TARTALOM

 VISSZA

 


Kórházak mobil alkalmazásai


Kórházak mobil alkalmazásai

| | |
 

A MobiHealthNews internetes újság (mely honlap cikkén ez a közlemény alapul) 2013 szeptemberében egy nagyon alapos kutatás során 205 "kórházi márkájú" alkalmazást talált az Apple AppStore-ban és a Google Play Store-ban, melyeket a fogyasztók és a betegek használatára szántak. A "kórházi márkájú" nem azt jelenti feltétlenül, hogy az illető kórházban, vagy annak útmutatása nyomán hozták létre, csak azt, hogy a kórház nevét adta ezekhez az alkalmazásokhoz.

Ez év februárjának közepén a MobiHealthNews egy gyors keresés végzett az új – 2013 szeptemberénél később felkerült - kórház-márkás alkalmazásokról. Mindössze 16 új alkalmazást találtunk, és őket is bevontuk az említett csoport elemzésébe, melynek legfontosabb megállapításai a következők 17 százalék a gyermekkórházakból: azaz a 205 kórház-márkás okostelefon alkalmazásból 34. Az okostelefonok, tablettek, és a legtöbb új fogyasztói technológia általában a fiatalabb generáció által először elfogadott, ők az ún. „korai adoptálók” s ez is lehet az egyik oka a gyermekkórházak nagy számának a kórház-márkás alkalmazások között. A másik ok az lehet, hogy a beteg gyermekek szülei nagyon elkötelezettek, és alig várják, hogy valamit tehessenek beteg gyermekük érdekében – például elfogadjanak olyan eszközöket, mint ezek.

A gyermekkórházak is általában elkötelezettek, és nagyobb valószínűséggel kísérleteznek efféle kezdeményezésekkel, hiszen a betegeik kiszolgáltatottabbak, és úgy gondolják, hogy nagyobb szükségük van extra segítségre, hogy megértsék egészségi állapotukat és az alkalmazott kezeléseket, eljárásokat.

30 százalék tartalmazza a sürgősségi időpont foglalást: Amíg a sürgősségin való várakozási idő ellenőrzése már régóta része az egészségügyi alkalmazásoknak, az időpont foglalás viszonylag új. Jelenleg a kórházi márkájú alkalmazások körülbelül 30 százaléka teszi lehetővé a felhasználók számára a sürgősségi látogatás időpontjának lefoglalását. A túlnyomó többség azonban ER tervező. Az InQuicker például egy olyan cég, amely a ütemező platformokat kínál fel a kórházaknak. A mobil alkalmazások ehhez – és a hasonlókhoz – tudnak interaktívan kapcsolódni, és így a kórházi személyzet, és a páciens számára is legkedvezőbb találkozási időpont jelölhető ki.

1 százalék fizetett alkalmazás: Szinte minden kórház-márkájú alkalmazás ingyenesen letölthető és használható. MobiHealthNews csak három olyan kórházi márkájú alkalmazást talált, amely pénzbe került. Ezek wellness nyomkövető eszközök melyeket a Mayo Clinic és a Cleveland Clinic neve fémjelez. Segítenek a felhasználóknak a stressz és a szorongás kezelésében, vagy megtanítják, hogyan kell meditálni.

3 százalék tartalmaz fitnesszel kapcsolatos funkciókat: A MobiHealthNews meglepve tapasztalta, hogy hét kórházi márkájú alkalmazásba épült bele valamiféle fitnesszhez kapcsolódó elem. Igen, annak ellenére, hogy a több ezer fitnessz-központú okostelefon alkalmazás érhető el ma, a kórházak is fejlesztik azokat
61 százalékkal áll rendelkezésre mind Android és iOS: annak menetrendje szerint, amit a legtöbb egészségügyi, fitness és egészségügyi alkalmazás elindítása esetén láthatunk napjainkban, nyilvánvaló, hogy a legtöbb fejlesztő megépíti alkalmazását IOS-ben, és elkezdi terjeszteni az AppStore-ban, hogy utána létre hozzon egy azonos funkciókat produkáló Android alkalmazást néhány héten vagy hónapon belül.

Ennek megfelelően a két olyan kórházi márkás Android alkalmazás van, hogy nem található meg az AppStore-ban, ezzel szemben 50 iOS alkalmazást találtunk, amelyeknek nincs Android változatuk.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://mobihealthnews.com/


Kulcsszavak

alkalmazások felmérés Android IOS

Kapcsolódó anyagok

Kórházak mobil alkalmazásai

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Kórházak mobil alkalmazásai