TARTALOM

 VISSZA

 


Mesterséges kisagy teszi képessé a robotokat a tárgyak humanoid kezelésére| | |
 

A Granadai Egyetem kutatói egy mesterséges kisagyat (egy biológiailag inspirált adaptív mikro-áramkört) fejlesztettek ki, amely képes a robotkar mozgását emberi pontossággal irányítani.

A mai napig, bár a robot-tervezőknek nagyon pontos mozgásokat sikerült elérniük, ezek azonban általában nagyon nagy sebességűek voltak, nagy erővel lettek végrehajtva, és jelentős energiafogyasztásúak voltak. Az ilyen sajátosságokkal rendelkező mechanizmusok nem alkalmazhatóak az emberrel kölcsönhatásba kerülő robotok esetében, ahol egy kisebb hiba is potenciálisan rendkívül veszélyes lehet.

Ezt a kihívást megválaszolandó, a Granadai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új, az emberi kisagy működését modellező hardvaret, amely folyamatos korrekciókkal alkalmazkodik, megjegyzi a korrigált mozgás környezetéhez tartozó érzéki hatásokat, s ezenkívül rögzíti motoros parancsokat, hogy megjósolhassa a robotkar cselekvését illetve mozgását. Ez a kisagyi modell a robotkar rendkívüli mobilitását teszi lehetővé.

Az új kisagyi modell fejlesztői egy olyan robot hoztak létre, amely elvégzi az agykéreg funkcióját azáltal, hogy automatikus tanulással mintegy kivonatolja a bemeneti szint információit. Továbbá kifejlesztettek két ellenőrző rendszert, amelyek lehetővé teszik a robotkar pontos és megbízható irányítását az objektum kezelése során.
A kisagy és az automatikus ellenőrző rendszer közötti szinergia lehetővé teszi, hogy a robot alkalmazkodjon a változó feltételekhez, azaz a robot együtt tud működni az emberekkel. A biológiailag inspirált architektúra ebben a modellben ötvözi a próba-hibázással való képzési megközelítést a prediktív alkalmazkodó kontrollal.

A modell tervezői Silvia Tolu, Jesús Garrido Eduardo és Ros Vidal, a University of Granada Department of Computer Architecture and Technology munkatársai, valamint a University of Almería kutatója, Richard Carrillo.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.euKapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Mesterséges kisagy teszi képessé a robotokat a tárgyak humanoid kezelésére