TARTALOM

 VISSZA

 


Internetes másodlagos stroke előrejelzés


Internetes másodlagos stroke előrejelzés

| |
 


Az eszköz egy internetes kalkulátor (http://www.nmr.mgh.harvard.edu/RRE-90/ ), amelyet 1458 beteg vizsgálata során nyert tapasztalatok felhasználásával hoztak létre. A betegekről rendelkezésre álló klinikai és képalkotó eljárásokkal nyert adatok alapján kiszámítottak egy pontértéket, amely annál magasabb, minél nagyobb a másodlagos stroke kialakulásának valószínűsége. Az előzetes tapasztalatoknak megfelelően a 90 napos kockázat csaknem negyvenszer nagyobb azokban a betegekben, akik négy vagy több rizikófaktorral rendelkeztek, mint a kevesebb rizikófaktorral rendelkezők körében. Ilyen rizikófaktor például az életkor, a korábbi mini stroke vagy tranziens agyi ischaemia, illetve az agyi infarktusok lokalizációja.

Meglepő módon, a stroke hosszú távú előrejelzői - mint például a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás - nem növelték a rövid távú kockázatot.

"Az új eszköz azért fontos, mert a vizsgálatok szerint azok, akik egy második stroke-ot szenvednek el nem sokkal az első után, nagyobb valószínűséggel halnak meg, vagy lesznek súlyosan fogyatékosak, mint azok, akikben csak egy stroke zajlik le" - nyilatkozta Dr. Hakan Ay a Massachusetts General Hospital és a Harvard Medical School munkatársa a Neurology folyóirat januári számában megjelent cikk szerzője.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás:http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=109419Kapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Internetes másodlagos stroke előrejelzés