hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Lehívhatók lesznek a betegek korábbi leletei


Lehívhatók lesznek a betegek korábbi leletei

| |
 


- Néhány éven belül országosan lehívhatók lesznek a betegek korábbi leletei és a felírt gyógyszerek Ausztriában, a parlament ugyanis kedden elfogadta az erről szóló, vitákat kiváltó törvényt.

Az Elektronikus Egészségi Aktának (ELGA) nevezett rendszerben az ország területén bármelyik ellátási helyen lekérdezhető lesz a beteg kórtörténete, leletei és hogy milyen gyógyszereket írtak fel neki korábban.

Az egységes nyilvántartás az osztrák elektronikus egészségügyi igazgatási rendszer újabb eleme. Első lépésként, 2005-ben vezették be az elektronikus társadalombiztosítási kártyát (e-card) és tavaly április óta tart egy elektronikus receptnyilvántartó rendszer (E-Medikation) próbaüzemmódja is.

Az egészségügyi minisztérium indoklása szerint az ELGA-val hatékonyabbá válik az ellátás és pénzt lehet megtakarítani, mert elkerülhetők lesznek a felesleges többszöri vizsgálatok és az, hogy a beteg egy másik orvostól is ugyanazt a receptet kapja meg. A rendszer ugyanakkor az orvosi kamara élénk bírálata és az ellenzék fenntartásai ellenére lép az előkészítés utolsó szakaszába, ők ugyanis adatvédelmi okokból aggályosnak tartják.

A minisztérium szerint garanciát jelent, hogy csak az e-card betegkártyával és csak 28 napig hívhatók le az adatok. Az adatbázis adatvédelmi szempontból biztonságos, és nem láthat bele például a munkaadó, a biztosítók és a hatóságok sem - hangsúlyozzák. A betegeknek nem kötelező engedélyezniük az ELGA használatát. Az orvosokat csak az adatrögzítésre kötelezik, arra nem, hogy a diagnózis felállításához használják a rendszert. Felelősségre vonhatóak viszont, ha emiatt hibáznak.

A törvényjavaslat a két kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szavazatainak többségével ment át, míg az ellenzék túlnyomórészt ellene voksolt.
A rendszert 2013-ban helyezik üzembe, és használatát 2022-ig fokozatosan egyre több szakterületre terjesztik ki.MTI 2012. november 13., kedd

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Lehívhatók lesznek a betegek korábbi leletei