TARTALOM

 VISSZA

 


Mellrák kimutatása egy szempillantás alatt


Mellrák kimutatása egy szempillantás alatt

| | |
 Zhipeng Wu professzor feltalált egy rádiófrekvenciás technológiát alkalmazó hordozható szkennert, amely másodpercek leforgása alatt képes kimutatni - rosszindulatú és jóindulatú – daganatok jelenlétét, egy számítógép közreműködésével.

A rádiófrekvenciás és a mikrohullámú technológiát emlőrák kimutatására már korábban is sikerrel használták a kutatók mind az Egyesült Államokban, mind Kanadában és az Egyesült Királyságban. Ám mindezidáig legalább néhány percre szükség volt az eredmény megállapítására, és ami még nagyobb különbség, a vizsgálatot csak kórházban, vagy speciális gondozó központban lehetett elvégezni. Most azonban, mint Wu professzor, a University School of Electrical and Electronic Engineering kutatója elmondja, az érintett betegek valós idejű videó képet láthatnak egy rádiófrekvenciás szkenner segítségével, amely világosan és egyértelműen mutathatja a daganat jelenlétét.

A mammográfiától működési elvében különbözik az új módszer: míg a mammográfia a normál és a kóros emlő szövetek sűrűség különbségeit méri, addig a rádiófrekvenciás technikával működő szkenner a dielektromos kontrasztokat.

Az új eljárás nem csupán gyorsabb és kevésbé tolakodó vizsgálat lehetőségét teremti meg (akár melltartón keresztül is elvégezhető), de széles körű elterjedésével a vizsgálatok színhelye tipikusan a háziorvosi rendelő lehet: így jelentősen csökkenhet a várakozási idő, és egyes esetekben elkerülhető a mammográfia során kapott felesleges röntgen dózis. A szkennert természetesen otthoni preventív kontrollra is fel lehetne használni.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.manchester.ac.ukKapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Mellrák kimutatása egy szempillantás alatt