasználó tudja. A második mód segít a betegeknek kiszabadulni a FoG-ból, ha már „beleragadt”. Hisszük, mert már láttuk a klinikai vizsgálatok során itt, a kórházban, hogy ez az alkalmazás kitűnő lehetőség arra, hogy jelentősen javítsa a betegek életének minőségét.
"A FoG csökkenti a betegek függetlenségét. A betegek fél egyedül sétálni, és ez ahhoz vezet, hogy saját maga korlátozza a mobilitását" folytatta Mirelman. "Amikor a lábuk elakad a földön, a testük előre zuhan- ez nagyon ijesztő. Az ilyen epizódok sora után az emberek gyakran végzik tolószékben, és ez az eddigieknél nagyobb támaszkodást igényel a segített életvitel infrastruktúrájára."
"A program most integrálja a betegek terapeutáinak szakértelmét, annak megállapításában, hogy mi tekinthető a beteg "normális " járási mintájának," mondta Hausdorff. "Megvan a lehetőség arra, hogy csökkentsük a Parkinson-gyógyszerektől való függőséget, ami lehetővé teszi egyes káros mellékhatások elkerülését. Az, hogy mennyit vagy milyen gyakran használandó az alkalmazás attól függ, mennyire előrehaladott a betegség, de mivel a rendszer nagyon kicsi és nem invazív, bárhol, bármikor használható. Izgalmas a hosszú távú használatban rejlő lehetőségekre gondolni. "


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

okostelefon, Parkinzon kór,

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában