TARTALOM

 VISSZA

 


Mobiltelefonok és vezeték nélküli hálózatok


Mobiltelefonok és vezeték nélküli hálózatok

| | |
 

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok és hasonló készülékek okozta alacsony szintű elektromágneses tér káros egészségügyi hatásokkal járna, állapítja meg a Norvég Szakértői Bizottság által benyújtott jelentés. Ezen kívül a bizottság tanácsokat is ad a hatóságoknak arról, hogyan alakítsák a kockázatkezelési és szabályozási gyakorlatukat.

A Bizottság értékelte azokat a lehetséges egészségügyi veszélyeket, amelyeket azok a rádióadó-vevők keltenek, amelyek alacsony szintű elektromágneses terekkel működnek. Ilyenek például a mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok és hálózatok, mobiltelefon-bázisállomások, műsorszóró adók és más kommunikációs berendezések. A bizottság a jelenlegi szabályozási gyakorlatnak megfelelő értékeket vette figyelembe. A jelentést ez év szeptember 13-án publikálták.

Az egészségügyi hatóságok a határértékeket az International Commission on Non-ionising Radiation Protection (ICNIRP) ajánlása alapján állapították meg. A határértékek feletti térerő a testszövetek káros, túlzott melegedését idézi elő. Az ICNIRP nem figyelt meg egyéb egészségre káros hatást ezen a sugárzási szinten.
A hatóságok által megállapított küszöb-határértékek 50-szer alacsonyabbak, mint ami az emberi test- szövetet melegítené, vagy stimulálná az idegsejteket. A társadalomban élő aggodalmak miatt a kormány felkérte a Szakértői Bizottságot annak felmérésére, hogy az ilyen alacsony szintű elektromágneses terek okozhatnak-e egészségügyi hatásokat.

A Bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a mobiltelefonok és más kisteljesítményű rádióadók növelhetnék a rák kialakulásának kockázatát, károsíthatnák a férfiak nemzőképességét, más reprodukciós károsodást okoznának, vagy olyan károsodásokhoz vezetnének, mint például az endokrin vagy az immunrendszer működésének megváltozásai.

A bizottság nem talált tudományos bizonyítékot a mobiltelefon-használat és a gyorsan növekvő agydaganat között. Ami a lassan növő agydaganatokat illeti, megvizsgáltak olyan embereket, akik a mobiltelefonokat már több mint 20 éve használják. Ezek a vizsgálatok nem mutattak ki kapcsolatot.

Csak korlátozott mértékben léteznek adatok más típusú fej- és a nyak-rák vonatkozásában, valamint a leukémiát és limfómát illetően, de az bizonyos, hogy a rákregiszterek nem mutattak ki növekedést ezeknek a daganatoknak vonatkozásában a népességben, amióta a mobiltelefonok használatba kerültek.

A Bizottság úgy találta, hogy a mobiltelefonok nem okozhatnak úgynevezett „elektromágneses túlérzékenységet”. Ez nem azt jelenti, hogy az elektromágneses túlérzékenység tünetei feltétlenül képzeletbeliek; de számos tanulmány arra utal, hogy például csökkent mobiltelefon-használat esetében is a tünetek megmaradhatnak.
Sokan úgy találják, hogy a mobiltelefonálás hatására a fül körüli terület forró lesz. Ez a jelenség a szakértők szerint nincs összefüggésben az elektromágneses sugárzással. A bőr felmelegedhet kissé az akkumulátor melegedése miatt, majd a telefonálás befejezése után a szervezet eltávolítja a hőt a normális véráramlással, ugyanúgy, mint ahogy egyébként is szabályozza a test hőmérsékletét.

A bizottság úgy véli, mivel nincs bizonytalanság az egészségügyi kockázatértékelésben, elegendő az általános óvatosság – nem több, mint az élet összes területén. Ez esetünkben azt jelenti, hogy az elektromágneses terhelés ne legyen magasabb, mint ami az elérni kívánt célhoz szükséges.
Egy példa az általános óvatosságra: hasznos volna, ha a hatóságok tájékoztatnák a felhasználókat arról, hogy a kihangosító szettek használata jelentősen csökkenti a mobiltelefonok okozta elektromágneses terhelést. Azt sem árt tudatni, hogy a mobiltelefon által generált térerő a készülék körül alacsonyabb, ha jó a lefedettség.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Mobiltelefonok és vezeték nélküli hálózatok